Foc sense control a l'Anoia i la Conca de Barberà

L'incendi ja ha cremat 1.500 hectàrees i obliga a confinar els veïns de Tous i Miralles

Un camp i un petit mas assolats pel foc a Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà.
L.V.
26/07/2021
4 min

BarcelonaMolta preocupació pel foc de la Conca de Barberà i l'Anoia, que ja ha cremat unes 1.500 hectàrees i té un potencial de 5.000, i que continua actiu. Les tasques d'extinció dels Bombers es concentren en estabilitzar un flanc molt llarg, d'uns 10 quilòmetres, i "molt inestable", cosa que intranquil·litza els Bombers. El foc afronta ara unes "hores crítiques" i els Bombers se centren en evitar que arribi a Sant Martí de Tous (Anoia). Les flames estan a uns 2,5 quilòmetres del poble, segons ha dit David Alquézar, alcalde de Tous. Els Bombers han demanat el confinament dels municipis de Tous (1.200 habitants) i de Santa Maria de Miralles, i també han demanat que ningú s'acosti a la zona de l'incendi. També s'ha desallotjat la urbanització ca n'Aubareda.

Durant tot el dia els efectius han intentat evitar que el cap i el flanc esquerre de l'incendi es desplacessin cap al nord, cap a Tous, empesos pel vent de marinada. Però els Bombers han assegurat que "el pitjor escenari s'ha acomplert. "La marinada no ha ajudat", ha admès el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. A les 20h, els agents rurals havien comptat unes 1.372 hectàrees cremades, però entre les 20 h i les 20.30 h s'ha format un gran núvol sobre l'incendi, anomenat pirocúmul, que pot causar turbulències i vents molt forts i imprevisibles, cosa que ha obligat als efectius d'extinció a retirar-se. Els analistes del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) han constatat que durant aquesta mitja hora el foc ha recorregut 3,7 quilòmetres i consumit unes 200 hectàrees. Per tant, l'afectació total de l'incendi seria ja de 1.500 hectàrees.

L'incendi està molt lluny de ser estabilitzat. "Encara queden hores molt crítiques", han insistit. Més de 700 persones de diferents cossos i serveis d'emergències treballen per extingir el foc, entre bombers, policies locals, guàrdies civils, SEM, Creu Roja, agents rurals, Mossos i membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME), desplaçats des de Saragossa.

Sobre l'origen de l'incendi, els agents rurals descarten que hagi sigut per causes naturals i creuen que al darrere hi ha l'acció de l'home, tot i que falta per veure si de manera voluntària o bé accidental, perquè l'àrea on va començar el foc, el voral de la carretera C-241, està molt deteriorada i no s'ha trobat cap indici concloent. "No hem trobat cap burilla, els gossos tampoc han trobat restes d'accelerant de combustió, i no hi ha cap indici relacionat amb el trànsit de maquinària", ha explicat Toni Mur, cap dels Agents Rurals. "Totes les hipòtesis estan obertes", ha sentenciat.

El foc es va originar ahir a Santa Coloma de Queralt i es va estendre a la tarda ràpidament entre els cultius, principalment de cereals, i després va agafar un "component molt virulent" quan va començar a cremar massa forestal, i es va estendre per diversos municipis de la Conca de Barberà i l'Anoia. La meitat de les hectàrees cremades formen part de l'Espai Natural Protegit del Sistema Prelitoral Central.

"Estem abandonats de la mà de Déu"

El municipi més afectat és Bellprat, amb més d'un miler d'hectàrees afectades. "La majoria que s'ha cremat és de bosc, sobretot la zona del castell, que és emblemàtic. El paisatge ha desaparegut del tot", ha lamentat el regidor d'Urbanisme, Joan Carbó. El foc ha arribat al nucli urbà i ha cremat tot el voltant. "Ara el problema és a les masies, n'hi ha una part que s'estan cremant ara mateix, les altres han estat totes desallotjades", ha afirmat Carbó. 

Fins ara s'han evacuat 168 persones, entre les 82 d'ahir i les 86 d'avui. Els desallotjats de dissabte, de masies i cases aïllades de la zona, van ser acollits a l’edifici ateneu de Sant Martí de Tous, a Santa Coloma de Queralt i al local social de Santa Maria de Miralles. Aquest diumenge s'han desallotjat diferents masos de Tous i una quarantena d’infants i monitors de la casa de colònies La Censada de Santa Margarida de Montbui. No hi ha hagut afectacions ni danys materials destacats durant la nit. L'incendi va cremar ahir una explotació ramadera i un mas.

Davant d'aquesta situació, el regidor ha lamentat que des de les administracions superiors no s'hagi fet una millor gestió forestal per evitar que els boscos siguin un polvorí. "Tots els pobles petits estem abandonats de la mà de Déu, ens estem morint i no hi ha manera que arribi la fibra òptica, les línies elèctriques són tercermundistes. Fins ara no hi havia llum ni cobertura de mòbil", s'ha queixat.

Un grup d'ADF treballant sobre el terreny a Sant Martí de Tous.

Els Bombers han explicat que el mosaic de cereal i bosc de la zona complica les tasques d'extinció perquè "requereix tècniques diferents". Tot i la virulència del foc, el perímetre no està creixent massa. Segons el Servei Català de Trànsit continuen tallades a la circulació les següents carreteres: la T-201 a Santa Coloma de Queralt, la C-241d a Sarral i la B-220 i la BV-2201 a Bellprat. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presidit aquest diumenge al matí la reunió del consell assessor del Pla Especial d'Emergències per Incendis Forestals de Catalunya (Infocat).

El Govern ha demanat a l'Estat que ajudi els serveis d'emergències catalans a combatre l'incendi. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat a Catalunya Ràdio que han arribat 50 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), tot i que ja s'estan enviant més efectius i la xifra podria elevar-se als 200, segons fonts del govern espanyol. Elena també ha demanat "molta prudència" a la població perquè no cometi conductes de risc a la natura, perquè els Bombers s'han de concentrar en apagar el foc. "No ens podem permetre un altre focus", ha avisat.

Simultaneïtat d'incendis

De fet, els equips d'emergències han viscut un cap de setmana especialment complicat, perquè l'incendi més gran de l'estiu ha coincidit amb dos focs més, els dos a l'Empordà. Es tracta de l'incendi de Ventalló, que ja s'ha estabilitzat i que ha cremat 34 hectàrees, i del del massís del Montgrí, que finalment s'ha donat per controlat després de calcinar 91 hectàrees forestals. La simultaneïtat dels focs va obligar a posar en fase d'emergència l'Infocat. "La situació d'avui no és normal, hem hagut d'activar el pla Infocat en fase d'emergència, cosa que feia anys que no es feia, per la simultaneïtat dels incendis: dos incendis importants en fase activa i amb potencial ens han fet desdoblar esforços i recursos", ha explicat Borrell.

stats