Valors
Societat 07/05/2021

El doble de ganes de colònies: Fundesplai confia en recuperar xifres d'abans de la pandèmia

L'entitat alerta d'una precarietat creixent a les llars que es tradueix en més sol·licituds de beques per al lleure dels infants

Clara López Alcaide
2 min
Un grup d'alumnes durant el campus de fotoperiodisme de l'ARA.

El Prat de LlobregatLa pandèmia i el confinament van privar molts infants i joves no només de tot un trimestre escolar el 2020, sinó també d'activitats extraescolars i de lleure. L'estiu passat, malgrat la desescalada, l'educació en el lleure va haver de fer front al "repte" d'organitzar casals i colònies adaptats a uns estrictes protocols sanitaris i el nombre participants es va reduir a la meitat respecte al 2019, amb 35.000 infants inscrits, segons Fundesplai. Però el 2021 s'afronta amb unes altres expectatives. L'entitat assegura que es nota la necessitat de lleure i natura i espera arribar als 68.000 participants en casals i colònies, recuperant les xifres d'abans de la pandèmia.

Per a l'estiu prepara més de 1.300 tandes de colònies, campaments, casals i camps de treball per a infants de tot el país i una temàtica transversal alineada amb el futur que volen els infants: "Fer possible un món millor". És el lema de la programació d'enguany, que posarà l'accent en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, amb la idea que els infants "desenvolupin accions i compromisos per un món millor".

"Som conscients que estem en una dècada d'emergència mundial i la mobilització i capacitat dels joves per ajudar a transformar el planeta és vital", ha destacat el director d'innovació i continguts, Carles Xifra, en una roda de premsa al Centre Esplai, al Prat de Llobregat. Entre les activitats hi ha la quarta edició dels Campus de Periodisme de l'ARA i Fundesplai, per a joves de 12 a 17 anys, un dels quals és dedicat al periodisme social, en què els nois i noies contactaran amb entitats socials i mediambientals i faran un reportatge interactiu.

Un equip que realitza un reportatge sobre Open Arms durant el Campus de Periodisme.

L'entitat ha assenyalat que el ritme d'inscripcions d'aquest estiu ja s'ha doblat respecte a la mateixa data del 2019 –l'any anterior a la pandèmia–, cosa que atribueix a "les ganes" de gaudir d'activitats de lleure en un any marcat per les restriccions derivades de la pandèmia. "Per a nosaltres és un indicador de la necessitat que tenen aquests infants i famílies de gaudir de la natura, de les relacions socials i de compartir espais", ha explicat la directora general de Fundesplai, Cristina Rodríguez.

Però la fundació assegura que la xifra de demandants de beques –les quals cobreixen la meitat del cost de les activitats– també ha augmentat. Rodríguez ha explicat que si bé l'any passat la participació es va reduir a la meitat –de 70.000 a prop de 35.000 infants–, el nombre de famílies becades va créixer un 57%: el 2019 es van atorgar 5.275 beques i el 2020 en van ser 4.667. Rodríguez ha indicat que entre les sol·licituds hi ha un nombre creixent de famílies en una "situació de precarietat més gran i amb menys recursos econòmics".

172.788 beneficiaris

En la presentació de la programació d'aquest estiu, l'entitat també ha fet balanç del curs 2020-2021. Gairebé 172.788 persones s'han beneficiat de les accions de Fundesplai. Per programes, destaquen els Premis de Joves pel Demà de l'ARA i Fundesplai, per reconèixer iniciatives socials, ambientals i educatives impulsades per joves d'entre 15 i 17 anys en el marc dels ODS i en què van participar 211 nois i noies.

Campus de Periodisme amb l'ARA

L'ARA organitza amb la col·laboració de Fundesplai el Campus de Periodisme, que inclou tallers de televisió, ràdio, premsa escrita, fotografia i periodisme digital, que els nois i noies faran acompanyats per professionals de l'ARA, però també activitats d'oci i esport, com ara caiac, vela i paddle surf, que van a càrrec dels monitors de Fundesplai.

S'ofereixen quatre campus de periodisme, amb diferents temàtiques i dividits per nivells d'edat que van dels 12 als 17 anys. Els participants es podran inscriure als campus d'introducció al periodisme, periodisme i humor, periodisme social i nous formats i periodisme i televisió. Les activitats dels quatre campus es fan a l'Alberg Centre Esplai del Prat de Llobregat. Les inscripcions per a la quarta edició del Campus de Periodisme estan obertes fins al 7 de juny. Actualment també s’està preparant conjuntament un Campus de Cuina.

stats