Ciència

La Fundació Banc Sabadell premia investigacions sobre l'obesitat i la percepció del propi cos

El jurat destaca el paper de les investigadores Guadalupe Sabio i Ana Tajadura-Jiménez per fer visible el paper de les dones en la ciència i per promocionar-la entre les nenes

Ana Tajadura-Jiménez i Guadalupe Sabio amb Josep Oliu
ARA
06/07/2021
2 min

BarcelonaEl Banc Sabadell ha lliurat aquest dimarts el Premi Fundació Banc Sabadell a la investigadora Guadalupe Sabio i la professora Ana Tajadura-Jiménez, en un acte presidit pel president de l'entitat, Josep Oliu, amb què es pretén posar en valor les línies d’investigació i trajectòria de les dues investigadores espanyoles.

En la categoria d'Investigació Biomèdica, a Guadalupe Sabio Buzo, investigadora del CNIC, se li reconeix la seva feina per trobar una explicació sobre per què l'obesitat causa malalties cardiometabòliques, basant-se en l'anàlisi de l'alteració de factors com el greix, la desregulació dels rellotges interns i l'estrès cel·lular, que podrien ser-ne els desencadenants. De fet, els seus estudis han demostrat que la predisposició més gran a desenvolupar càncer en homes que en dones pot respondre a diferències en la funció endocrina del greix. A més, l'equip de la investigadora extremenya també participa en activitats de promoció de la ciència entre els més petits, com xerrades i fires en escoles, i especialment per motivar les nenes perquè s'hi dediquin.

Pel que fa a Tajadura-Jiménez, investigadora de la UC3M, la Fundació li atorga el premi de Ciències i Enginyeria per la seva investigació en el disseny de tecnologia sensorial per canviar en temps real la percepció que les persones tenen del seu propi cos i crear experiències de transformació del cos. També se subratlla la seva voluntat de difondre el paper de la dona a la ciència i la investigació. La seva recerca oscil·la entre els camps de l'enginyeria i l'acústica aplicada, la interacció humà-ordinador i la neurociència cognitiva. Pretén avançar en la recerca sobre la percepció corporal a través de la tecnologia i dissenyar interfícies centrades en el cos per donar suport a les necessitats de les persones, sovint físicament inactives, que pateixen dolor crònic, trastorns alimentaris o un ictus.

stats