La Fiscalia investiga l'exalcalde Trias per pagar el lloguer del Banc Expropiat
Creu que podria haver comés un delicte de malversació pagant amb diners públics els 65.500 euros anuals que costava l'arrendament de l'espai
BarcelonaLa Fiscalia ha obert una investigació a l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias (CiU) per un presumpte delicte de malversació, per haver estat pagant durant un any el lloguer del Banc Expropiat de Gràcia amb fons municipals.
Segons ha informat el ministeri públic, la Fiscalia de Barcelona ha encarregat a la Policia Nacional que investigui els pagaments del lloguer del local ocupat, que "van ascendir a 65.500 euros en un any", a la immobiliària propietària de la finca.
En el decret, la fiscalia explica que Trias va signar aquest contracte d'un any a finals del 2014 "amb la finalitat d'evitar el desallotjament del local i els eventuals incidents que es poguessin produir per part del col·lectiu que estava allotjat en l'espai des del 2011".
Segons la fiscalia, Trias "va decidir subscriure el contracte d'arrendament amb una duració d'un any amb l'empresa propietària, ANTARTIC VINTAGE S.L., per un preu de 65.500 euros". L'Ajuntament hauria "satisfet puntualment la renta, fins que va acabar el contracte", sense que el nou equip de govern d'Ada Colau "l'hagi renovat".
La fiscalia obre la investigació d'ofici, en base a un article de la llei que li permet actuar "si té coneixement d'un delicte". Ara la Policia haurà de recollir proves i si la fiscalia creu que hi ha suficients indicis d'una actuació irregular podria presentar una querella contra l'exalcalde als jutjats perquè l'investiguin.
El mateix Trias va elogiar la feina "cultural i humanitària" que es feia en aquest local. El Banc Expropiat va ser desallotjat dilluns i, des d'aleshores, el barri de Gràcia ha viscut tres nits seguides d'aldarulls, tot just quan fa dos anys del conflicte de Can Vies.
L'equip de govern de BComú va explicar que el contracte es va signar d'esquenes a tothom, fins i tot al propi col·lectiu que ocupava l'espai i que no volia cap tipus de "paternalismes". A finals de l'any passat, el van rescindir. Colau ha reiterat avui l'oferta de diàleg per buscar un espai municipal alternatiu on el col·lectiu pugui continuar desenvolupant les activitats socials, però ha reconegut que no troben interlocutor i ha demanat a les associacions veïnals que els ajudin a buscar una solució, cosa que serà complicada.
El lloguer, segons els okupes
Des del Banc Expropiat han explicat, en un apunt al seu blog, el seu punt de vista sobre el pagament del lloguer. Asseguren que a mitjan 2014 van preparar una "campanya per defensar l'espai" perquè s'estava a punt d'acabar el procés judicial per desallotjar-los. El 31 de gener de l'any passat, però, el propietari, Manuel Bravo, "va demanar paralitzar temporalment l'ordre de desallotjament". Llavors s'ho van prendre com una "victòria" però "petita i temporal" perquè ja s'imaginaven que tan sols guanyarien temps.
Mig any després hi va haver les eleccions municipals, CiU va predre l'alcaldia i la regidora de Gràcia, la convergent Maite Fandos, va ser substituïda. "Maite Fandos va comunicar-nos que l’Ajuntament de Barcelona havia signat un contracte amb la propietat per llogar el local", expliquen, i asseguren que tot allò els va sorprendre. Ja llavors van publicar: "Fandos afirma que no ens ho havia comunicat abans perquè sabia que no hi estaríem d’acord, i certament no hi estem d’acord ni volem el que han fet".
El mes d'agost representants del Banc Expropiat es van reunit amb membres de l'equip municipal del districte de Gràcia. Volien deixar clar el seu "posicionament en contra del pagament al propietari de qualsevol tipus de lloguer" i insistir que amb les institucions "ni s'hi negocia ni se'ls demana res". Aquest és el punt de vista que continuen tenint el col·lectiu. Ja llavors el govern d'Ada Colau els va comunicar que rescindirien el contracte tan aviat com fos possible. Asseguren que el lloguer es va deixar de pagar el 31 de desembre, quan el contracte va perdre vigència.
"El contingut del contracte mostra que les clàusules són abusives i que afavoreixen enormement el propietari, ja que el llogater (l’Ajuntament de Barcelona) es compromet a retornar el local buit i desocupat, sense cap desperfecte, reformat, amb les instal·lacions en perfecte funcionament", van escriure els okupes del Banc Expropiat després de poder llegir el document.
La conclusió dels activistes és que Fandos va evitar "tacar-se les mans en un moment electoralment complicat" i va ajornar "un conflicte social que li podria haver esclatat als 'morros'". Aquesta decisió, asseguren, "divergeix de la política repressiva" que havia exercit el govern Trias amb les cases okupes. "Entenem aquest contracte com una mostra més de la complicitat entre els poders públics i els privats per tal de mantenir la desitjada pau social i els privilegis que els garanteix", insisteixen.
Els okupes entenen que pagar el lloguer era "empènyer" el Banc Expropiat a una situació en contra dels seus principis per forçar-los a "institucionalitzar un espai i un projecte que semblava escapar-se de les seves mans". I afegeixen: "des d’un bon principi, Manuel Bravo Solano ens va intentar subornar oferint 12.000 euros a canvi d’abandonar el local". Per tot això deixen clar que "el Banc no negocia" i "el Banc no es ven".