Funerals laics: una opció cada vegada més habitual a Catalunya
A Barcelona suposen actualment el 16,8% de les cerimònies i la tendència segueix a l’alça
BarcelonaSona la música, porten a la sala el taüt i un cop s’acaba la cançó l’oradora pren la paraula. No hi ha símbols religiosos, ni capellans. I la cançó que han tocat els músics és de la banda sonora de la pel·lícula Cinema Paradiso. És un funeral laic, una cerimònia que cada cop és més habitual a Catalunya i, sobretot, a Barcelona, on aquests ritus ja representen el 16,8% del total. Una xifra que quadruplica el percentatge de fa una dècada a la ciutat: el 2005 suposaven només el 4%.
“Hi ha una tendència clarament creixent de cerimònies laiques, ja que cada any augmenten en presència”, corrobora Fernando Sánchez, director de màrqueting de Serveis Funeraris de Barcelona -Grup Mémora, empresa que gestiona molts dels tanatoris de la capital catalana. “Una de les principals causes de l’augment, òbviament, és el laïcisme creixent de la societat, que, així i tot, encara no es veu reflectit en les xifres actuals”, afegeix Sánchez.
Segons el CIS, el 30% de la gent a l’estat espanyol és laica o no creient, amb la qual cosa el marge de creixement és encara elevat. “I si ens fixem en el jovent, en els menors de 30 anys, els no religiosos superen el 50%”, puntualitza Albert Riba, president d’Ateus de Catalunya. Per a Riba, els funerals laics es van incorporant cada cop més a la societat de la mateixa manera que ho han fet els casaments: “Abans gairebé tots es feien per l’església i actualment els laics superen àmpliament els religiosos. I això també està passant amb els funerals”.
Barcelona és qui marca el pas en aquest tipus de cerimònies, ja que a la resta de Catalunya les xifres encara són lluny de les de la capital catalana. “Sí que és cert que es va notant un augment, però l’amplíssima majoria de cerimònies són catòliques, perquè la tradició pesa molt més als pobles”, argumenta Joan Santos, president de l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya. Tots els experts del sector coincideixen a assenyalar que una altra causa important perquè la presència de funerals laics a la resta de poblacions catalanes se situï en un escàs 5%-6% és simple: si no s’ofereix, no pot tenir demanda.
Professionals dels funerals
La professionalització dels serveis, per tant, és bàsica perquè la societat pugui triar entre les diferents opcions. A Austràlia, per exemple, el 50% de les cerimònies actualment són laiques i es van començar a desenvolupar el 1975. I als Estats Units la mitjana de cerimònies d’aquest tipus és del 30%, tot i que varia en funció dels diferents estats. En llocs com Califòrnia voregen el 40% mentre que a la part central del país representen només el 10%.
En aquesta línia, Barcelona és el principal banc de proves pel que fa a professionalització de les cerimònies laiques i és la ciutat de tot l’Estat on n’hi ha més perquè, segons Sánchez, és on més s’hi ha treballat: “Aquesta mena de cerimònies requereixen una formació i incorporació de professionals que tinguin actituds per poder dur a terme amb solvència esdeveniments com aquests”.
Tot i l’augment considerable dels funerals laics en l’última dècada, l’Església catòlica és qui més cerimònies oficia encara i treballa perquè segueixi sent així. “Veiem l’augment dels funerals laics amb respecte però confiem a poder invertir aquesta tendència”, expressa Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de l’arquebisbat de Barcelona, que reconeix que a Europa el nombre de persones que es declaren cristianes decreix: “Hi ha múltiples factors que expliquen aquesta situació. Els fluxos migratoris i els índexs de natalitat a la Unió Europea hi contribueixen decisivament”.
Però tot i que els funerals laics han entrat amb força en escena, hi ha detalls, com la tria de la música que fan els familiars, en els quals molta gent encara manté tradicions. “Sí que hem notat l’augment de funerals laics”, analitza Xavi Martín, músic professional que gestiona l’empresa Música x Cerimònia i que ha treballat en gairebé 10.000 funerals en els últims cinc anys. “Però fins i tot en molts de laics encara hi toquem l’ Ave Maria de Schubert”, sentencia.
Sigui com sigui, els funerals laics són, cada vegada més, una de les opcions predilectes per a moltes famílies. I la tendència indica que en els pròxims anys seran cerimònies cada cop més habituals.
Màxima personalització… o fins i tot autoservei
Els funerals laics han obert un camp fins ara poc explorat pel que fa a la personalització dels serveis funeraris, que també està en auge des de fa anys en els serveis religiosos. Empreses com Grup Mémora ofereixen, entre d’altres, l’opció d’utilitzar un cotxe fúnebre blanc i no pas negre com és habitual, flors de tonalitats alegres o la possibilitat de retransmetre en streaming la cerimònia per als familiars que viuen lluny i no es poden desplaçar fins al lloc de la cerimònia. Però per a aquelles persones que volen personalització màxima, Mémora ofereix un servei per decidir en vida com serà el propi funeral: des dels textos fins a les persones que parlaran o la música que ha de sonar. “Alguns fins i tot demanen que repartim cava o pastís de Santiago”, expliquen des de l’empresa. Molts, a més, ho deixen tot pagat.
La falta d’espais adequats en poblacions petites
A les poblacions petites no només la tradició segueix pesant molt a l’hora de decantar-se per un funeral religiós. La falta d’instal·lacions també complica a les famílies que no volen passar per l’església celebrar una cerimònia laica. És el cas, per exemple, de Cadaqués. Aquest petit poble de la Costa Brava de 2.800 habitants no disposa de tanatori i la persona que s’ocupa dels funerals és el mossèn.
“No hi ha un espai per fer una cerimònia laica i el que fa alguna gent, sobretot amics i familiars d’artistes i pintors, és anar a la tomba, al cementiri, i fer un acte davant del nínxol”, comenta Mercè Cabot, gerent de la Fundació Hospital de Cadaqués, que s’encarrega del cementiri. I afegeix: “Fins i tot hi ha gent que oficia la cerimònia a l’església però no hi fan missa, o fins i tot demanen que no repiquin les campanes”. Per pal·liar la falta d’un espai adequat on poder fer cerimònies laiques, algunes poblacions petites similars a Cadaqués opten per utilitzar tanatoris en poblacions pròximes on el funeral que volen hi pugui tenir cabuda.