LOTERIA

La Generalitat guanya la Grossa de Cap d’Any

El primer premi queda desert i Benestar obté 8,2 milions d’euros

PREMIS CONCENTRATS A BARCELONA 01. La consellera Munté a la gala de la Grossa. 02. La botiga de Sant Vicenç dels Horts on es va vendre el segon premi. 03. El negoci de Barcelona que va repartir part del quart premi.
Mario Martín Matas
31/12/2014
3 min

Barcelona“Estic molt contenta”, va manifestar la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, en saber-se que el primer premi de la Grossa de Cap d’Any -100 butlletes a 100.000 euros cadascuna- havia quedat desert. I amb raó. Els 10 milions d’euros del guardó -als quals s’hauran de restar costos i comissions-, en no haver-se venut el número 91.614, aniran a parar íntegrament al Govern. Tenint en compte tots els bitllets de la resta de premis que no es van arribar a vendre, la Generalitat ha explicat que es queda 8,2 milions d’euros de la Loteria de Catalunya.

La xifra anirà destinada íntegrament al departament de Munté, que podrà sufragar així una part dels projectes socials que du a terme. De fet, el Govern va afanyar-se a recordar que des de la creació de les apostes catalanes, l’any 1992, els jocs de loteria han permès invertir socialment més de 230 milions. “Guanyem tots”, va insistir la consellera, en una jornada en què també el titular d’Economia, Andreu Mas-Colell, va especificar que si hagués tocat un número venut, el Govern hauria distribuït en premis el 70% de la recaptació i no el 50% -uns 12,2 milions- que es repartiran aquest any. Els premiats podran cobrar els seus bitllets fins al 31 de març, en qualsevol dels punts habituals de venda si es tracta de menys de 120 euros i a les oficines de La Caixa, de Caixa Catalunya i a l’Oficina d’Atenció, Informació i Pagament de Premis de la Generalitat per a les quantitats més elevades.

Un resultat lògic

Tenint en compte que el Govern havia posat a la venda 50 milions d’euros en números però només en va vendre 24 milions, tenia la meitat de les opcions que el primer premi recaigués en ell mateix. Els 3,6 milions que no es repartiran en premis i que tampoc es quedarà l’executiu català aniran destinats a pagar costos de gestió a una empresa contractada amb concurs públic, i comissions per als comerciants que han venut els bitllets.

Malgrat que fa una setmana la Generalitat va assegurar que ja s’havien superat les vendes de l’any anterior, la realitat és que el balanç definitiu suposa una caiguda de prop del 5% en la recaptació -24 milions, enfront dels 25,28 del 2013-. Així doncs, queda en entredit la necessitat d’augmentar els bitllets consignats, que en aquesta segona edició gairebé es va duplicar: de 30 a 50 milions. Tot i el missatge llançat que el guany és per a tots els catalans, hi ha el risc que en futures edicions els jugadors pensin que és difícil guanyar aquesta loteria. El Govern va insistir des del primer moment que aquest any les probabilitats d’obtenir premi augmentaven un 20%, atès que per primera vegada també es premiaven els tres primers dígits i s’ampliava a cinc el nombre de guardons, i fins i tot es va obrir la porta a fer participacions.

El descens del 5%, en qualsevol cas, contrasta amb l’augment del 2,6% que van experimentar les vendes de la rifa de Nadal del 22 de desembre. Un increment, però, que va ser inferior al del conjunt de l’Estat. En qualsevol cas, la Generalitat va considerar que les vendes havien sigut “similars” a les de la primera edició i que per tant la Grossa de Cap d’Any “s’ha consolidat” i continuarà així durant els pròxims anys.

Els altres premis

Orfe el primer premi, les alegries van concentrar-se en la resta de butlletes. El segon premi -32.500 euros per bitllet- es va vendre al Bon Àrea del barri de Can Ros de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat). En aquesta botiga es van distribuir una cinquantena de butlletes. El tercer permi -15.000 euros- es va vendre íntegrament per internet, cosa que a priori fa pensar que ha estat molt repartit entre diferents zones, i el quart i el cinquè, dotats amb 5.000 i 2.500 euros, respectivament, van recaure en diferents locals de Barcelona, Rubí i Terrassa.

A l’estanc número 3 del carrer Màximí Fornés de Rubí s’hi van repartir 250.000 euros, i tot i que cap dels premiats es va presentar al local per celebrar la sort, les propietàries del negoci van explicar a l’ACN que estaven molt contentes de poder portar alegria a les famílies del centre de la ciutat. L’altra part d’aquest quart premi es va distribuir mitjançant la papereria Dumbo del carrer Bonaventura Muñoz de Barcelona. Allà, en una situació similar, la seva propietària va relatar que s’havia assabentat de l’èxit gràcies a les trucades dels mitjans de comunicació i que segur que la notícia farà feliç un bon grapat de persones que es beneficiaran d’una quantitat que, per petita que sigui, segur que fa “bona falta”.

La majoria de premis, en qualsevol cas, corresponen a terminacions, números anteriors i posteriors. Aquestes quantitats, que en la seva majoria no superen els 250 euros, podrien permetre a la Generalitat augmentar encara més la seva recaptació col·lateral, en funció de quanta gent acabi cobrant finalment els premis.

stats