SANITAT
Societat01/05/2013

Una fundació i un consorci gestionaran l'Hospital Clínic

El model triat separa el patrimoni de l'activitat, com a Sant Pau

Lara Bonilla
i Lara Bonilla

Barcelona.L'Hospital Clínic ja ha definit la seva nova figura jurídica, que passa per separar el patrimoni de la gestió. Un consorci de caràcter públic gestionarà el patrimoni immobiliari -els edificis i el terreny, que són de la Universitat de Barcelona-, i una fundació sense ànim de lucre participada pels professionals, la gestió de l'activitat sanitària. Ho va comunicar divendres el director general, Josep Piqué, als treballadors i als sindicats, i dilluns ho va presentar als grups parlamentaris. "Amb aquesta nova fórmula -va explicar Piqué als treballadors- es pretén continuar fent el mateix que estem fent fins ara, i la missió no és privatitzar, és donar servei públic als pacients de la nostra àrea d'influència mitjançant el contracte amb el CatSalut".

L'hospital s'ha de dotar d'una nova entitat jurídica abans que s'acabi l'any, tal com marca l'informe de la Sindicatura de Comptes, que insta a resoldre la indefinició jurídica en què està el centre. Hi havia dues opcions: passar a ser empresa pública de la Generalitat -una opció improbable tenint en compte que precisament es vol fragmentar l'ICS- o dissenyar un nou model de gestió, que és la via per la qual s'ha optat; en aquest cas, s'ha d'aprovar per llei i rebre l'aprovació dels professionals. "Si es tira endavant, serà junts", diuen fonts del Clínic.

Cargando
No hay anuncios

El model és parcialment similar al de l'Hospital de Sant Pau, en què la gestió i el patrimoni també estan separats en dues fundacions. Segons fonts del Clínic, aquest model és diferent del de Sant Pau perquè no hi hauria representants que s'encarreguessin al mateix temps de la gestió del patrimoni i de la gestió sanitària. I mentre que en el cas de Sant Pau la Generalitat té presència majoritària a la fundació de gestió, al Clínic no serà així, ja que aquesta fundació estarà formada per professionals mèdics i d'infermeria, que en serien patrons amb una aportació econòmica no concretada. També la societat civil hi podria entrar però no podrien ser entitats proveïdores de l'hospital.

Crítiques al nou model

Cargando
No hay anuncios

Segons va assegurar Piqué als treballadors, no es preveu l'entrada de capital privat. No obstant, el diputat d'ICV Josep Vendrell considera que "és un model privatista": "Qui té responsabilitat pública no hi és i ho deixa en mans de l'elit mèdica i d'altres actors que no sabem". Pel que fa a la fundació patrimonial, seria pública. Vendrell explica que el deute se'l quedaria la Generalitat i el patronat pagarà un lloguer per l'ús de les instal·lacions i el material. Tant els ecosocialistes com el PSC aposten per la forma jurídica del consorci però amb participació de la Generalitat. "No acaba d'anar bé separar-ho", diu l'exconsellera de Salut, Marina Geli.

Amb aquest nou model, el Clínic pretén dotar-se de més autonomia de gestió per no estar subjecte a la normativa d'empresa pública i tenir més flexibilitat. El gruix de l'activitat continuarà sent pública a través del concert amb el CatSalut. "Si són diners públics han d'estar auditats i fiscalitzats", diu Sergi Hurtado, delegat de CCOO, que està preocupat per com pot afectar aquest nou model en les condicions laborals de la plantilla. La sensació entre els treballadors és que el projecte encara està "a les beceroles". El Clínic fa activitat privada a través de Barnaclínic. Amb 4.500 treballadors, l'hospital està dividit en onze institucions organitzades per especialitats i amb pressupost propi.