Front comú contra el consorci del Clínic
El col·lectiu sanitari denuncia que es tracta d’una privatització encoberta de l’hospital
BarcelonaTreballadors, veïns i usuaris de la sanitat, units sota el paraigua de l’assemblea Tancada Clínic, han recollit més de 4.000 al·legacions per mostrar el seu rebuig a l’acord de govern aprovat a principis de mes que autoritza la conversió de l’Hospital Clínic en un consorci sanitari. El col·lectiu tem que es tracti d’una privatització “encoberta” i denuncia que s’obre la porta a externalitzar serveis no mèdics perquè entitats privades puguin entrar al consell de govern.
L’assemblea va denunciar ahir que els estatuts del futur consorci estan escrits de manera “ambigua”, ja que estableixen que l’assistència sanitària sigui “majoritàriament” pública. Segons Vicenç Ortega, treballador de l’Hospital Clínic i membre de Tancada Clínic, aquesta ambigüitat fa pensar que, encara que el text vetlli per un Clínic amb “l’activitat pública”, això podria suposar un 51 % d’activitat pública i un 49% de privatització, i “seria legal”.
Aquesta porta oberta a la participació d’entitats privades, com Barnaclínic, permetria una “privatització encoberta en la infraestructura d’un centre sanitari històricament públic”, va assegurar l’assemblea. “Els estatuts prioritzen els principis mercantils i només es tenen en compte els criteris econòmics, cosa que ens allunya del model de sanitat universal que és el que tots els ciutadans volen de veritat”, va lamentar Ortega.
El canvi de forma jurídica que recull el nou estatut també permet que el nombre de membres del consorci es pugui ampliar amb l’admissió de representants d’altres entitats, tant públiques com privades, que tindran veu i vot al consell de govern de l’hospital. “Seran uns òrgans de govern poc democràtics i poc representatius, que es regiran per interessos privats i no per garantir el dret a la salut pública i universal”, va denunciar Luca Reventós, membre del sindicat SEPC i representant de l’assemblea.
Actualment a l’Hospital Clínic hi ha uns 200 llits tancats i cada any deriva 16.000 pacients a centres privats. L’assemblea va denunciar que aquesta situació s’arrossega des del tripartit i que s’ha agreujat en els últims anys. Davant aquesta problemàtica i la creació del consorci, els integrants van reclamar aturar el que consideren “una privatització encoberta” del Clínic. Tancada Clínica insta també els partits polítics a pronunciar-se públicament i rotundament contra la privatització del centre públic i demana a la Universitat de Barcelona que rebutgi el consorci, ja que sense l’aprovació de la universitat pública “es produiria un buit legal que dificultaria el procés”, segons va assegurar Reventós. Les més de 4.000 al·legacions, que s’han recollit només en una setmana, es van presentar al matí al departament de Salut perquè “actuï” i “reaccioni” davant la posició dels professionals sanitaris i els usuaris del centre.
Demanen presó per a dos exdirectius de Sant Pau
El fiscal demana fins a tres anys de presó per als dos exdirectius de l’Hospital de Sant Pau acusats d’un delicte d’estafa. Segons va avançar ahir TV3, el ministeri públic sol·licita per a l’exgerent del centre Jordi Varela dos anys de presó. Per al considerat autor de l’estafa, José Ignacio Cuervo, delegat de la Generalitat a Madrid durant l’època del tripartit, la pena que es demana augmenta fins als tres anys, més sis més d’inhabilitació per a càrrecs públics. Aquest cas investiga la presumpta malversació de fons públics al centre. L’hospital hauria pagat presumptament a Cuervo un sou irregular durant deu mesos.