Una fotografia i un missatge directe als revisors: així és el nou sistema contra els que es colen als Ferrocarrils
Un detector alerta sobre persones que travessen la barrera sense pagar aprofitant el pas d'un altre usuari
BarcelonaFerrocarrils de la Generalitat (FGC) ha començat a implantar un nou sistema de control del frau a les estacions de la seva xarxa. Es tracta d'un detector que alerta sobre les persones que travessen la barrera de validació de bitllets aprofitant el pas d'un altre usuari. El sistema envia un missatge als revisors amb la fotografia de l'infractor i aquests decideixen si cal interceptar-lo i imposar-li la sanció corresponent. El dispositiu s'ha estrenat oficialment aquest dilluns a l'estació de Plaça de Catalunya i s'estendrà progressivament per tota la xarxa. El detector ja funciona des de fa un any com a prova pilot a l'estació de Provença, on ha ajudat a reduir un 70% aquest tipus d'infraccions.
El detector consisteix en una càmera que observa la zona de validació i que transmet un avís quan detecta el pas d'un potencial infractor. Aquest nou sistema d'intervenció selectiva té l'avantatge de no interferir el pas de la resta de clients. Així, es redueixen els controls massius i molèsties que generen i facilita controls selectius a qualsevol hora i amb menys revisors.
El nou sistema és fruit de l'acord de col·laboració entre FGC i l'empresa barcelonina Awaait Artificial Intelligence, que també permetrà la comercialització del producte a les dues empreses. Des del 2011, FGC aplica els mètodes de reducció del frau com la validació del bitllet tant a l'entrada com a la sortida de les estacions. Amb aquest control s'ha aconseguit reduir sensiblement el frau, que l'any 2014 es va situar en el 0,017% en el global de la xarxa.
Vila: "El transport públic és cosa de tots"
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assistit a la demostració del funcionament del nou sistema i ha celebrat que "aquest és un pas més a fer de Ferrocarrils una companyia moderna que incorpora la tecnologia en la gestió de les seves estacions". Vila ha destacat que "avui enviem un missatge a l'opinió pública: recordar contínuament que el transport públic és cosa de tots, que és un servei públic fonamental i que la seva sostenibilitat econòmica depèn del comportament cívic de tota la ciutadania".
En aquest sentit, el conseller ha apuntat que "cal prendre iniciatives que garanteixin que permeti identificar i sancionar els afortunadament pocs incívics que patim a la xarxa de FGC". El titular de Territori i Sostenibilitat ha recordat que el frau representa més de 20 milions d'euros anualment al sistema metropolità, una "xifra realment important", que arrossega especialment el servei de Rodalies.