Gaudir més de les relacions sexuals i desinhibir-se, motius darrere el 'chemsex'
La majoria de les festes són en cases de particulars, hotels, saunes i clubs de sexe
BarcelonaHomes joves d'uns 40 anys, amb estudis superiors i residents a les grans ciutats. Aquest és el perfil de les persones que practiquen chemsex (chemical sex), l’ús recreatiu de drogues sintètiques per a la pràctica del sexe durant hores i sense control, una moda que s'ha estès sobretot entre la comunitat gai. L'entitat StopSida, dedicada a la prevenció del VIH i d'altres malalties de transmissió sexual, ha presentat aquest dimecres l'estudi HomoSalud 2020: l'impacte del 'chemsex' a España, el qual revela que les persones que practiquen chemsex ho fan sobretot amb l'objectiu d'augmentar la libido, tenir més plaer i desinhibir-se.
La investigació, que ha estat elaborada per l'entitat i finançada per la Delegació del govern pel Plan Nacional sobre Drogues, i en què han participat prop de 3.000 enquestats escollits de plataformes de cites, recull que en més de la meitat dels casos (52%) els participants han consumit drogues recreatives en l'últim any, especialment les sintètiques; que un 28% del total ho han fet amb l'objectiu de tenir sexe i que un 10% –267 participants– ho han fet amb la intenció d'allargar l'acte sexual. Entre els motius que destaquen hi ha el d'augmentar la libido (88,3%), la desinhibició sexual (85,7%) i potenciar el plaer de les zones erògenes (54,3%).
Consumir més d'una droga
Si bé el temps de consum dels participants en aquestes festes sexuals és variat, un 30% asseguren que prenen drogues entre dos i tres cops al mes i gairebé un 15% una cop al mes. D'altra banda, el chemsex està estretament relacionat amb el policonsum d'estupefaents. "No es consumeix només una o dues drogues, sinó que hi ha multitud de drogues relacionades", ha apuntat la doctora en salut pública i membre del CEEISCAT Cinta Folch. Entre les substàncies més populars hi ha el popper, la Viagra, el GHB o GBL i la mefedrona. L'estudi destaca que prop d'un 38% dels participants s'han injectat substàncies algun cop.
Una altra dada que revela l'estudi és que la majoria de persones que practiquen chemsex ho fan a casa de particulars, ja sigui la seva pròpia o la d'altres acompanyants, i que un 20% ho fan en hotels, clubs de sexe o saunes, on les trobades acostumen a incloure més d'una parella. Fins a una quarta part de les persones admeten haver estat en alguna d'aquestes festes més de 24 hores seguides.
Impacte mental i físic
De les entrevistes fetes en l'estudi, els investigadors extreuen que alguns dels factors associats a aquesta pràctica són el fàcil accés a les drogues o la homofòbia interioritzada, alhora que exposen que el desgast físic inherent al chemsex comporta una sensació de cansament important i s'associa a sentiments de frustració, apatia i aïllament, solitud, tristesa, dificultat de concentració i a haver de dissimular constantment per la por de ser jutjat. No obstant això asseguren, la majoria neguen patir cap tipus d'addicció.
L'estudi recull també que les persones que practiquen chemsex acostumen a patir més problemes de salut mental –drogodependències, addicció al sexe o pensaments de voler morir-se– en comparació amb les persones que consumeixen drogues fora d'aquesta pràctica. Aquests usuaris també presenten un ús consistent més baix del preservatiu amb les seves parelles ocasionals, la qual cosa porta a més pronòstics de VIH i malalties de transmissió sexual, i tenen també més probabilitat d'haver rebut diners o drogues a canvi de companyia o sexe amb homes, la qual cosa augmenta la seva vulnerabilitat.
Per tot plegat, StopSida ha alertat de la necessitat de proporcionar una atenció integral personalitzada i centrada en la persona i ha advocat per abordar temes com el desig, la morbositat o l'autoestima i l'acceptació social en lloc de posar el focus únicament en el risc associat al chemsex.