La Fiscalia s'oposa a una rebaixa generalitzada de les condemnes a agressors sexuals amb la nova llei
El ministeri públic unifica els criteris i estableix que, si el delicte i la pena continuen dins dels marges de la nova llei, no hi ha d'haver reduccions
MadridLa Fiscalia mou fitxa. Després d'una setmana amb un degoteig de revisions a la baixa de sentències condemnatòries a agressors sexuals, el ministeri públic ha emès aquest dilluns un decret en què unifica els criteris a l'hora d'aplicar la llei del només sí és sí. D'aquesta manera, la Fiscalia estableix que les sentències no podran ser revisades si el delicte no varia, i les penes que hi van aparellades es mouen dins la nova forquilla establerta en la nova normativa de llibertat sexual, que va dels 4 als 12 anys de presó. És a dir, el ministeri públic creu que és aplicable la disposició transitòria cinquena del Codi Penal que ja establia aquesta premissa. És la tesi que defensava el ministeri d'Igualtat. El decret és d'obligat compliment per a tots els fiscals, i és el pas previ abans que el fiscal general de l'Estat dicti la circular definitiva sobre aquesta qüestió.
"Com a regla general, no procedirà la revisió de les condemnes fermes quan la pena imposada a la sentència també sigui susceptible d'imposar-se d'acord amb el nou marc legal resultant de la reforma. S'evitarà l'adaptació automàtica de les penes anteriorment imposades en proporció aritmètica al nou marc punitiu", estableix el decret firmat pel fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz. Ara bé, el decret de la Fiscalia deixa fora les penes que estiguin fora de la forquilla de l'actual normativa, que, per tant, podrien beneficiar-se d'una eventual rebaixa. També fa referència únicament als casos amb sentència ferma, i deixa fora els que estan actualment jutjant-se o a punt d'anar a judici.
A més, el decret de la Fiscalia estableix que en cas que el delicte pel qual es va condemnar una persona no estigui dins dels supòsits que estableix la nova llei, també s'haurà de procedir a una revisió, sempre que la nova normativa sigui beneficiosa per al condemnat, d'acord amb el que estableix l'article 2.2 del Codi Penal, que és el que fins ara havien fet servir alguns dels tribunals que havien revisat les sentències a la baixa.
El criteri establert pel decret de la Fiscalia és, de fet, el que havia seguit fins ara l'Audiència de la Rioja, que ha descartat totes les peticions de revisió a la baixa que li han arribat argumentant que les penes estaven dins dels marges de l'antiga i de la nova llei. En canvi, l'Audiència de Madrid havia aplicat en alguns casos la proporció aritmètica que descarta el ministeri públic.
Analitzar cas per cas
"Cada procés s'haurà d'analitzar individualment, fugint d'automatismes que impedeixen valorar les concretes circumstàncies concurrents en cada cas", estableix el decret. Per tant, el que ordena la Fiscalia és també anar cas per cas. Demana, però, prioritzar aquells en què estigui en joc l'excarceració d'un agressor sexual: "Els fiscals prioritzaran l'examen dels procediments que amb motiu de la revisió efectiva de la pena puguin donar lloc a l'excarceració de la persona condemnada". Fins ara, alguns fiscals havien avalat la revisió a la baixa de les condemnes, però no tots. Per això, i davant la polèmica que ha generat l'aplicació de la normativa de llibertat sexual, la Fiscalia ha decidit emetre un decret per unificar el criteri que només s'aplicarà en el cas de sentències fermes, a l'espera de la jurisprudència definitiva que estableixi el Tribunal Suprem, que té sobre la taula una sèrie de recursos de sentències dictades abans que entrés en vigor la llei.
En el decret del ministeri públic també s'estableix que no era necessari incorporar una disposició transitòria a la llei del només sí és sí, perquè n'hi havia prou amb les que hi havia en altres normatives com el mateix Codi Penal. "Les possibles llacunes interpretatives, a falta d'una interpretació autèntica, seran substituïdes conforme als criteris lògic, històric i sistemàtic de la norma", estableix el fiscal general. Precisament és el que subratllen fonts del ministeri de l'Interior, que "ja existeix a Espanya un dret transitori consolidat". La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha celebrat el decret de la Fiscalia. "Reafirma la jurisprudència consolidada: revisió sense automatismes i observant el Codi Penal complet", ha defensat en un tuit.
"Als violadors els ha tocat la loteria": la dreta esclata per un dècim amb el lema 'només sí és sí'
En paral·lel al posicionament de la Fiscalia i els tribunals, la polèmica per les rebaixes de penes ha continuat en l'àmbit polític. PP i Vox han sortit aquest dilluns en tromba pel fet que el dècim de la Loteria Nacional del pròxim dissabte 26 de novembre –un dia després del 25-N, Dia Internacional pera l'Erradicació de les Violències Masclistes– inclogui el lema de la nova llei: #NomésSíÉsSí. L'argument dels dos partits va ser gairebé calcat: "A qui ha tocat la loteria amb aquest govern és als agressors sexuals", van reaccionar els populars a Twitter. "Als violadors els ha tocat la loteria amb aquest govern", s'hi ha sumat l'extrema dreta trenta minuts més tard.
El coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha considerat que el president espanyol, Pedro Sánchez, se n'està "rient de tots els espanyols incloent en un dècim de loteria" la publicitat institucional de la llei i n'ha exigit la retirada. "Cal tenir poca vergonya per publicitar en un dècim de loteria una llei que posa els violadors al carrer, quan és a aquests a qui els està tocant la loteria", ha insistit. La resposta des del govern espanyol no ha trigat a arribar. "El PP ha travessat totes les línies vermelles", ha respost la ministra d'Educació i portaveu del PSOE, Pilar Alegría. "El PP va abandonar la moderació i ara ja abandona la decència. Espanya no es mereix aquesta oposició", ha escrit a Twitter.