LLUITA CONTRA LA CRISI
Societat04/03/2013

Flix no es rendeix

Els veïns protesten avui a Barcelona per rebutjar l'ERO d'Ercros, que deixa el poble contra les cordes

Dani Revenga
i Dani Revenga

Flix.L'ERO d'Ercros a Flix és el que més impacte tindria sobre un territori en la història recent de Catalunya. Als 156 treballadors afectats directament, es calcula que se n'hi afegirien uns 80 més d'empreses auxiliars que treballen per a aquesta empresa química. Això representaria gairebé la meitat de les altes a la Seguretat Social que hi ha en aquest municipi de 4.000 habitants. "L'impacte seria demolidor", expressa l'alcalde, Marc Mur. "Si això tira endavant, hi haurà un efecte dòmino al comerç, als serveis. No és exagerat dir que és el tancament de Flix", afegeix.

Aquest ERO és el cop de gràcia a una fàbrica que en les últimes dècades ha vist com el nombre de treballadors es reduïa dels 1.500 dels anys 70 als 206 actuals. La dependència del municipi de la Ribera d'Ebre de la fàbrica d'Ercros -des que es va inaugurar l'any 1897- explica que l'oposició a l'expedient de regulació d'ocupació no sigui una qüestió dels treballadors sinó de tot el poble. "Flix en lluita" és la consigna que ha presidit les mobilitzacions que s'han organitzat des que el 20 de febrer l'empresa va anunciar l'ERO per sorpresa. La setmana passada, el bloqueig dels accessos va provocar que la planta hagués d'aturar la producció per falta de primeres matèries, un bloqueig que continuarà els pròxims dies.

Cargando
No hay anuncios

El moment culminant, però, es viurà avui a les deu del matí al davant de la seu central d'Ercros, a la Diagonal de Barcelona, amb la concentració d'un miler de veïns. Als 14 autobusos arribats des de Flix s'hi sumaran un bon grapat de descendents del poble que resideixen a la ciutat o en altres llocs. Els veïns deixaran a les portes d'Ercros uns simbòlics sacs de fang en al·lusió al llegat de l'empresa al municipi: les 700.000 tones de fang contaminat que hi ha al pantà del poble, producte dels vessaments de l'empresa al riu Ebre. Serà, però, predicar en el desert, ja que a l'edifici no hi haurà ningú. L'empresa Ercros ha donat el dia lliure als seus executius per estalviar-los la mala experiència.

Com una vaga general

Cargando
No hay anuncios

Flix serà avui un poble fantasma. Ajuntament, empreses i veïns van consensuar una vaga general que tot fa preveure que tindrà un seguiment unànime. Comerços, entitats bancàries i centres educatius, tots abaixaran la persiana. Només a l'escola bressol i a primària faran un sobreesforç per permetre que els pares dels alumnes es desplacin a la concentració de Barcelona.

L'objectiu del poble és que l'empresa s'avingui a replantejar l'ERO. "Necessitem temps per preparar-nos per al tancament, perquè encara que deixin una planta amb 50 treballadors, no tenim dubtes que això és un tancament en dues fases", explica l'alcalde. Sindicats i consistori demanen a l'empresa que el desmantellament de la fàbrica sigui progressiu fins al 2018. Aquest any entrarà en vigor una normativa europea que prohibeix la producció de clor amb tecnologia de mercuri, la que Ercros té a Flix. Mur apel·la a "la responsabilitat històrica i social de l'empresa". I adverteix la companyia: "Si no n'hi ha d'aquestes dues, n'hi pot haver de mediambiental. Hi ha una sentència del Tribunal Suprem que estableix que Ercros ha de pagar el 6% dels 168 milions d'euros que costarà netejar l'Ebre dels seus residus. Ningú no ho ha reclamat perquè Ercros estava en una situació delicada però, si se'n van, això canviarà". La costosa descontaminació dels terrenys que ocupa Ercros, el tracte fiscal favorable que l'empresa ha rebut fins ara de l'Ajuntament i les ajudes del Govern són elements de pressió que el consistori vol posar sobre la taula per forçar Ercros a reconsiderar la seva decisió.