Salut

La Generalitat anuncia auditories a l'atzar als sociosanitaris a partir d'aquest any

El Govern no aclareix si renovarà a una empresa privada la concessió d'un centre de Lleida amb una manca alarmant de personal

4 min
Una pacient, ingressada en un sociosanitari de Catalunya.

LleidaLa Generalitat farà aquest any auditories a l'atzar en alguns dels 96 centres sociosanitaris de Catalunya –ara rebatejats amb el nom de centres d'atenció intermèdia– per comprovar si la història clínica dels pacients coincideix amb la registrada pels professionals que els atenen. D'aquesta manera, Salut pretén assegurar-se que les dades de què disposa són fiables i que aquests centres ofereixen un servei de qualitat. Els sociosanitaris atenen pacients que necessiten una llarga convalescència o rehabilitació després d'una fractura, un ictus, un infart… o que tenen una malaltia crònica. La majoria dels usuaris són persones grans.

L'anunci l'ha fet el director operatiu per a la Transformació de l'Atenció Intermèdia del departament de Salut, el doctor Marco Inzitari, en una jornada a Lleida destinada a donar a conèixer el rol primordial d'aquests serveis sociosanitaris a la sanitat pública que va ser atípica en tots els sentits.

Tot i la funció divulgativa de la jornada, no es va convocar la premsa, i alguns dels organitzadors es van queixar de la presència de l'ARA, després que aquest diari denunciés el passat 26 de maig la situació de dos sociosanitaris a Lleida i qüestionés el sistema de control de la Generalitat sobre aquests centres. Tampoc es va permetre fer ni una sola pregunta al públic, format per professionals sanitaris, cosa que va estranyar a alguns. “És la primera vegada que passa una cosa així”, deien. L'ambient estava massa caldejat per donar la paraula als assistents.

Els treballadors de l'Hospital Jaume Nadal Meroles, un dels centres d'atenció intermèdia de Lleida, fa mesos que es queixen de la manca de personal, fins al punt que asseguren que “no poden garantir la seguretat del pacient”. De fet, fa poc més de dues setmanes Salut va anunciar que no renovarà la concessió a DomusVi, la companyia que gestiona aquest centre, i que la donarà a una empresa pública amb l'objectiu de “millorar-ne l'eficiència”. En canvi, no s'ha pronunciat sobre què passarà amb el Terraferma, un altre sociosanitari situat a pocs quilòmetres de Lleida que també gestiona DomusVi i la concessió del qual acaba en la mateixa data: l'1 d'octubre.

Com que a la jornada no es podien fer preguntes, calia llegir entre línies o fixar-se en la reacció del nombrós públic assistent. A banda de les “auditories a l'atzar”, el doctor Inzitari va explicar que Salut ja ha instal·lat en alguns centres un sistema de registre de dades sobre el pacient molt més simplificat i àgil que permet als professionals sanitaris perdre menys temps. Ara l'objectiu és estendre'l a tots els centres d'atenció intermèdia. "D'aquesta manera esperem que el registre sigui més fiable, d'alguna manera", va afirmar.

El registre de dades és una de les eines de què se serveix la Generalitat per controlar la qualitat de l'atenció al pacient. Si es registra el nombre de nafres que té o si millora la funcionalitat, entre d'altres. El problema és que, si el personal dels sociosanitaris no dona l'abast per la gran càrrega de feina i, a més, el sistema de registre és feixuc, moltes dades no es documenten o no són veraces. Per exemple, s'indica que un pacient no té nafres quan en realitat sí que en té.

Algunes millores

Inzitari també va dir que volen que l'atenció estigui “més centrada en la persona” i sigui de “més qualitat” i “més eficient i equitativa”. Actualment, hi ha una gran diversitat i diferències entre centres. Alguns són de gestió pública, però d'altres són de gestió privada o estan en mans d'entitats sense ànim de lucre. L'últim any i mig Salut ja ha promogut alguns canvis, com ara impulsar l'atenció a domicili i que els pacients puguin accedir a un sociosanitari des de l'atenció primària, sense haver de passar abans per les urgències d'un hospital, estalviant-los trasbalsos innecessaris.

Llits sociosanitaris segons tipus de gestió

En la jornada van intervenir els responsables de cadascun dels quatre centres d'atenció intermèdia de la regió sanitària de Lleida. "Tenim un fisioterapeuta per cada 15 pacients", va exposar Marcos Serrano, cap del servei de geriatria de l'Hospital de Santa Maria, l'únic de gestió pública de la regió. El comentari va generar murmuris entre el públic. Al sociosanitari Terraferma hi ha una única fisioterapeuta per a 137 pacients. També hi ha una única terapeuta ocupacional i fins a la setmana passada hi havia una única doctora.

Aquest dimarts està previst que se n'incorpori una altra, però la ràtio continuarà sent alarmant: tocaran a 68 pacients per cap. Amb tot, la directora del centre, Mireia Porta, va fer gala del sociosanitari a la jornada com si tot fos una bassa d'oli. El mateix va fer el director de l’Hospital Jaume Nadal Meroles, Jordi Ballesté, que lògicament va obviar en la seva intervenció les queixes de la plantilla. La normativa de la Generalitat sobre sociosanitaris no estableix ràtios de personal per a aquests centres.

La directora del Terraferma, Mireia Porta, al centre amb ulleres, durant la jornada sobre atenció intermèdia a Lleida.

“No sabem què farem”, va ser la resposta del delegat de Salut a Lleida, Raül Llevot, parc en paraules, quan l'ARA li va preguntar durant la pausa del cafè si renovaran la concessió a DomusVi del centre Terraferma. El director de l'Hospital Jaume Nadal Meroles tampoc no va aclarir res quan se li va plantejar una altra pregunta incòmoda: els caps de setmana i els festius tenen un únic metge de guàrdia per als 126 pacients d'aquest centre i per als 137 del Terraferma. Què passa quan hi ha una urgència alhora als dos centres?

Toni Barceló, un dels metges del Nadal Meroles, sí que va contestar la pregunta: “Quan hi ha una urgència als dos centres ho portem malament. És difícil que passi, però quan passa atenem el pacient que considerem que està més greu i intentem gestionar l'altre per telèfon amb una infermera. Una altra opció és trucar al 061 perquè una ambulància se l’emporti a un hospital”. Barceló també va ser la nota dissonant a la jornada. Durant la seva intervenció va dir "Les empreses s'han de posar les piles a l'hora de buscar gent, perquè ens falta personal". L'aplaudiment del públic va ser rotund. No va poder fer preguntes, però ho va dir tot amb la seva ovació.

stats