Medi ambient
Societat03/02/2021

La Fiscalia es querella contra l'empresa de Montornès que va provocar un "desastre ecològic" al Besòs

Hi veu un delicte contra els recursos naturals i contra la protecció de la flora i la fauna

ARA
i ARA

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella criminal contra els directius i els tècnics de l'empresa Ditecsa, de Montornès del Vallès, per dos presumptes delictes contra els recursos naturals i el medi ambient i contra la protecció de la flora i la fauna, per l'incendi de l'11 de desembre del 2019, que va provocar vessaments "incontrolats" de residus industrials al riu Besòs, uns "efectes nefastos mediambientals" que van causar un "desastre ecològic dels més grans que es recorden darrerament a tot el territori espanyol", segons l'escrit de la Fiscalia. L'incident, que va causar un espectacular incendi, va obligar a confinar durant unes hores els veïns del municipi i va deixar el riu Besòs amb una "qualitat nefasta que feia impossible mantenir la vida aquàtica existent".

Cargando
No hay anuncios

En el text, la Fiscalia explica que en els últims anys l'empresa havia anat augmentant la producció de reciclatge de dissolvents i residus industrials, fins al punt de tractar 8.650 tones de dissolvent cada any. Ara bé, malgrat que la condició de la llicència era que havien de prendre diverses mesures per prevenir riscos, el fiscal diu que els directius "eren conscients que aquell progressiu increment de la producció [...] no es realitzava de manera correcta i respectant la normativa administrativa ambiental sobre gestió de residus de productes perillosos". Així ho van constatar diverses inspeccions, en què es van trobar residus tòxics "a la intempèrie i sense recollida específica de fugues". De fet, el fiscal recorda que l'empresa havia sigut sancionada dues vegades per la Generalitat per incompliments de la normativa ambiental: una el 2018 amb una multa de 48.000 euros, i una altra el mateix 2019 amb una de 10.000. L'Agència de Residus de Catalunya (ACR) va detectar el 2017 que l'empresa emmagatzemava una quantitat de substàncies superior a la permesa, que acumulava material fora de lloc i va constatar mancances en la traçabilitat de la gestió documental dels residus.

Cargando
No hay anuncios

A més, el fiscal diu que els treballadors de l'empresa no tenien la formació adequada en cas que alguns dels bidons amb què treballaven "reaccionés amb fum o foc", per la qual cosa l'empresa "sabia o acceptava que la resposta seria inadequada" si això es produïa. I es va produir. Per això, l'11 de desembre del 2019, quan un treballador del torn de nit feia la seva tasca habitual de barrejar dissolvents o residus en un bidó de 200 litres, no coneixia quines substàncies s'hi barrejaven. Dins del bidó s'hi va iniciar un procés de reacció exotèrmica i, quan estava a la vora d'altres bidons de 200 litres a punt per anar al reactor de destil·lació, va començar a treure fum. Aquest va ser l'inici de l'incendi.

"La barreja descomunal de compostos tòxics i perillosos que van arribar al riu a causa d'aquells abocaments i que van durar dies va causar un dany molt greu per a l'equilibri dels ecosistemes aquàtics de tot el riu Besòs", afirma el fiscal. La dada que ho posa de manifest és que en pocs dies va morir el 99% de la fauna d'aquell tram del riu afectat.

Cargando
No hay anuncios