SUCCESSOS

El cas de Juana Rivas, vist per a sentència: “Defensava els meus fills”

La fiscalia li manté la petició de 5 anys per sostracció de menors

La fiscalia manté una petició de cinc anys de presó i suma un delicte de desobediència a Juana Rivas
Ara
18/07/2018
2 min

BarcelonaEl cas de Juana Rivas, que l’estiu passat va causar polèmica sobre la custòdia dels fills i la violència masclista, ha quedat vist per a sentència. Després del judici celebrat ahir als jutjats de Granada, la fiscalia manté la petició de cinc anys de presó per a la dona que va estar un mes en parador desconegut amb els seus dos fills per no entregar-los al pare. Se l’acusa de dos delictes de sostracció de menors i ahir s’hi va sumar el delicte de desobediència. El ministeri públic va prendre aquesta decisió després d’escoltar Rivas, el pare dels nens, Francesco Arcuri, i els testimonis. Rivas va defensar que va fugir amb els seus fills per “defensar-los” i “protegir-los” del seu pare, condemnat per maltractaments el 2009 i denunciat una altra vegada el 2016.

“Em van dir que podia patir represàlies, però no vaig pensar que serien de presó”, va dir Rivas durant la vista oral. En un dur interrogatori, la fiscal va recordar a Rivas que va incomplir diverses resolucions judicials. “Estava defensant els meus fills davant un pare que em maltractava físicament i psicològicament”, va defensar-se. I va afegir: “Jo no hi entenc, de lleis”.

El jutge li diu que canviï de lletrat

Rivas va basar la seva defensa en dos arguments: el primer, que tot radica en el fet que Arcuri està condemnat per violència masclista i que té una segona denúncia interposada pel mateix motiu; i el segon, que ella sempre va fer cas dels consells dels seus advocats, fins i tot en el moment en què no va entregar els seus fills al pare. El jutge, Manuel Piñar, va voler deixar clar que el judici no era sobre un presumpte cas de violència masclista i va recomanar a Rivas “triar millor els seus advocats”.

El pare dels nens, l’italià Francesco Arcuri, va declarar per videoconferència i va negar haver agredit mai Rivas. Segons va explicar, el maig del 2016 Rivas va viatjar des d’Itàlia fins a Maracena (Granada) i va anar allargant la seva tornada fins que, a principis d’agost, va comunicar a la seva exparella que no tornaria a Itàlia. Rivas va dir que va evitar tornar a Itàlia perquè no volia viure “sota la tortura” d’Arcuri. El pare dels nens va dir que, si bé els primers mesos Rivas li permetia parlar amb els seus fills, després va acabar impedint-li el contacte.

Arcuri, que exerceix l’acusació particular, també demana per a Rivas cinc anys de presó, la pèrdua de la pàtria potestat durant vuit anys i una indemnització de 30.000 euros. Durant el judici va declarar la psicòloga forense, que va recordar que en el seu informe va concloure que no veia que “la restitució dels nens al context patern suposés un greu risc” per als menors.

L’autòpsia del cas de Tenerife apunta a un triple crim masclista

L’autòpsia de la dona de 33 anys i les seves dues filles, de 3 i 5 anys, trobades mortes dilluns a La Orotava (Tenerife) conclou que la mare va ser estrangulada i les menors van ser asfixiades dos dies abans que se’n trobessin els cossos. El pare de la família també va aparèixer mort, penjat d’una corda en una altra habitació, a través d’un dispositiu que hi havia al sostre. Encara es mantenen reserves, però la Guàrdia Civil s’inclina per suposar que es tracta d’un nou cas de violència masclista.

stats