El jutge investiga dos milions d'euros en sous a la Fundació Privada Hospital de Sant Pau
La Guàrdia Civil analitzarà els llocs de treball i les remuneracions de les 47 persones contractades per l'entitat, que reben anualment dos milions d'euros, cosa que equival a un sou mitjà d'uns 40.000 euros
BarcelonaLa Guàrdia Civil investigarà per ordre del jutjat els dos milions d'euros que la Fundació Privada Hospital de Sant Pau, que gestiona el patrimoni immobiliari del centre sanitari, destina anualment a remuneracions als seus directius i treballadors.
Segons han informat fonts judicials, el jutge que investiga les presumptes irregularitats comptables a l'Hospital de Sant Pau centra ara les seves indagacions en els sous cobrats pel personal de la Fundació Privada, el patronat de la qual està integrat per l'Església, la Generalitat i l'ajuntament de Barcelona.
En el marc d'aquesta investigació, oberta arran de la denúncia dels treballadors, el jutge instructor va demanar a l'Agència Tributària que analitzés la relació patrimonial entre la Fundació Privada de l'Hospital de Sant Pau, dedicada a obtenir rendiment de les propietats immobiliàries donades al centre sanitari, i la Fundació de Gestió Sanitària, que dirigeix l'activitat assistencial.
En el seu informe, que han ratificat avui davant del jutge, els perits sostenen que els 5 milions anuals de guanys que la Fundació Patrimonial obté anualment -procedents la majoria de les rendes dels immobles que té de lloguer- no s'inverteixen en la Fundació de Gestió, de la qual depèn l'activitat assistencial del centre sanitari.
Després de demanar a la Seguretat Social el llistat dels treballadors donats d'alta de la Fundació Privada, el jutge encarregarà a la Guàrdia Civil que analitzi els llocs de treball i les remuneracions de les 47 persones contractades per l'entitat, que reben anualment dos milions d'euros, cosa que equival a un sou mitjà d'uns 40.000 euros.
Entre la cinquantena de treballadors, segons fonts judicials, figuren 17 conserges dels immobles propietat de la Fundació Privada, que a més de l'edifici del nou Hospital de Sant Pau és titular dels pavellons del recinte històric i d'un miler d'habitatges, garatges, naus industrials i finques rústiques repartides per tot Catalunya.
També una desena d'empleats de l'entitat són llicenciats que ocuparien llocs de responsabilitat a la Fundació, per la qual cosa la Guàrdia Civil analitzarà les seves funcions i la retribució anual que tenen assignada.
Restat el pagament dels empleats i d'altres despeses derivades de la gestió immobiliària, els perits de l'Agència Tributària que avui han comparegut davant del jutge han ratificat que els ingressos procedents dels guanys patrimonials segueixen com a la Fundació, sense invertir-se en la gestió de l'Hospital.
No obstant això, la Fundació Patrimonial està obligada a destinar un 70% dels seus ingressos als seus fins fundacionals, entre els quals es compta l'activitat assistencial de l'Hospital de Sant Pau.
De fet, la divisió de la comptabilitat del centre a tres fundacions -la Privada, la de Gestió i una tercera dedicada a la investigació- ha suscitat els últims anys les queixes dels treballadors de l'Hospital, que lamenten haver-se vist obligats a suportar dures retallades mentre la gestió patrimonial de l'entitat generava guanys.
Els perits que avui han comparegut davant del jutge s'han compromès a ampliar el seu informe sobre els comptes de l'entitat entre els anys 2009 i 2012, incorporant-hi l'anàlisi dels assentaments comptables que avui ha aportat la defensa, han informat les mateixes fonts.
Concretament, la defensa ha lliurat avui als interventors d'Hisenda documents comptables que acreditarien el destí de 314.450 euros procedents de la devolució de l'IVA que l'informe de l'Agència Tributària creu que no està justificat.