La Fiscalia investiga set denúncies per comportaments sectaris al CREA, el grup de recerca de la UB
Les denúncies, rebudes entre juny i setembre d'aquest any, acusen el grup de presumptes pràctiques "de secta, manipulació i invasió de la intimitat"
BarcelonaLa Fiscalia de Barcelona investiga set denúncies per presumptes comportaments de secta, manipulació i invasió de la intimitat que haurien comès membres del Centre Especial de Recerca en Teories i Pràctiques Superadores de Desigualtats (CREA), un grup adscrit a la Universitat de Barcelona (UB) i que al juny va ser acusat, entre altres coses, de controlar les relacions sentimentals dels professionals que hi treballaven. El 2004, la UB ja havia tramès a la Fiscalia un informe amb testimonis d'estudiants i investigadors contra aquest grup de recerca. En aquella ocasió, la denúncia va ser arxivada.
Fonts del ministeri públic han informat a l'agència Efe que, després de rebre –entre juny i setembre d'aquest any– les set denúncies per part de la UB, de qui depèn el CREA, s'ha acordat incoar diligències d'investigació. Aquestes diligències les porta el coordinador d'odi i discriminació de la Fiscalia, Miguel Ángel Aguilar, que ja ha sol·licitat informació sobre aquestes denúncies de la UB. Així ho han explicat a l'agència Efe fonts de la universitat catalana, que han indicat que, a més de les set denúncies, hi ha una persona més que ha retirat la seva perquè vol quedar al marge de la investigació judicial i vol també "absoluta reserva" sobre el seu cas concret.
La setmana passada, el cas del grup de recerca acusat de ser una secta es va embolicar. El CREA va presentar en roda de premsa un estudi extern per demostrar que no és un grup abusiu. L'estudi el va fer un psicòleg pagat pel grup de recerca, i diversos experts van posar en dubte que l'informe pogués demostrar que el CREA no és una secta. El psicòleg que va fer l'estudi, Fernández Aguado, va parlar amb el 80% dels membres actuals del CREA (59 membres, en concret), 27 familiars de membres i set exmembres. Cap d'aquestes persones es va mostrar excessivament crítica amb el grup.
El rector de la UB diu que és "un tema molt delicat"
El fins ahir rector de la UB, Dídac Ramírez, va indicar ahir també en roda de premsa que es tracta d'"un tema molt delicat", motiu pel qual la universitat va posar les denúncies en coneixement de la Fiscalia. "Quan es tinguin els resultats de la Fiscalia, es farà el que correspongui", va considerar Ramírez, que ha deixat el càrrec per jubilació, i que serà substituït per Jordi Alberch, fins ara vicerector d'investigació, fins que s'elegeixi un nou rector en les eleccions previstes per a finals de novembre.
Al juny, la UB va portar davant la Fiscalia de Barcelona tres denúncies del mateix nombre de persones que havien fet arribar les seves queixes a les més altes instàncies de la universitat al maig, i a les quals se'n van sumar quatre més en dies posteriors. Les denúncies es van presentar coincidint amb la realització a la Facultat d'Educació de la UB, situada al Campus Mundet, d'una jornada sobre el comportament de les sectes en l'àmbit educatiu amb diversos experts i impulsada per un docent d'aquesta universitat i antic membre del CREA. Es titulava 'Lo crea o no lo crea: sectas en el ámbito educativo' (vegeu-ne els vídeos aquí).
El CREA obre la porta a accions legals per "difamació"
Després de saber-se les denúncies, el CREA va argumentar que es devien al fet que aquest centre "va trencar el silenci" el 2004 sobre l'assetjament sexual en les universitats i va elaborar una investigació pionera a Espanya sobre la violència de gènere a les universitats catalanes i espanyoles, que els va posar molta gent en contra. Des d'aquell any, segons s'indicava en el comunicat, "hem rebut atacs i difamacions constants i sistemàtiques des de l'anonimat per part d'aquells que volen mantenir el silenci sobre l'assetjament en les universitats, que estan afectant les nostres vides personals i professionals".
Els membres del CREA, alguns de la UB però també de les universitats Autònoma i Rovira i Virgili (Tarragona), consideren que aquestes "calúmnies són usades anònimament per altres persones que, per diferents motius, com enveges professionals, es posicionen contra el CREA".
L'advocat del CREA, Matias Griful, va obrir la setmana passada la porta a emprendre accions legals contra els que han denunciat el CREA: "Quan hàgim pogut accedir a aquesta informació legal, el CREA determinarà totes les responsabilitats perquè evidentment s'ha generat un dany contra membres del CREA i les seves famílies".