Societat03/10/2013

La Generalitat denuncia una "opacitat intolerable" del govern espanyol i de l'empresa que gestiona la planta de gas de l'Ebre

El Govern reclama als responsables de Castor que no reprenguin l'activitat mentre no sigui segura, i adverteix que un terratrèmol de 4,5 pot produir esquerdes a les cases

Efe
i Efe

BarcelonaEl conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha denunciat aquest dijous una "opacitat intolerable" tant per part de l'empresa responsable de la gestió del magatzem de gas submarí Castor com del govern espanyol en relació amb els terratrèmols que estan afectant els últims dies les costes de Castelló i de les Terres de l'Ebre. En declaracions a TV3, Espadaler s'ha queixat de la falta d'informació, denúncia que també estan fent diferents alcaldes de les Terres d'Ebre. El conseller s'ha mostrat "preocupat" per la situació i ha explicat que aquest dijous al vespre assistirà a la reunió prevista a l'Ajuntament d'Alcanar entre representants de la Generalitat i alcaldes de la zona per parlar de la situació.

Espadaler s'ha mostrat preocupat per la situació i ha explicat que "per donar resposta al neguit que som conscients que hi ha a l'Ebre" assistirà a la reunió a Alcanar entre representants de la Generalitat i alcaldes de la zona. L'objectiu és "informar-los de tot el que hem estat fent" i "transmetre aquesta sensació de confiança".

Cargando
No hay anuncios

El Govern ha reclamat per escrit a la companyia Escal UGS, que gestiona la plataforma gasista Castor, que confirmi que ha aturat "preventivament" la seva activitat i que no la reprengui fins que no sigui segura. Així ho ha apuntat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que ha assegurat que la situació és "greu", ja que un moviment sísmic de 4,5 graus podria provocar esquerdes a les cases de les poblacions més properes i que aquesta matinada ja s'han registrat terratrèmols de 4,1 graus. El conseller ha recordat que la Generalitat va demanar informes d'afectació sísmica abans de l'inici de les activitats del projecte Castor, però que no es van fer.

El titular de Territori ha lamentat que els informes sísmics no es van fer tot i les "advertències", i ha recordat que "tot el que passa a Catalunya, afecta el govern de Catalunya, encara que no hi tinguem competències", i que la Generalitat actuarà de 'motu proprio' per vetllar pels interessos dels ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

Protecció Civil està fent un seguiment de l'activitat sísmica, però deixa clar que la intensitat registrada fins ara no posa en perill edificis ni infraestructures. Dimarts també va assegurar que es descarta "un sisme de gran magnitud". Catalunya disposa d'un pla especial d'emergències sísmiques.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Xavier Goula, cap de l'Àrea de Sismologia de l'Institut Geològic de Catalunya, ha explicat que la majoria dels 23 sismes d'aquesta matinada han estat de baixa intensitat, i que el més preocupant és el de 4,1 graus. Fa dos dies n'hi va haver un de 4,2, el més important fins ara. L'epicentre sempre és el mateix, a l'interior del mar, a poques milles de la costa de Vinaròs. Goula diu que la relació dels terratrèmols amb el projecte Castor "és pràcticament acceptada per tothom". El que no queda clar és per què es continuen produint els moviments sísmics, si teòricament l'empresa va aturar l'activitat el dia 16 de setembre. Tampoc s'expliquen per què els sismes passen de matinada i no a cap altra hora del dia. [12 preguntes claus sobre els terratrèmols d'Alcanar].