INSTITUCIONS
Societat17/04/2016

Frec a frec en la votació popular a síndic de Barcelona

L’actual defensora dels barcelonins, la més votada seguida de Bondia

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaHi ha hagut temps per a remuntades, queixes reiterades a un sistema informàtic amb tendència a penjar-se i, comptats i recomptats, no més de 6.800 vots. La votació popular -i no vinculant- per escollir qui ha de ser el pròxim síndic de Barcelona es va tancar divendres a la nit amb un resultat frec a frec entre dos dels aspirants. Qui ha rebut més suports (amb 2.594 vots) és l’actual síndica, Maria Assumpció Vilà, però seguida de prop pel professor de dret i president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia (2.459 vots). Durant el mes que ha estat obert el termini per a les votacions, Vilà s’ha mantingut sempre al capdavant de la cursa i Bondia va desbancar a mig procés a qui era el perseguidor directe de l’actual síndica, Àngel Miret, que va ser gerent de l’àrea social durant el govern de Xavier Trias. És, també, l’aspirant que en la primera fase d’aquest procés va presentar el suport de més entitats.

Les altres dues candidatures, la de Mercè Molina -presentada per l’entitat Dones Juristes- i la de Miquel Nadal -presentada per l’associació de veïns pro Vallcarca- han quedat molt lluny del podi. En l’elecció, però, tot i la influència que pugui tenir aquest procés participatiu -alguns partits han deixat clar que serà clau per al seu vot-, encara està tot obert. La decisió final serà 100% de caire polític, ja que és el ple de l’Ajuntament, per una majoria de dos terços, qui acabarà escollint el síndic. Tant Pilar Malla, que va ser la primera síndica de la ciutat, com Vilà en l’elecció anterior, van ser escollides per unanimitat, però aquesta possibilitat, amb la politització actual de l’elecció, sembla més complicada.

Cargando
No hay anuncios

Tot i celebrar que l’elecció s’hagi acostat, per primer cop, a la ciutadania, la crítica a la manera com s’ha fet la votació popular és compartida pels cinc aspirants. Lamenten tant els errors que ha donat la pàgina web per votar com que l’Ajuntament no hagi fet prou promoció de l’elecció i que les persones sense internet n’hagin quedat fora perquè no hi ha hagut votació presencial.

Vilà opta al segon mandat perquè, diu, vol consolidar la feina feta, sobretot “en matèria d’habitatge digne i lluita contra la pobresa”, i es marca reptes com el d’intentar mediar en matèria de prostitució escoltant totes les parts implicades. Reivindica, això sí, més recursos per a la sindicatura per poder fer més feina. Els aspirants a rellevar-la coincideixen a retreure-li que la institució és encara poc coneguda. “Ha sigut molt reactiva i s’hauria de ser més proactiu”, assegura Bondia. Nadal li demana “trepitjar més els barris”, Miret defensa la necessitat de relleu per donar pas a aires nous i Molina creu que no s’ha aconseguit visualitzar prou la sindicatura. El rival que trepitja els talons a Vilà, Bondia, remarca que la seva prioritat seria la defensa dels drets humans i critica actuacions de l’actual síndica com la d’asseure’s a la taula del top manta al costat de l’Ajuntament o no tenir un portal de transparència.