CIBERPLAGI
Societat17/03/2015

La generació ‘copia i enganxa’, una plaga que s’estén per tot el món

El 75% de la població mundial estudiantil ha fet un treball copiant-lo totalment o parcialment d’internet

Selena Soro
i Selena Soro

BarcelonaL’any 2007 l’UCAS (Universities and Colleges Admissions Service), l’organització que s’encarrega de les admissions a les universitats del Regne Unit, va instal·lar un sistema per detectar plagis en les cartes que tots els futurs estudiants han d’enviar per ser acceptats al centre on vulguin estudiar. Ahir l’ARA avançava que les universitats catalanes també instal·len aplicacions per enxampar l’alumnat que copia, un problema d’abast mundial: gràcies a l’ús d’una eina d’aquest tipus, anomenada Copycatch, l’UCAS va detectar que gairebé 30.000 candidats copiaven directament d’internet moltes de les frases que feien servir en les seves cartes de motivació. Fins a un 5% dels aspirants a estudiar medicina, per exemple, coincidien a explicar que la seva passió per aquesta carrera va sorgir “als 8 anys, després que se’ls incendiés el pijama amb un joc de química”. Al Regne Unit el programari de prevenció contra el plagi es distribueix gratuïtament a les universitats. Entre els més utilitzats hi ha CopyCatch Gold, Turnitin i Eve2.

El 75% de la població al món

Arreu del món, un 75% de la població estudiantil ha plagiat parcialment o totalment un treball amb informació extreta d’internet, segons l’estudi Una reflexió necessària sobre el plagi, de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla, que recull que ja hi ha diversos autors que parlen de la “generació copia i enganxa ”. Al juny, de fet, se celebra a la Universitat Mendel de Brno, a la República Txeca, la conferència internacional El plagi a Europa i més enllà 2015. A finals de febrer ja va tenir lloc al Canadà la conferència anual de l’International Center for Academic Integrity, una organització que lluita contra el plagi i la “deshonestedat acadèmica” al món.

Cargando
No hay anuncios

La pràctica de copiar i enganxar no és exclusiva dels estudiants. L’estudi Perspectives internacionals sobre el plagi i consideracions sobre l’alumnat internacional recull que el 2010 la Xina va llançar 145 milions de dòlars en recerques d’acadèmics que va resultar que eren plagis. Segons l’informe, els estudiants nord-americans són els menys tolerants a la còpia. Els universitaris de l’antic bloc soviètic (Bulgària, Croàcia i Rússia), d’altra banda, accepten molt més el plagi que no pas a Espanya i el Regne Unit, on es lluita més contra aquesta plaga. L’Amèrica Llatina, l’Índia, el Pròxim Orient i l’Àfrica estan “clarament endarrerits” en aquest sentit, segons la recerca, que subratlla que la corrupció que té una societat també afecta el món acadèmic del país, i la consegüent tolerància a la còpia.

També sosté aquesta tesi l’autora d’ Una reflexió necessària sobre el plagi, que apel·la a la mala influència que exerceix el context social: “En el clima ètic actual els estudiants consideren el plagi com una cosa trivial si es compara amb casos més que coneguts de deshonestedat política o empresarial”.