Societat16/07/2019

La Generalitat dividirà els centres de menors estrangers més grans per descongestionar alguns municipis

El Homrani es reunirà dilluns amb un centenar d'alcaldes que acullen 'menes' a les seves localitats

Natàlia Vila
i Natàlia Vila

BarcelonaLa Generalitat ha començat a estudiar un pla "a llarg termini" per descongestionar els centres de menors estrangers més grans. En concret, la conselleria d'Afers Socials vol "dividir" els equipaments d'aquesta mena que acullin més de 40 nois, per "atomitzar-los en centres més petits". "El que volem és que en lloc d'un centre amb una quarantena de joves en tinguem quatre amb una desena", ha explicat aquest dimarts la secretària d'Infància, Georgina Oliva, en una trobada amb periodistes.

Segons Oliva -i tal com han apuntat els últims mesos molts experts-, el departament ha comprovat que el procés d'acollida i integració és més exitós quan es fa amb grups petits. "De tots els recursos que té la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, la DGAIA, volem posar l'accent en els recursos més petits", ha insistit Oliva que ha explicat que l'objectiu, a banda de millorar la integració, també passa per descongestionar els municipis amb més places per a aquests menors.

Cargando
No hay anuncios

"És una feina lenta que hem de treballar cas per cas, buscar molts més espais i negociar amb molts més ajuntaments", ha matisat la secretària, que ha explicat que no tots els municipis estan preparats "per acollir tanta gent". A més, la divisió dels centres també permetrà, segons Oliva, "una més gran fiscalització i control de les entitats que els gestionen".

Cargando
No hay anuncios

Els centres amb més places acostumen a ser els del primer estadi del protocol d'acollida, els anomenats centres d'emergència, com el de Canet i Castelldefels, on van passar els dos atacs en menys d'un mes de diferència. Actualment a Catalunya hi ha 13 centres d'aquesta tipologia, que en total ofereixen 470 places a tot el territori. En principi, els nois només haurien de passar en aquests grans centres "entre dues i tres setmanes", però la saturació del sistema ha fet que, a la pràctica, ara mateix s'hi estiguin "de mitjana entre dos i tres mesos".

Reunió entre El Homrani i els alcaldes

Aquest nou eix de la conselleria, el d'atomitzar els centres, serà un dels aspectes que traslladarà el conseller d'Afers Socials, Chackir El Homrani, als alcaldes dels municipis que actualment acullen algun centre de menors estrangers. En total, El Homrani es reunirà amb un centenar d'alcaldes, amb l'objectiu d'explicar "i també escoltar les seves impressions o suggeriments", ha explicat avui Oliva.

Cargando
No hay anuncios

A més, la conselleria també els traslladarà les línies d'un nou "pla de suport" a aquests municipis, de les quals encara no han donat més detalls. Es tractarà, això sí, de mesures per garantir millores en la integració social dels nois.

El centre de Rubí, en pausa

Enmig de tots aquests canvis, hi ha un projecte que continua encallat: el futur centre que s’havia de fer a Rubí per acollir una vuitantena de menors. Tot i que el departament no en vol donar detalls, a finals de maig el Govern va insistir que aquest municipi vallesà és idoni per posar-hi el centre. Les converses amb l’alcaldessa Ana María Martínez del PSC, però, semblen no progressar.

Cargando
No hay anuncios

L’anunci de posada en marxa del centre –que se situaria a l’antic Hotel Terranova, al barri de Can Rosés– va fer-se públic dies abans de les eleccions municipals. Aleshores l’alcaldessa es va posicionar al costat dels veïns que rebutjaven el centre. Entre els arguments que esgrimien en contra del nou equipament, els veïns al·legaven que el centre era al costat d’una piscina d’un club esportiu, cosa que “seria incòmoda” per als banyistes.