Galícia desespera entre les flames

Centenars d’incendis provocats causen quatre morts a Pontevedra i Ourense i 36 a Portugal

Agents de la Guàrdia Civil davant l’incendi a la parròquia de Chandebrito (Pontevedra), on van morir dues persones.
Jordi Mumbrú
17/10/2017
4 min

BarcelonaCentenars d’incendis provocats estan arrasant el nord-oest de la península Ibèrica des de divendres de la setmana passada. Portugal i Galícia són les zones més afectades, on hi ha almenys una trentena de víctimes mortals. El tràgic recompte ha deixat quatre morts a Galícia i 36 més a Portugal. Però les autoritats -completament superades pel caos- insisteixen que la xifra és provisional, on aquest matí els bombers han aconseguit controlar tots els focs que afecten el centre i el nord del país. I és que la situació està descontrolada. Des de divendres, cada cop que els equips d’emergència aconsegueixen controlar un incendi descobreixen amb desesperació que s’han declarat nous focus i que els que ja cremaven no paren de créixer alimentats per la sequera que afecta la Península. Les demarcacions que més estan patint són Ourense, Lugo i Pontevedra, que són les que limiten amb la resta de l’estat espanyol i Portugal.

Galícia desespera entre les flames

La jornada d’ahir va començar de la pitjor manera, amb nous focus i amb noves informacions sobre víctimes mortals, però a mesura que avançava el dia va arribar la pluja i la situació va canviar. La meteorologia va ser l’única bona notícia que ahir van sentir els gallecs, que quan van veure les flames a les portes de les cases es van desesperar. “No podem esperar que arribi la pluja per apagar els incendis”, lamentava ahir el president de l’Associació per la Defensa de la Ria, Antón Masa. La previsió és que les pluges es mantinguin durant bona part de la setmana, però les restes de l’huracà Ophelia amenacen amb potents ràfegues de vent. Ahir al vespre encara hi havia 50 incendis a tot Galícia, nou dels quals representaven un risc seriós per als veïns perquè estaven massa a prop de nuclis urbans.

Foc dins el centre de Vigo

La ciutat més poblada de Galícia, Vigo, és una de les que més estan patint la pressió dels incendis. La ciutat va quedar encerclada pels incendis -ahir al vespre encara l’amenaçaven més de vint focs-, però és que les flames van arribar fins al bell mig del municipi. La cèntrica plaça d’Espanya, on hi ha les principals vies d’accés a la ciutat, també va cremar i deixava en evidència que els incendis estan sent provocats i per un “grup organitzat”, segons les paraules del comissari en cap de Vigo, Manuel Teijeiro. A Vigo es van haver d’evacuar més de 400 persones. Els veïns de la ciutat portuària es van organitzar per fer cadenes humanes i poder fer córrer les galledes d’aigua amunt i avall. L’estat va desplegar fins a 900 agents de la Unitat Militar d’Emergències (UME), segons informava ahir l’agència Efe.

El president espanyol, Mariano Rajoy, es va traslladar ahir a primera hora fins al centre de comandament de Pazos de Borbén (Pontevedra) per comprovar en primera persona com evolucionaven les tasques d’extinció i va aprofitar la visita per reunir-se amb el president de la comunitat autònoma, Alberto Núñez Feijóo, i l’alcalde de Vigo, Abel Caballero, entre d’altres. “Jo, com a president del govern, també com a gallec, volia ser aquí”, va dir Rajoy que després va sentenciar: “És una cosa que no es produeix per casualitat. Això ha sigut provocat”.

Astúries també es va despertar ahir plena de fum i amenaçada per les flames. A la tarda encara hi havia 32 incendis que obligaven a evacuar persones i tallar carreteres. A Cantàbria, el fum era tan intens que les autoritzats van arribar a demanar a les persones amb problemes respiratoris que es quedessin a casa. Tot i així, ahir els focs de Cantàbria ja estaven controlats.

Portugal ha sigut el territori que s’ha endut la pitjor part dels focs, amb 36 víctimes mortals (a aquest balanç, encara provisional, s'hi sumen 63 ferits, 16 d'ells greus, i 7 desapareguts). Només fa quatre mesos que a Portugal van morir 64 persones a causa d’un altre incendi.

L’eucaliptus i el conflicte laboral

La policia va identificar ahir algunes persones sospitoses d’haver provocat els incendis però van quedar en llibertat. Ningú dubta que els incendis estan sent provocats, però no queda clar el motiu. Des dels anys 40 a Galícia es planten eucaliptus per després vendre la fusta per fer-ne paper, segons recorda Masa. L’eucaliptus és un arbre fàcilment inflamable. Durant anys, s’ha acusat els amos de terrenys que es dediquen a aquest cultiu de calar-hi foc per després requalificar-los i treure’n benefici, però aquest procés urbanístic no és legal. L’agència Europa Press recordava ahir que el contracte dels 500 treballadors de l’empresa Seaga -encarregats de l’extinció d’incendis- va acabar dijous. A causa de les pressions sindicals, la Xunta va prorrogar el contracte a partir d’ahir. Els focs s’han produït des de divendres.

Milers de gallecs es van concentrar ahir a les places de diferents municipis per denunciar la falta de solucions i criticar la deficient política forestal del govern de Núñez Feijóo.

stats