Societat 27/10/2015

El llegat de Wert: ser torero, mestressa de casa o manetes

Els continguts més insòlits que l'exministre va incloure a la reforma de la formació professional bàsica que va deixar dissenyada abans de plegar

Elisabet Escriche
2 min
L’Estat nomena Wert ambaixador d’Espanya de l’OCDE

BarcelonaLa Formació Professional bàsica, un dels pilars de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce), va ser ideada per l'exministre d'Educació, José Ignacio Wert. Abans de marxar a París com a cap de la delegació permanent d'Espanya de l'OCDE, Wert ja va deixar encarrilats quins continguts hauria de tenir aquesta FP destinada als alumnes que tenen dificultats per aprovar l'ESO. Aquests són alguns dels cursos més insòlits que recull l'oferta formativa.

1. Tauromàquia

Els estudis tindran 2.000 hores, i entre altres continguts, l’alumne hauria d’aprendre a identificar les diferents maneres de matar un toro, l’origen de la tauromàquia, les estratègies per netejar el material que s’utilitza per matar l’animal o quines són les parts d’una plaça o d’un vestit de torero. Les escoles que imparteixin aquests estudis hauran de disposar d’un espai on es pugui torejar i d’un magatzem per deixar tot el material, entre altres aspectes. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ja va deixar clar que a Catalunya no s'impartirà perquè no s’aplica la FP bàsica i, a més, estan prohibides les corrides de toros des del gener del 2012.

2. Activitats domèstiques i neteja d'edificis

Activitats domèstiques i neteja d'edificisSegons el BOE, realitzar activitats domèstiques de netejaTé una durada de 2.000 hores i consta d'11 mòduls, entre els quals hi ha manteniment de peces de vestir i roba de la llar, neteja de domicilis o cuina domèstica. A aquest darrer, per exemple, s'hi dediquen 160 hores i preveu ensenyar com es fa una llista d'anar a comprar o com se seleccionen les ofertes o els establiments. Al temari hi ha "rentar, planxar, ordenar i cosir la roba de la llar", "netejar terres, vidres, parets i sostres en domicilis" o "encerar i abrillantar superfícies". L'avaluació es farà a partir de proves pràctiques. A l'alumne també se li exigiran coneixements mínims de català i castellà o matemàtiques.

3. Manteniment d'habitatges

L'objectiu, segons el ministeri d'Educació, és realitzar operacions bàsiques de muntatge i manteniment operacions bàsiques de muntatge i manteniment d'elements de fontaneria, calefacció i climatització o petites reparacions i substitució d'elements senzills en instal·lacions electrotècniques, en revestiments, enrajolat i pintura. Preveu, entre altres aspectes, que l'alumne pugui aconseguir fer un muntatge i col·locació de mobiliari prefabricat. El títol té 10 mòduls i també s'hi ensenyarà quines són les eines que s'utilitzen en les tasques de manteniment o els tipus d'instal·lacions elèctriques que pot tenir un habitatge.

stats