Si tens informació sobre aquest cas ens la pots fer arribar aquí
La Fundació Josep Carreras investiga possibles irregularitats en la gestió de l’institut de recerca
Aquest dimecres està previst que es presentin els resultats d’una auditoria forense encarregada a KMPG Advocats, que hauria d’aclarir la situació del centre
BarcelonaLa Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia ha encarregat una auditoria forense per aclarir presumptes irregularitats en la gestió econòmica i la direcció de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), el centre dedicat a la investigació d'aquesta malaltia que impulsa conjuntament amb el Govern. Segons ha pogut saber l'ARA, la decisió es va prendre després de ser alertats de suposades anomalies en l'ús del finançament que la Fundació transferia a l'Institut, un fet que podria estar posant en risc tant la recerca d'excel·lència com la mateixa viabilitat de l'IJC. "Hem decidit verificar aquestes reclamacions i precisar-ne l'abast", afirma el gerent de la Fundació, Antoni Garcia.
Els resultats d'aquesta avaluació externa, encarregada a KMPG Advocats, es presentaran a la reunió del patronat que l'ICJ ha convocat per a aquest dimecres, a la qual també està previst que assisteixen les conselleres de Salut, Olga Pané, i d'Universitats i Recerca, Núria Montserrat, com a vicepresidentes d'aquest òrgan de govern de l'Institut. Fonts properes a la Generalitat han avançat a l'ARA que, en funció del que reveli l'auditoria, no descarten emprendre mesures legals. Tanmateix, tot i que l'ICJ és un centre de recerca públic i integrat al sistema CERCA català –per tant, finançat pel Govern–, de moment no se sap quan se'n faran públics els resultats.
L'origen d'aquesta auditoria són les queixes d'alguns investigadors de l'Institut, que no volen facilitar el nom per por de represàlies, i que han denunciat potencials irregularitats que tindrien a veure amb l'ús de diners procedents tant de donacions com de projectes competitius per afavorir determinades línies de recerca. Els investigadors denunciants assenyalen que aquests fets s'haurien començat a produir fa cinc anys, coincidint amb l'arribada a la direcció de l'IJC de l'investigador Icrea Manel Esteller –un referent mundial en epigenètica del càncer–, i que aquesta utilització discutible de recursos no s'hauria fet per a un enriquiment personal sinó per afavorir el seu grup de recerca. "Hem conegut aquestes queixes concretes recentment per dues vies: els responsables actuals de la gestió de l'Institut i alguns investigadors", explica Garcia.
Acusacions creuades
En conversa amb l'ARA, Esteller nega totes aquestes "insinuacions" i "acusacions". "Tot això no és més que una vendetta personal que no beneficia a ningú", assegura, i afegeix que és "una batalla entre els gestors de la Fundació i els de l'Institut". Com a cap de grup en epigenètica del càncer a l'IJC, Esteller afirma que ell és "metge i científic" i, tot i que és el director del centre, aquest càrrec, a diferència del que especifiquen els estatuts de l'IJC, "no implica en cap cas assumir funció de gerència, direcció econòmica, comptable, administrativa [...]". La seva, considera, és "purament una direcció científica que ha aconseguit portar l'Institut al lideratge mundial en la recerca de la leucèmia".
En un correu electrònic enviat a l'ARA, Evarist Feliu, director científic i patró de la Fundació, assegura que "mai no hi ha hagut cap irregularitat en la gestió econòmica" del centre i apunta que l'auditoria el que acabarà de confirmar és "si hi ha hagut una redistribució interna dels recursos per prioritzar una línia de recerca per damunt de les altres". Feliu assegura a aquest diari que aquesta decisió hauria estat presa "de manera conjunta" pel director [Manel Esteller], "màxim responsable de la direcció científica", i l'exgerent [Ana Garrido], màxima responsable de la gestió econòmica.
L'exgerent en funcions, Ana Garrido, a qui Esteller assenyala com a responsable de la gestió econòmica del centre, assegura a aquest diari que no era responsabilitat seva: "Les decisions eren preses pels meus superiors [Feliu i Esteller] sense que en tingués coneixement ni possibilitat d'intervenció". Garrido –que continua sent la directora estratègica, tot i que porta mesos de baixa– afirma que ella assumia la implementació d'aquelles decisions "per mantenir la continuïtat institucional i minimitzar riscos". A més, nega "categòricament" qualsevol implicació en "accions irregulars", i assenyala que quan n'ha detectat indicis els ha posat "en coneixement dels superiors i, posteriorment, a través del canal de denúncies previst per la llei 2/2023", cosa que, assegura,van desencadenar "pressions constants".
"Cap anomalia" fins ara
Fins ara, explica Garcia, "la Fundació ha estat confiant plenament en els mecanismes de control intern i de reportar de l'Institut per a l'assignació de recursos, autorització de despeses i registre de càrrecs interns, així com en les auditories externes especialitzades realitzades per CERCA o l'acreditació d'excel·lència Severo Ochoa". Garcia destaca que "mai van detectar cap anomalia".
Tanmateix, assegura: "Ja estem fent plantejaments de cara al pròxim exercici perquè alguns dels investigadors [afectats] puguin beneficiar-se dels ajuts de la Fundació i recuperar el temps en què no han pogut desenvolupar-se com tots crèiem que estaven fent". Els resultats de l'auditoria, afirma, haurien de treure'n l'entrellat.