Gas pebre i tanques: noves eines dels Mossos per frenar manifestants
El cos preveu una tardor amb mobilitzacions per la sentència del Procés i prepara els màxims recursos
BarcelonaGas d’aigua i pebre i tanques enllaçades d’un metre i mig d’altura. Són dues eines que els agents de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra es plantegen fer servir en les seves actuacions d’ordre públic. Des d’aquest any els antiavalots estan dirigits per l’intendent Xavi Pastor, que venia de l’àrea de mediació. Sota la idea de “garantir el dret de manifestació i intentar fer el mínim ús de la força”, els antidisturbis estudien noves opcions a l’hora d’intervenir. Davant la previsió que aquesta tardor es produeixin diverses mobilitzacions a Catalunya quan es conegui la sentència del judici al Procés, el cos prepara els seus màxims recursos.
El gas OC, que és el nom que rep tècnicament el gas d’aigua i pebre, és una eina que els Mossos tenen des de fa temps però que fins ara no han utilitzat. En els aldarulls de la vaga general del 2012 a Barcelona els antiavalots van fer servir un fum amb gas molest, tot i que no era el pebre. Segons fonts de la policia catalana, el gas OC permet ruixar un grup concret des d’una distància d’un metre i mig, i “no és lesiu però molesta”. Les mateixes fonts apunten que el seu efecte, que causa molèstia a les mucoses i una sensació d’ofec i angoixa, dura una mitja hora, i que cal rentar-se la cara amb aigua. També asseguren que s’utilitzarà “en moments puntuals i crítics” i que abans de tirar-lo s’avisarà per altaveu.
Els Mossos defensen que el gas OC, que es fa servir en altres països europeus, com França -que l’ha utilitzat en algunes protestes dels armilles grogues -, és “menys traumàtic” que l’ús de la porra. En aquest punt, algunes fonts assenyalen que els cops, que han de ser a les extremitats inferiors i a les parts amb massa muscular, encara que es dirigeixin a les cames poden acabar impactant contra el braç, el canell o la mà pel moviment de les persones a l’hora de protegir-se de la porra. Malgrat tot, des de la Brimo diuen que treballen per “minimitzar l’enfrontament” amb els manifestants.
Després de l’experiència en accions que es dirigien a un edifici custodiat per una línia policial i que van acabar amb càrregues als concentrats, els Mossos faran servir unes tanques d’un metre i mig d’alçada per evitar el contacte directe entre els agents i els manifestants. La finalitat és que els concentrats no accedeixin a l’espai blindat. La Brimo posa d’exemple les protestes del març de l’any passat a la delegació del govern espanyol i les del 21-D pel consell de ministres a Barcelona. La policia ha contractat una empresa, que és la propietària de les tanques, per instal·lar-les. Les tanques, que són més altes que les habituals, formen un mur metàl·lic amb una porta perquè els agents es puguin moure. L’empresa es compromet a posar-les en menys de 24 hores, però fonts de la policia admeten que això només es podrà aplicar en mobilitzacions previstes amb temps.
Pràctiques descartades
Mentre els antidisturbis incorporen noves eines, hi ha altres pràctiques que es volen deixar de fer servir. Una és l’anomenada carrusel : furgonetes que circulen a molta velocitat a prop dels manifestants per intentar-los dispersar. Fonts dels Mossos descarten utilitzar el carrusel “excepte si la situació és greu”. La Brimo també estudia altres opcions per al futur, com unes xarxes -amb filats de ferro que eviten poder-les tallar- de més d’un metre o dos per fer la mateixa funció que les tanques, o focus per il·luminar els concentrats. Més enllà de les eines, la policia aposta per la proactivitat -com fer identificacions prèvies en protestes on es preveuen aldarulls- i per la mediació, per intentar negociar amb els concentrats “sempre que es pugui”. Tot i això, en les últimes hores els antiavalots han tornat a generar polèmica per la càrrega d’uns agents de l’Àrea Regional de Recursos Operatius contra uns veïns de Sants que evitaven un desnonament.
Amb força probabilitat, els Mossos posaran a prova les noves eines d’aquí poques setmanes. El segon aniversari de l’1-O, sumat a la sentència del judici al Procés, fa que la policia ja treballi amb la idea de tenir tots els recursos disponibles -capitanejats per la Brimo i l’ARRO- aquest octubre. “Anirem a màxims”, diuen fonts del cos. Un dels possibles conflictes de la tardor pot ser la confrontació entre grups enfrontats, sobretot si l’anunci de la sentència es fa prop del 12 d’octubre, dia de la Hispanitat. En cas que sigui així, fonts policials defensen que es garantirà l’espai dels dos col·lectius. També apunten que ara per ara no han previst demanar la col·laboració dels altres cossos de seguretat de l’Estat en les actuacions d’ordre públic.