La fiscal rebaixa la pena per als mossos acusats d'agredir tres manifestants de Can Vies i exculpa un inspector
Les acusacions mantenen la petició de 13 anys de presó per als cinc agents
BarcelonaLa fiscalia ha rebaixat la pena que demana per a quatre agents dels Mossos d'Esquadra acusats de lesionar en un portal tres manifestants que havien participat en les protestes pel desallotjament del centre ocupat de Can Vies el 26 de maig del 2014. Després del judici, que aquest dimecres ha quedat vist per a sentència, el ministeri fiscal també exculpa l'inspector que dirigia l'operatiu, perquè entén que no va colpejar cap persona. Per a dos dels policies antidisturbis demana 4 anys i mig de presó, i per als altres dos, 2 anys i tres mesos. Inicialment demanava set anys de presó per als processats. En canvi, les dues acusacions particulars han mantingut la seva petició de fins a 13 anys i mig de presó i 9 d'inhabilitació per als cinc agents.
El ministeri públic acusa els agents d'haver entrat al portal i colpejat amb la porra els manifestants que hi havia al cap i la cara, dues "zones no permeses" pel protocol policial. "Van colpejar de dalt a baix", ha recordat la fiscal que va explicar un periodista que va gravar part de l'actuació. Considera que l'acció dels mossos "va ser desproporcionada", però finalment ha decidit eliminar el delicte contra la integritat moral que inicialment atribuïa als policies perquè, després d'escoltar el que han dit acusats i testimonis durant el judici, entén que "l'actuació era necessària i justificada". Explica que els agents havien rebut l'impacte de pedres que venien d'aquella zona, i que en cap cas tenien la intenció d'humiliar els manifestants.
"La fiscalia ens ha fet la feina", ha assegurat l'advocada de la Generalitat a l'inici del seu informe final, en què ha demanat l'absolució dels cinc processats. La lletrada ha justificat que "el context de desordres" que es van produir durant les manifestacions pel desallotjament de Can Vies "exigia actuar". La defensa dels agents ha aconseguit que el ministeri públic i la sala tinguin en compte les converses entre els agents desplegats a la zona aquell dia. En una d'elles, el conductor d'una de les furgonetes dels antiavalots a la zona va assenyalar que des del portal els havien llançat pedres.
Una càrrega "a sang i foc" que va causar "pànic" al portal
Les dues acusacions particulars que defensen els denunciants consideren que la càrrega dels mossos al portal de la plaça de Sants sí que va ser una actuació "coordinada" amb la "intenció de vexar" els manifestants, segons ha assegurat l'advocat Eduardo Cáliz. "Van entrar a sang i foc", ha assegurat el lletrat durant el seu informe final, en què ha definit la càrrega de "terrorífica", i la situació que es va viure al portal, d'un "autèntic infern". "Van entrar a agredir directament", ha afegit l'advocada Anaïs Franquesa. Una periodista de l'ARA que era al portal i que ha declarat com a testimoni al judici ha assenyalat que els antiavalots van anar "directes" cap al portal. Les dues acusacions particulars han recordat que tots els testimonis han assenyalat que la zona "estava tranquil·la" quan va arribar la policia. "No vaig veure que tiressin cap pedra", ha explicat la periodista d'aquest diari, que ja era al portal abans que arribés la policia.
Franquesa ha recordat que els cops de porra es van produir "dins d'un portal aparentment ocult i en una situació de pànic: aquesta situació és humiliant en si mateixa". La lletrada considera que cada agent va assumir un rol molt concret: "Uns colpegen, els altres cobreixen i un inspector coordina –ha explicat–. Si fossin un grup de nois entrant a colpejar algú en un portal no hi hauria cap dubte", ha afegit.
Una de les principals proves de les acusacions són els vídeos i fotografies que els periodistes van fer de l'actuació. "Quants cops de porra poden propinar cinc agents en 26 segons?", s'han preguntat les acusacions, que insisteixen que es va tractar d'una actuació "gratuïta" dels mossos amb l'únic "interès de castigar i humiliar els manifestants perquè eren simpatitzants del que llavors els agents consideraven el seu enemic", ha insistit Cáliz.
Els mossos acusats havien consignat 1.800 euros als jutjats abans de començar el judici per compensar els possibles danys a les víctimes. Però les acusacions consideren que aquests diners no poden servir per obtenir una gran rebaixa de la condemna, ja que estan lluny dels 12.000 euros d'indemnització que demana la fiscalia pels tres denunciants.