La Fiscalia reclama 11 anys de presó a cada un dels 27 encausats per l'ocupació del rectorat de la UAB
La universitat anuncia que retira l'acusació penal contra els investigats
BarcelonaEls 25 estudiants, un professor i un treballador d'administració i serveis de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) investigats per l'ocupació del rectorat l'abril de 2013 s'arrisquen a una condemna d'onze anys i cinc mesos de presó. La Fiscalia els acusa dels delictes de desordres públics, violació de domicili d'una persona jurídica, danys a béns públics i coaccions per impedir als treballadors accedir als seus llocs de feina. També els imputa l'agreujant de planificació o conspiració.
L'actual secretari general de la CGT a Catalunya i professor de prehistòria Ermengol Gassiot és un dels encausats i afirma que "l'escrit de la Fiscalia és gairebé esperpèntic", assegura que "sembla escrit per un tribunal d'ordre públic dels anys seixanta". Critica l'agreujant de conspiració, perquè considera que la Fiscalia "ha comprat l'argument de la denúncia de la UAB segons el qual hi ha una trama de la coordinadora d'assemblees de facultat, el sindicat d'estudiants SEPC, la CGT i la CUP per desestabilitzar la institució".
L'escrit d'acusació diu que "en execució d'un pla preconcebut" els investigats van "desenvolupar una seqüència de comportament criminal executat en diverses fases successives" que pretenia "paralitzar progressivament els òrgans de gestió de govern de la UAB, restringir o impedir el dret d'accés al lloc de feina del personal laboral [...] i causar tots els desperfectes possibles a les instal·lacions de l'edifici". Tot, per "alterar la pau pública" i "la normal convivència ciutadana de l'entorn universitari".
La universitat, per la seva banda, ha fet públic avui que ha retirat l'acusació penal contra els 27 investigats i que aquesta mateix ho ha comunicat la direcció a la seva advocada. La UAB va ser qui va denunciar l'ocupació el maig de 2013 i, arran d'aquest procés judicial, segons va publicar el quinzenal 'Directa' l'equip de direcció va lliurar una llista amb els noms de deu persones que haurien participat en la protesta.
Gassiot també explica que la Fiscalia no diu perquè imputa els delictes concrets a cada un dels acusats i que en el seu cas i el de tres més, per exemple, ho fa tan sols per haver participat en una roda de premsa. "A partir d'aquí ens considera portaveus i ens reclama els 11 anys de presó", assegura; manté que s'ha fet el mateix amb dues persones que tan sols van participar en l'equip de mediació entre el rectorat i els activistes.
Entre el 17 i el 25 d'abril de 2013 un grup de 150 persones, segons la Fiscalia, van entrar al rectorat i el van ocupar "sense autorització ni permís de les autoritats universitàries". Cal recordar que les ocupacions a l'Autònoma no són una novetat, en protestes anteriors com les que es van fer contra la guerra de l'Iraq i el pla Bolonya ja es van ocupar diverses facultats i no es va seguir un procés judicial que arribés a aquests extrems.
L'escrit de la Fiscalia implica els investigats per tenir "una posició activa i de lideratge", ser interlocutors amb els òrgans de govern de la universitat, o fer de portaveus en una roda de premsa. Entre el 25 d'abril i el 14 de maig, segons l'acusació, a més de mantenir l'ocupació "van decidir impedir parcialment a determinades hores l'entrada dels treballadors del rectorat" i els òrgans de govern de la UAB. Això ho haurien fet desallotjant treballadors i bloquejant escales i portes d'accés, assegura el fiscal.
Des del 14 de maig, segons la Fiscalia, també van "bloquejar ininterrompudament" l'accés a l'edifici de qualsevol "aliè al grup" col·locant barricades a les portes amb cadires, taules i mobiliari del rectorat. També destaca que ho van fer tapant-se la cara amb caputxes i passamuntanyes i "amb total menyspreu al patrimoni públic universitari". Calcula que van causar desperfectes per valor de 384.838 euros.
A alguns activistes també se'ls acusa de faltes de coaccions, vexacions injustes i amenaces.