Selectivitat 2025

Un formulari anònim amb una casella exclusiva per al català: així trien els alumnes l'idioma de la selectivitat

Un fragment de 'María bonita' i un article sobre els mots, les opcions a les proves de castellà

"Si vols rebre tots els enunciats en català, marca aquesta casella. Altrament, tria la llengua de l'enunciat per a cada examen (català, castellà i aranès)". Aquest és el mètode que ha preparat la conselleria d'Universitats i Recerca perquè els alumnes triïn l'idioma en què volen rebre els exàmens de la selectivitat, que arrenca aquest dimarts i acabarà dijous: un formulari anònim, en un paper que s'autocopia i amb una única casella que permet que et donin tots els exàmens en català (excepte castellà i llengua estrangera, que es reparteixen en les respectives llengües). En el cas que no els vulguin rebre en català, els estudiants han d'escollir, matèria per matèria, en quin idioma volen rebre els enunciats. Un cop emplenat el formulari, l'han de deixar, visible, sobre la taula. D'aquesta manera, els membres del tribunal poden preparar quants exàmens es necessiten en cada idioma i posteriorment poden ser distribuïts amb facilitat. L'alumne ha de portar el full amb la tria a totes les proves, i en el cas que el perdi, se l'oblidi, o canviï d'opinió el pot repetir.

Amb aquest mètode es dona resposta a la sentència publicada a l'abril pel TSJC –després que l’Asamblea por una Escuela Bilingüe demanés deixar de prioritzar el català en els exàmens–, que estableix que repartir els exàmens en català i després, i només si cal, en castellà vulnera el dret dels alumnes a no ser discriminats (article 14 de la Constitució) i el dret a l'educació (article 27). Però, alhora, la conselleria ha volgut afavorir que el català continuï sent la llengua d'ús normal a la selectivitat. "El full reflecteix l'ús habitual de les llengües a les proves d'accés a la universitat (PAU)", ha remarcat la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Cristina Gelpí, aquest dimarts. "Històricament, el 95% dels alumnes tria els enunciats en català", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Els instigadors d'aquesta mesura, l'entitat Asamblea por una Escuela Bilingüe (la mateixa que està al darrere de l'aplicació forçosa del 25% de castellà a les escoles), ja s'han queixat perquè consideren que la Generalitat "continua ridículament intentant induir els estudiants a respondre-ho tot en català". A més, la plataforma Docentes Libres també ha opinat que el formulari anònim és una resposta "insuficient" perquè es "continua donant preferència a la llengua catalana" i "demostra la impotència de la Generalitat en l'intent d'impedir que els alumnes optin per les proves en castellà". Aquesta altra entitat ha reclamat al Govern que reparteixi les proves amb "enunciats bilingües". Davant les crítiques, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha dit a RAC1 que seguiran treballant de la mateixa manera: "Aquest nou sistema és una imatge del que sempre havia passat, que és que més d’un 90% dels estudiants escullen el català per fer la selectivitat".

Cargando
No hay anuncios

El mètode per triar l'idioma de les PAU era la principal incògnita de la selectivitat d'aquest any. El formulari anònim en paper, però, no serà l'única resposta. Aquest dijous, l'últim dia de la convocatòria ordinària, es farà una prova de concepte (no està gens clar que s'acabi implementant) per testar maneres "més eficients" per implementar la tria d'idioma de manera anònima. Concretament, consistirà en l'aplicació de dues tecnologies diferents en només dues aules de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC): la tecnologia de codis QR i la tecnologia de geolocalització en espais interiors per Bluetooth. Els estudiants hauran d'agafar un codi QR d'una safata en funció de si volen l'examen en castellà o en català o bé un botó, i els deixaran sobre la taula. El membre del tribunal que reparteixi els exàmens llegirà el QR amb una aplicació o bé tindrà la informació geolocalitzada en una pantalla dels botons associats al català o castellà.

Cargando
No hay anuncios

Bones sensacions amb l'examen de castellà

La selectivitat ha arrencat aquest dimarts "sense incidències", segons ha afirmat la secretària general del CIC, amb l'examen de llengua castellana i literatura. A més de la part comuna de reflexió lingüística, els estudiants han pogut escollir entre l'opció A –que incloïa un fragment de María bonita, d'Ignacio Martínez de Pisón, preguntes relatives a les figures retòriques i la redacció descriptiva d'un establiment– o l'opció B, on s'havien d'enfrontar a l'article "Las palabras como prismas d'Ignacio Bosque; a Nada, de Carmen Laforet, i a una redacció argumentativa sobre els límits de l'humor.

Cargando
No hay anuncios

La sensació dels estudiants, malgrat els nervis, ha estat majoritàriament positiva. "M'ho esperava pitjor, en comparació amb els exàmens que havia vist dels anys anteriors. S'han portat bé amb les figures retòriques, i les preguntes de les lectures obligatòries eren molt fàcils", diu la Laia, de l'Institut Virolai de Molins de Rei. "Primer examen fet, i estem contents", afegeix. L'Aïda, de l'Escola Garbí Pere Vergés, coincideix que li ha anat bé. "Per ser el primer examen, no surto plorant". L'Aïda ha triat l'opció B, que considera que era "exageradament molt més fàcil que l'A". Tanmateix, critica que la part comuna de reflexió lingüística era "rebuscada". El Xavier, de l'Institut Virolai de Molins de Rei, també ha triat la B, per evitar les figures retòriques i perquè, a més, el tema del text argumentatiu "donava molt de joc, se'n podia parlar molt". En canvi, Paola Moreno, de l'IES Gelida, ha triat l'A, ja que li ha cridat més l'atenció l'expressió escrita descriptiva. "La pregunta de l'argumentació era més complicada, i si no tens el dia et pot anar malament", diu. A més, hi ha contribuït el fet que les preguntes sobre les figures retòriques, tipus test, li han semblat "senzilles". Aquest dimarts els estudiants també s'examinen, a la fase general, de llengua estrangera. A la fase específica poden triar entre anàlisi musical, cultura audiovisual, electrotècnica, física i geografia. La prova de física va generar moltes crítiques entre els estudiants per la seva dificultat. Caldrà esperar el 29 de juny per saber els resultats.

Cargando
No hay anuncios