L'agressor del fotoperiodista Jordi Borràs és un policia nacional
El cos ha obert un expedient a l'agent però no l'ha apartat de la feina
BarcelonaL'home que va agredir ahir al vespre al centre de Barcelona el fotoperiodista Jordi Borràs és un policia nacional. La unitat d'Afers Interns del cos ha obert un expedient informatiu a l'agent, però no l'ha apartat del seu lloc de treball. El policia treballa a les dependències de la Verneda de Barcelona fent tasques burocràtiques.
Els fets van passar al carrer Capellans ahir a les vuit del vespre, després que el fotògraf hagués anat a cobrir la presentació de la Crida Nacional per la República. Segons ha explicat Borràs en un comunicat, l'agressor el va reconèixer i el va increpar al crit de "Viva España". El fotoperiodista ha assegurat que va fer-ne cas omís, però que el policia li va tornar a cridar "Viva España" i "Viva Franco", i que va començar a colpejar-lo amb els punys al cap i a la cara.
Borràs ha afegit que, tot seguit, va demanar a crits la presència de policia, i que l'agressor li va respondre que ell era agent. Fonts policials han confirmat que la placa que va mostrar l'agent després de l'agressió és autèntica i el fotògraf ha explicat que els cops que va rebre del policia nacional li han causat lesions "de diversa entitat". També ha valorat que l'agressió va ser motivada per la seva investigació periodística lligada als grups d'ultradeta i la seva tasca a favor de la no-discriminació i la democràcia.
Denúncies creuades
Borràs ha presentat una denúncia contra l'agent i, segons Efe, el policia nacional també ha presentat una denúncia perquè assegura que va ser Borràs qui el va insultar i li va causar lesions. En funció de com evolucioni la via judicial i l'expedient informatiu que la Policia Nacional ha obert a l'agent, el cos li podria acabar obrint un expedient disciplinari.
El fotoperiodista ha agraït l'ajuda dels diversos ciutadans que el van socórrer –que també van intentar retenir l'agressor, que va acabar fugint–. També ha demanat als testimonis dels fets o a les persones que tinguin imatges de l'agressió que es posin en contacte amb els seus advocats.
Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació i l'Ajuntament de Barcelona exercirà d'acusació en el procediment que s'obri per l'agressió, segons ha assegurat el tercer tinent d'alcalde, Jaume Asens. "És intolerable", ha afirmat Asens, que ha subratllat que el fet que "l'agressor sigui agent de la Policia Nacional ho fa més greu".
Demanen que l'agressió s'abordi al Parlament
El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha expressat la solidaritat i el suport a Borràs. Torra s'ha mostrat indignat per l'agressió i ha assegurat –al costat del primer ministre de Flandes– que Europa està perplexa davant la "revifada" del feixisme a Espanya, després que milers de persones protestessin per l'exhumació del cadàver de Franco al Valle de los Caídos. En aquest sentit, ha demanat que l'agressió s'abordi al Parlament en el marc del debat monogràfic sobre "la priorització de l'agenda social i la recuperació de la convivència".
Diverses personalitats polítiques ja es van solidaritzar ahir amb el fotoperiodista, com el mateix president de la Generalitat; el del Parlament, Roger Torrent; l'expresident Carles Puigdemont, o l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
Borràs està especialitzat en el món de la ultradreta a Catalunya i ja ha sigut amenaçat de mort en nombroses ocasions des de l'any 2013. Per exemple, Pedro Chaparro, dirigent del partit d'ultradreta Democracia Nacional, el va titllar de "rata" i va convidar els manifestants del 12 d'Octubre a donar-li "un calbot", i va afegir: "Però no gaire violent, no fos cas que us detingui la policia". "Li doneu una bona hòstia i que se'n vagi", va dir poc després Chaparro, que va ser un dels detinguts per l'atac al centre cultural Blanquerna de Madrid durant la diada de l'any 2013. Chaparro va ser condemnat a un any de presó per haver fomentat o promogut l'odi contra Borràs.