Llei de l'eutanàsia

La Fiscalia retira l'acusació contra Ángel Hernández per ajudar a morir la seva dona

El ministeri públic ha aplicat de manera retroactiva la llei que despenalitza l'eutanàsia

BarcelonaLa nova llei de regulació de l'eutanàsia, aprovada divendres passat, ja ha tingut la primera aplicació pràctica als tribunals. La Fiscalia ha retirat l'acusació contra Ángel Hernández, l'home per qui demanava mig any de presó per ajudar a morir la seva dona, malalta durant tres dècades d'esclerosi múltiple, el 2019. El seu cas era especialment criticat per les entitats que defensen el dret a morir dignament perquè el ministeri públic equiparava la seva acció a la violència masclista.

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat, la Fiscalia General de l'Estat ha explicat que ha decidit aplicar la nova llei de manera retroactiva al cas d'Hernández. Amb aquesta nova legislació a la mà, el ministeri públic considera ara que l'acció d'Hernández compleix amb els requisits que estableix la norma perquè els pacients que han expressat lliurement la seva voluntat de morir puguin tenir l'ajuda d'un professional mèdic o un familiar per fer aquest pas. "L'aprovació de la llei ha suposat el reconeixement legal del dret a posar fi a la vida en situacions de patiment greu, crònic i impossibilitant, o de malaltia greu i incurable, i ha passat a protegir legalment un dret que abans no tenia cobertura legal", admet la Fiscalia en el seu comunicat.

De fet, la nova llei no només empara els pacients a l'hora de decidir morir, sinó que també dona cobertura legal als seus familiars o a les persones que els puguin ajudar. Segons les entitats, aquest fet havia portat molts malalts a morir en soledat, com per exemple Antonio Arrabal, malalt d’ELA que va gravar la seva "mort en clandestinitat" el 2017 perquè ningú portés davant de la justícia la seva família.

Cargando
No hay anuncios

Exculpar altres casos

Fins ara la Fiscalia acusava aquestes persones d'un delicte de cooperació al suïcidi. La Fiscalia també assegura en el seu comunicat que a partir d'ara "valorarà" si la nova llei es pot aplicar en altres casos del passat que s'han judicialitzat i que ara tindrien cobertura legal.

Cargando
No hay anuncios

Un dels primers casos que va provocar el debat que ha acabat amb la despenalització de l'eutanàsia és el de l'escriptor gallec tetraplègic Ramón Sampedro, que després va ser portat al cinema. L'octubre del 1995 el jutjat va denegar la seva petició per comptar amb ajuda per morir recordant que la persona que s'hi prestés podia ser condemnada a entre dos i deu anys de presó. El 12 de gener del 1998 Sampedro es va suïcidar amb l'ajuda d'una persona anònima.