Societat12/06/2018

Fisioterapeutes d'ambulatoris de Barcelona exigeixen passar a ser treballadors públics

L'equip de professionals que atén 100.000 usuaris barcelonins ha convocat vagues parcials

Ara
i Ara

Els deu fisioterapeutes que cobreixen la rehabilitació dels usuaris de Gràcia, la Barceloneta i Vila Olímpica han posat una demanda contra l'ens públic que els gestiona i han anunciat aturades parcials. L'equip de professionals denuncia la "cessió il·legal de mà d'obra" per part de la PAMEM, l'organisme públic en mans de l'Ajuntament i la Generalitat, i exigeix ser reconegut com a part de la plantilla de treballadors públics.

El conflicte ha arribat després de 25 anys de gestió del servei de fisioteràpia de l'Atenció Primària de Salut PAMEM, que dona cobertura a 100.000 persones de quatre barris de Barcelona, a través d'una empresa privada i en unes condicions laborals desfavorables pels fisioterapeutes en comparació amb la resta de la plantilla de la PAMEM que treballen de manera interna.

Cargando
No hay anuncios

La demanda interposada per l'empresa en qüestió, Rehabilitació i Electromiografia S.L., denuncia que la funció de rehabilitació ambulatòria i domiciliària que duen a terme no ha sortit mai a licitació pública. A més, destaca que 5 dels 10 treballadors han estat obligats a donar-se d'alta del règim d'autònoms, "precaritzant encara més la seva situació", resumien fonts del Col·lectiu Ronda com a assessors jurídics dels treballadors.

L'advocada dels denunciants, Sandra Zahonero, reconeix que l'administració pot "delegar la prestació de serveis complint els requisits de transparència i mèrit”, però que això en cap cas pot comportar treure-li les “condicions laborals i salarials” que correspondrien a aquests treballadors com a part de l'administració, amb referència a la PAMEM. Fonts de l’Ajuntament de Barcelona, que controla el 60% de la participació de l'ens –l'altre 40% és de la Generalitat–, han fet saber a aquest diari que són conscients que "hi ha una situació problemàtica en la prestació del servei" i que s'està treballant amb el Servei Català de Salut per "trobar la millor solució per a tothom", incloent-hi la comunicació primerenca als interessats.

Cargando
No hay anuncios

Precisament són els treballadors els que asseguren haver-se trobat amb una "falta de voluntat per part de les administracions competents per iniciar un diàleg i assumir responsabilitats”. I, davant la negativa solucionar-ho, iniciaran sis jornades de vaga que es repartiran entre els mesos de juny i juliol per visibilitzar el conflicte. Ara bé, tant des del Col·lectiu Ronda com els mateixos fisioterapeutes esperen que s'arribi a un acord abans de dimarts vinent, quan començaran l'aturada laboral.