Drets Socials

La Generalitat es compromet a guanyar 5.000 habitatges socials

La consellera Cervera anuncia un pla per a l'autonomia que faciliti l'atenció de la gent gran a domicili

3 min
Violant Cervera

BarcelonaLa consellera de Drets Socials, Violant Cervera, s'ha compromès aquest divendres a guanyar "un mínim de 5.000 habitatges socials" en la pròxima legislatura per intentar pal·liar el dèficit estructural que hi ha a Catalunya d'un parc assequible. En la seva primera compareixença en comissió per presentar quins seran els eixos programàtics del seu departament, que incorpora la cartera de l'habitatge, ha subratllat que l'any vinent el pressupost per a polítiques d'habitatge passarà dels 200 milions actuals a mil milions d'euros.

Cervera ha fet una intervenció enumerant les prioritats de la conselleria, sense entrar a detallar mesures ni calendari ni pressupost, però ha posat l'habitatge i la lluita contra la pobresa com dues de les grans prioritats. Per ampliar el parc d'habitatges públics, la consellera ha matisat que no serà el seu departament el que s'encarregui a partir d'ara de la construcció, sinó que fomentarà i coordinarà que altres actors –ajuntaments, constructores, entitats bancàries– facin noves promocions i posin al mercat els milers de pisos que estan buits, mentre cada dia es desnonen desenes de famílies que queden a la intempèrie social.

En aquest sentit, ha recuperat l'antiga reclamació de Governs anteriors que l'Estat traspassi a la Generalitat el patrimoni de la Sareb –l'anomenat banc dolent–, que actualment té uns 3.000 habitatges buits a Catalunya, segons ha dit, i ha insistit que vol reforçar el "dret al tanteig i retracte"; és a dir, la prioritat davant de qualsevol altre operador en les operacions de compravenda d'habitatge, que ja ha permès ampliar amb més de 3.000 pisos el parc públic. A més, també es parlarà amb els ajuntaments perquè "mobilitzin tot el sòl municipal existent" per a promocions d'aquests habitatges assumibles.

Reduir llistes d'espera

L'objectiu, ha dit, és reduir les llistes de persones que esperen la concessió d'un pis d'habitatge social a través de la Taula d'Emergència Social, un organisme format per entitats del tercer sector que es va engegar enmig de la pandèmia com a resposta d'urgència als desnonaments.

Quant a la lluita contra la pobresa, Cervera ha assegurat que el departament augmentarà el pressupost per a la renda garantida de ciutadania, una prestació que dona la Generalitat i que actualment beneficia 160.000 persones en risc d'exclusió. També contra la pobresa, ha anunciat un Pla Nacional contra el Sensellarisme, llargament demanat per les entitats que treballen amb les persones que viuen al carrer o en habitatges sense condicions higièniques.

Model residencial

Després de més d'un any, Drets Socials recupera plenes competències sobre les residències geriàtriques, que s'havien traspassat d'urgència a Salut per fer front a l'alta incidència i mortalitat a causa del covid durant els primers mesos de la pandèmia. Cervera manté l'objectiu d'un nou model de residències, en el punt de mira pel tracte als usuaris geriàtrics, i de dibuixar un altre dels compromisos heretats, el del model d'atenció a l'autonomia personal, que ha de permetre a la gent gran que ho vulgui quedar-se al seu domicili personal i no haver d'anar a cap centre. Això suposarà augmentar la dotació dels serveis d'atenció domiciliària, també per a les persones amb discapacitats i grans dependents.

En aquest punt la futura i ja anunciada Agència Integral Social i Sanitària serà una eina bàsica per "millorar l'atenció", ha dit, perquè un cop entri en marxa –no hi ha calendari– els departaments de Salut i Drets Socials compatiran amb més facilitat informació i protocols d'actuació a les residències, un dels dèficits que es va constatar en pandèmia. A més, la consellera ha anunciat que es crearà la nova figura del "referent social", un professional sobre qüestions socials que tots els ciutadans tindrien assignat "des del moment de naixement", com en el cas dels professionals sanitaris.

stats