Universitats

Física i matemàtiques a la UAB, una dècada sent la carrera on és més difícil entrar

El mateix grau lidera el rànquing a la UB, on ja hi ha set graus que requereixen més d'un 13

Un grup d'estudiants abans de fer les proves d'accés a la universitat.
14/07/2021
3 min

BarcelonaJa fa deu anys que el doble grau en física i matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és el que té una nota de tall més alta i, per tant, el que té un accés més complicat. De fet, cada any la nota puja una mica més. Aquesta vegada han sigut 0,038 punts més, cosa que enfila la nota de tall fins al 13,566. La segona opció amb la nota de tall més alta és el mateix grau però a la Universitat de Barcelona (UB), amb un 13,546. El motiu principal és que les dues universitats ofereixen només 20 places cadascuna per estudiar aquesta doble titulació.

En tercera posició repeteix el grau de matemàtiques a la UPC, amb un 13,2. En total hi ha set graus que requereixen més d'un 13 per entrar, quan el 2019 només eren dos. A més dels tres primers, la resta són el grau a la Pompeu Fabra d'international business economics (estudis internacionals d'economia), en què es necessita un 13,03; el doble grau en enginyeria informàtica i matemàtiques de la UB, la nota de tall del qual ha crescut més d'un punt i ja demana també un 13,03, i dues opcions de medicina, una al Campus Clínic de la UB, que requereix un 13,14, i un a la UPF, que demana un 13,09. 

Gran demanda als graus de la salut

De fet, medicina a la UB és des de fa almenys 30 anys la carrera amb més demanda. Més de 1.700 persones hi han volgut entrar aquest any, tot i que només hi ha 172 places. És a dir, només un de cada deu estudiants que vol entrar al Clínic ho podrà fer. Crida l'atenció que de les deu opcions més sol·licitades, set formen part del camp de la salut, entre els quals hi ha dos graus de psicologia (a la UB més de 1.100 persones volen ocupar les 480 places, i a la UAB hi ha 818 sol·licituds per a 360 places), el d'infermeria a la UB (només un terç dels 902 sol·licitants tindran plaça) i el d'odontologia a la UB (només hi entraran un de cada sis aspirants: hi ha 680 preinscripcions per a 120 places). Les úniques tres opcions més sol·licitades que s'escapen d'aquest àmbit són administració i direcció d'empreses a la UB (l'han triat 1.077 estudiants), enginyeria informàtica a la UPC (725 aspirants per a 400 places) i dret a la UB (722 estudiants).

Segons els organitzadors, la pandèmia ha condicionat poc tant els resultats dels exàmens com la tria dels estudiants. "És evident que la pandèmia ha afectat a totes les esferes educatives i, per tant, és probable que hagi tingut una certa influència en les proves, però pel que fa als resultats i a les preinscripcions hi ha una continuïtat dels cursos anteriors", ha assegurat en roda de premsa el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Josep Ribas.

Sis de cada deu estudiants entren en la seva primera opció

Després de les revisions, el 96,9% dels alumnes que es van presentar a les proves d'accés a la universitat les han aprovat, dos punts més que l'any passat, quan el percentatge va ser del 94,4%, i de mitjana han tret un 6,8, també dues dècimes més que el curs anterior (6,6). Com que la nota de l'expedient de batxillerat també ha pujat una mica (d'un 7,53 el 2020 a un 7,66 aquest any), també ha augmentat la nota mitjana d'accés a la universitat, que serà d'un 7,3, dues dècimes més que el curs passat. Això ha fet créixer una mica les notes de tall per entrar als graus.

Tot i això, sis de cada deu estudiants han entrat al grau que van escollir en primera preferència. En total, 56.529 estudiants s'han preinscrit a les universitats públiques catalanes, un "màxim de sol·licituds" força notable i que suposen 1.600 més sol·licituds que l'any passat, quan ja hi va haver un increment molt significatiu. El 80% ja estan assignats a una plaça. Les dones, novament, seran majoria: el 58,6% de nous estudiants universitaris són dones i el 41% seran homes.

400 estudiants més aniran a la repesca per poder entrar als graus d'educació

Nova oportunitat per a la meitat dels aspirants a estudiar un grau d'educació en qualsevol universitat de Catalunya, que no van superar la primera convocatòria de les proves d'aptitud personal, les PAP. Després que només el 51,58% de les 4.236 persones que van fer els exàmens el passat 10 d'abril aprovés les proves, que es fan des del 2017 amb l'objectiu de fer més exigents els requisits per ser docent i prestigiar l'ofici de mestre, els aspirants que van suspendre podran fer aquest divendres la prova extraordinària, que es fa cada any. Una nova oportunitat que ha despertat molt d'interès: "Hem passat dels 815 estudiants que es van matricular l'any passat als 1.279 estudiants que la faran aquest any", han explicat els organitzadors, que han subratllat "l'increment" de 400 inscripcions respecte l'edició extraordinària de l'any passat. "Esperem que estiguin ben preparats per acabar d'omplir les places que poden quedar a les facultats", han dit. En total, queda una trentena de places lliures en les vuit opcions de graus d'educació a les universitats públiques.

stats