Controlat l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia
S'aixeca el confinament de Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i Bellprat i els veïns desallotjats ja poden tornar a casa
BarcelonaDesprés de més de 48 hores de lluita sense treva contra el foc, els Bombers han donat per controlat aquest vespre l'incendi que crema des de dissabte a la Conca de Barberà i l'Anoia. Durant aquest dilluns les tasques d'extinció s'han concentrat en encerclar l'incendi amb línies d'aigua per limitar la superfície cremada. El cap de la Regió d'Emergències a Tarragona, Albert Ventosa, ha explicat que la pluja que ha caigut al llarg del matí ha ajudat a apagar el foc, però que "el gran esforç" per tancar el perímetre, d'uns 40 quilòmetres, ha permès controlar les flames. Es calcula que l'incendi ha arrasat prop de 1.700 hectàrees. Al migdia també s'ha pogut aixecar el confinament dels municipis de Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i Bellprat, i el centenar de persones desallotjades de cases aïllades de l'entorn també han pogut tornar a casa seva.
El nou escenari permet rebaixar l'estructura de comandament de l'incendi. Així, aquesta nit es quedaran treballant a la zona 25 dotacions amb uns 125 efectius, cosa que representa dos terços del dispositiu. També hi treballaran 25 autobombes i vehicles i personal de comandament i suport logístic. A partir d'ara els bombers continuaran treballant a la zona per evitar represes, però amb un "ritme més tranquil". Ventosa ha assegurat que les tasques d'extinció s'allargaran "diversos dies", ja que no es descarta que en els pròxims dies "apareguin noves columnes de fum" per les altes temperatures. El cap del cos a la Regió de Tarragona ha assegurat que el foc no es donarà per extingit fins que no hi hagi cap punt calent a la zona.
Al llarg d'aquest dilluns no ha crescut la superfície cremada. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat aquest matí "la feinada extraordinària" que s'ha fet aquesta nit passada per atacar l'incendi, amb eines manuals i foc tècnic, i ha apuntat que la lluita "no s'ha acabat". La idea, ha assegurat, és anar "alleugerint" la presència d'efectius després, per donar descans als Bombers, que porten dues setmanes de desgast pels últims incendis gairebé simultanis que han afectat Catalunya els últims dies. Malgrat l'optimisme, els Bombers han fet una crida a la prudència i han demanat als ciutadans que evitin acostar-se a la zona cremada i que extremin les precaucions per evitar nous incendis a Catalunya aquestes setmanes.
Aquest matí, els Bombers han centrat els esforços en dues zones al cap del foc, una al flanc dret i l'altra a l'esquerre, que són les que més preocupaven, així com en alguns focus secundaris que es van activar ahir després de la formació, entre les 20 h i les 20.30 h, d'un gran núvol sobre l'incendi, anomenat pirocúmul, que va obligar a retirar els efectius d'extensió durant una estona. Per ara, no s'han donat més detalls sobre què podria haver ocasionat el foc.
Segons dades provisionals dels Agents Rurals, el foc ha afectat una superfície de 1.700 hectàrees, la majoria de les quals, més de mil, al municipi de Bellprat. En concret, han cremat 1.069,5 hectàrees de Bellprat, 234 de Sant Martí de Tous, 233 de Santa Maria de Miralles, 70 de les Piles, 48,5 de Santa Coloma de Queralt i 2 de Pontils. Un total de 1.272 hectàrees són forestals, 380 agrícoles i 5 de sòl urbà. 1.218 hectàrees són dins de l'Espai d'Interès Natural del Sistema Prelitoral Central. El foc també ha cremat l'alzina de Can Gol, a Sant Martí de Tous, una de les alzines més grans de l'Anoia i més velles de la Catalunya interior. L'arbre mil·lenari tenia una amplada de capçada de més de 20 metres.
Durant tot el diumenge els efectius van intentar evitar que el cap i el flanc esquerre de l'incendi es desplacessin cap al nord, cap a Tous, empesos pel vent de marinada. Però els Bombers van admetre que "el pitjor escenari es va acomplir". "La marinada no ha ajudat", va apuntar el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. A les 20 h, els agents rurals havien comptat unes 1.372 hectàrees cremades, però entre les 20 h i les 20.30 h es va formar un gran núvol sobre l'incendi, anomenat pirocúmul, que podia causar turbulències i vents molt forts i imprevisibles, cosa que va obligar els efectius d'extinció a retirar-se. Els analistes del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) van constatar que durant aquesta mitja hora el foc va recórrer 3,7 quilòmetres i va consumir unes 200 hectàrees.
Sobre l'origen de l'incendi, els agents rurals descartaven ahir que hagi sigut per causes naturals i creuen que al darrere hi ha l'acció de l'home, tot i que falta per veure si de manera voluntària o bé accidental, perquè l'àrea on va començar el foc, el voral de la carretera C-241, està molt deteriorada i no s'ha trobat cap indici concloent. "No hem trobat cap burilla, els gossos tampoc han trobat restes d'accelerant de combustió, i no hi ha cap indici relacionat amb el trànsit de maquinària", va explicar Toni Mur, cap dels Agents Rurals. "Totes les hipòtesis estan obertes", va sentenciar.
El foc es va originar dissabte a Santa Coloma de Queralt i es va estendre a la tarda ràpidament entre els cultius, principalment de cereals, i després va agafar un "component molt virulent" quan va començar a cremar massa forestal, i es va estendre per diversos municipis de la Conca de Barberà i l'Anoia. La meitat de les hectàrees cremades formen part de l'Espai Natural Protegit del Sistema Prelitoral Central.
Dos focs a l'Empordà
Els equips d'emergències han viscut un cap de setmana especialment complicat, perquè l'incendi més gran de l'estiu, el de Santa Coloma de Queralt, ha coincidit amb dos focs més, els dos a l'Empordà. Es tracta de l'incendi de Ventalló, que els Bombers han donat per controlat aquest dilluns al matí i que ha cremat 34 hectàrees de massa forestal, i del del massís del Montgrí, que finalment es va donar per controlat diumenge després de calcinar 91 hectàrees forestals, i que també està controlat. Els Bombers de la Generalitat mantenen la crida a la prudència, ja que en els pròxims dies tornarà a haver un augment del risc d’incendi.