Vacunació covid

Fumar podria reduir el nombre d'anticossos després de vacunar-se contra el covid

Un estudi indica que deixar de fumar abans de la vacuna podria augmentar-ne l'eficàcia

ARA
i ARA

BarcelonaEls nivells d'anticossos després de rebre la vacuna contra el covid-19 disminueixen si ets home i fumador. És la principal conclusió que s'extreu d'un estudi realitzat al Japó que ha analitzat mostres de sang de 378 professionals sanitaris d'entre 32 i 54 anys que havien rebut la vacuna de Pfizer tres mesos abans. En un principi, l'estudi, publicat de manera provisional a la base de dades medRxiv i que encara no ha estat revisat per altres experts, revelava que el nombre d'anticossos era més baix en els individus de més edat, la qual cosa s'havia constatat en estudis anteriors. Però, després d'ajustar l'edat, es va descobrir que els únics factors que portaven a tenir menys anticossos després de vacunar-se eren ser home i tenir l'hàbit de fumar.

Els autors de l'estudi creuen que la diferència en els anticossos més baixos entre els sexes biològics podria estar relacionada amb el fet que la taxa de tabaquisme era el doble entre els homes que entre les dones. També van descobrir que els exfumadors no van reduir els anticossos després de la vacuna de la mateixa manera que sí que ho van fer els fumadors, cosa que indicaria que "deixar de fumar abans de la vacunació pot millorar l'eficàcia individual de la vacuna de Pfizer".

Cargando
No hay anuncios

El mètode que es va utilitzar va ser prendre mostres de sang de cada participant abans de la seva primera dosi i, de nou, entre una i quatre setmanes després de rebre la segona dosi per comprovar les respostes dels anticossos. La investigació va revelar que els participants que eren fumadors habituals tenien menys anticossos en els seus sistemes que els no fumadors.

Tot i això, els investigadors remarquen que les dades preliminars obtingudes no són prou fortes per establir una relació sòlida entre tabaquisme i vacunació. Així doncs, creuen que seria necessari realitzar més recerques sobre el tema abans de poder treure conclusions sòlides sobre la connexió. Aquest estudi, però, no és el primer que troba una possible relació entre els dos factors. Un altre estudi observacional va estudiar el comportament dels anticossos de 86 professionals sanitaris d'un hospital de Roma que s'havien vacunat amb Pfizer i també es va observar que els anticossos baixaven entre els fumadors.