Societat11/12/2019

La Generalitat ha sancionat dues vegades per infraccions ambientals l'empresa que ha cremat a Montornès

La companyia de reciclatge de dissolvents ser expedientada per acumular més residus dels permesos i per falta de traçabilitat en la gestió posterior

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaL'empresa Ditecsa, de reciclatge de dissolvents i residus industrials, que ha cremat a Montornès del Vallès aquest dimecres, ha rebut dues sancions de la Generalitat per incompliments de la normativa ambiental:una el 2018 i una altra aquest any. L'Agència de Residus de Catalunya (ACR) va detectar el 2017 que l'empresa emmagatzemava una quantitat de substàncies superior a la permesa, que acumulava material fora de lloc i va constatar mancances en la traçabilitat de la gestió documental dels residus. Segons la Generalitat, cap dels incompliments suposava "un risc per al medi ambient" i la sanció imposada finalment l'any passat va ser de 48.000 euros.

En una altra inspecció ja el 2019, en aquest cas de la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic es va obrir un nou expedient sancionador que va comportar una multa 10.000 euros. Ditecsa encara té una altra inspecció oberta per qüestions ambientals, tot i que el departament assegura que no és sobre cap aspecte que pugui afectar el medi. Segons la directora de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Govern, Mercè Rius, tots els incompliments detectats en la companyia eren temes "menors i administratius".

Cargando
No hay anuncios

En l'informe públic que el Govern va emetre després de dues visites in situ a la planta el novembre del 2018, hi consta que es van detectar incompliments "rellevants" pel que fa a les condicions que havia de complir Dictesa com a gestor de residus. Al document, s'instava Ditecsa a adoptar mesures correctores per "evitar l'afectació a les persones i al medi ambient dels aspectes identificats com a compliment".

Expedient a Huelva per abocaments

L'activitat de Ditecsa ja havia topat amb l'administració altres vegades en instal·lacions que té en altres punts de l'Estat. L'any passat la van expedientar a Huelva perquè es van detectar abocaments contaminants al riu Tinto des de l'abocador que gestionava a Nerva. Mesos més tard, a l'estiu, el mateix abocador va patir un incendi que Ecologistes en Acció va denunciar perquè no era el primer que es registrava a la planta.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de les flames que han afectat la planta de Montornès, els Mossos ja han anunciat que hi ha una investigació en curs per aclarir-ne les causes. Efectius de la policia científica especialitzats en incendis estructurals n'han fet una inspecció ocular. De moment no ha transcendit cap hipòtesi sobre com podria haver-se originat. Quan els Bombers de la Generalitat han arribat al lloc dels fets les flames ja s'enfilaven descontrolades.

El que se sap fins ara és que les aigües derivades de l'extinció del foc a la planta han anat a parar al riu Besòs i que els components tòxics han provocat la mort de diversos exemplars de peixos, segons ha confirmat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).