Garganté, als que demanen la seva dimissió: "No passareu, passarem nosaltres"
Tots els grups menys la CUP fan pinya en la defensa de la Guàrdia Urbana i el govern descarta personar-se en el cas per possibles coaccions a un metge
BarcelonaEl conegut com a cas Garganté, a examen polític. L'Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest divendres, a instàncies de CiU, una comissió extraordinària per avaluar la imputació del regidor de la CUP Josep Garganté en el cas de presumptes coaccions a un metge perquè modifiqués l'informe mèdic sobre un manter ferit. Tots els grups excepte la CUP han fet pinya aquest divendres en la comissió per la defensa de la feina i l'honorabilitat del cos de la Guàrdia Urbana, que és el cos policial que perseguia el venedor quan va resultar ferit. "Va fer el que havia de fer", ha insistit l'equip d'Ada Colau, que ha remarcat la feina "imprescindible" del cos i ha insistit que si hi ha males pràctiques l'Ajuntament és el primer interessat a investigar-les per protegir la ciutadania.
Grups com CiU, Ciutadans i el PP, i en la línia del que també han demanat els sindicats del cos, han exigit al govern municipal que es personi en la causa contra Garganté. Una via que el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello, ha descartat en entendre que el cas "no afecta l'Ajuntament" en termes jurídics. El portaveu de CiU, Joaquim Forn, que ja ha avançat que demanarà la reprovació de Garganté, ha considerat, en aquest sentit, que l'actuació del govern "és molt sospitosa" i el PP ha recelat que en aquesta negativa no hi hagi un "interès polític" perquè el govern necessita la CUP per aprovar els pressupostos. El conjunt de grups ha atacat, també, la CUP per haver donat suport als mercats il·legals que organitzen els manters els diumenges a la Rambla en considerar que se'ls ha "instrumentalitzat" i no se'ls ha ajudat.
El màxim implicat, Josep Garganté, ha reiterat en el seu torn que va actuar a petició del manter ferit, que li va sol·licitar modificar la seva versió dels fets i li va assegurar que no havia estat sol amb el metge. El regidor ha denunciat la "persecució policial" que pateixen els venedors ambulants impulsada, ha dit, pel govern municipal. "Ha arribat l'hora d'acabar amb la impunitat i els abusos de poder de certs agents", ha defensat, i ha puntualitzat que qualsevol membre de la CUP o defensor dels drets humans hauria actuat igual. I als que en demanen la dimissió els ha llançat un missatge clar: "No passaran, passarem nosaltres".
Garganté també ha acusat els grups de tractar els manters des del "paternalisme" i de creure que no són capaços de prendre les seves pròpies decisions i promoure protestes com el mercat rebel. El regidor cupaire ha dirigit una bateria de preguntes al govern per esclarir la seva actuació i Pisarello, que en tot moment ha demanat "prudència", en tractar-se d'un cas en via judicial, li ha respost demanant-li "humilitat" i recordant-li que en política "no tot s'hi val".
En nom d'ERC, Jordi Coronas, que va presidir la taula per buscar solucions al 'top manta', ha lamentat que el tema s'hagi convertit en un "circ", quan aquesta situació es podria haver solucionat amb una actuació "més decidida de l'alcaldessa". Coronas ha criticat que en la gestió del 'top manta' han mentit totes les parts, també, ha dit, els manters, que van assegurar que no se'ls havia informat de les conclusions de la taula. El republicà també s'ha dirigit a Garganté i ha demanat començar a "passar de la protesta a la proposta".
PP i Ciutadans han coincidit a demanar responsabilitats al Govern i que es personi contra el regidor de la CUP. Des de C's, Carina Mejías ha lamentat que Barcelona en Comú hagi "desautoritzat" la Urbana i el PP ha lamentat que Colau, com a màxima responsable del cos, no hagi comparegut a la comissió. El PSC, al seu torn, ha insistit en la necessitat de defensar la policia local.