“No sabem qui és la família ni ho volem saber”

Ni l’Ajuntament de Canet de Mar ni els Mossos tenen cap constància d'amenaces a la família de l’infant de Canet de Mar que va demanar classes en castellà

La manifestació a Canet de Mar a favor de la immersió lingüística
10/12/2021
4 min

Canet de MarEl cas de la família del nen de l’Escola Turó del Drac de Canet de Mar que va reclamar judicialment que es fessin més lliçons en castellà continua aixecant polseguera. Després que el TSJC ordenés un 25% de classes en castellà, ara la polèmica se centra en les suposades amenaces que hauria rebut la família del menor. En les últimes hores, diversos polítics com el popular Pablo Casado, el socialista Salvador Illa, el president de Ciutadans, Carlos Carrizosa, o el ministre de consum i representant de Podem, Alberto Garzón, han sortit a condemnar “l’assetjament” que estava patint la família, però ni a l’Ajuntament ni als Mossos d’Esquadra els consta que els progenitors de l’infant hagin presentat cap denúncia per amenaces o coaccions. 

El presumpte assetjament que estaria patint la família va sorgir arran de la publicació de dos tuits. D’una banda, Albert Donaire –conegut perquè és un Mosso d’Esquadra expedientat per les seves proclames independentistes– va instar els pares de la resta d’infants a “deixar el nen d’aquesta família sol a classe”. “Els nens no tornen a classe fins que això no s’arregli”, va publicar. Després de les crítiques que va rebre, el va esborrar i va demanar perdó: “Demano disculpes si he escrit una frase que s’ha percebut com a poc afortunada […]. Per res del món desitjo fer bullying a un nen ni que es quedi sol”. 

Imatge del primer tuit que va escriure Albert Donaire –i que va esborrar– i que ara investiga la Fiscalia.

L’altre tuit el va publicar l’escriptor i expert gastrònom Jaume Fàbregas, i demanava “apedregar la casa” del menor. Després el va esborrar i va aclarir que, en la seva “cultura rural”, aquesta expressió –apedregar una casa– era "imaginària" i significava “un escrache, sense voluntat física”.

Però les dues publicacions de dos particulars han servit a la classe política i a determinats mitjans de comunicació per apuntalar els discursos que asseguren que a Catalunya el castellà està perseguit. I el cas no ha trigat a arribar als jutjats: Vox i l’associació Hablamos Español van portar els tuits a la Fiscalia, que ha decidit obrir diligències per investigar si s’han comès delictes d’odi o de discriminació. 

A més, el TSJC ha ordenat a la conselleria d’Educació i a la direcció de l’escola que adoptin "les mesures necessàries per preservar la protecció i la intimitat" de la família que ho va portar als jutjats.

Cap denúncia formal

L’alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell, ha afirmat que ni a l’Ajuntament ni a la policia local els consta que la família hagi posat alguna denúncia per amenaces o per haver rebut insults. “No sabem qui és la família. Només tenim constància de dos tuits, fets per dues persones que no són de Canet, res més”, ha recalcat. De fet, Arbell ha assenyalat que, fins al moment, els únics que han rebut amenaces han sigut tant l’Ajuntament com l’escola, a través de trucades i correus electrònics. “Ens insulten, ens diuen que si som nazis, que si no mereixem estar on estem, que ens mataran a tots”, ha lamentat l’alcaldessa, que ha afegit que les han enregistrat per si són constitutives de delicte. 

Des de l’Escola Turó del Drac no han volgut fer cap declaració des que es va publicar la sentència. Alguns pares i mares es van unir sota el paraigua d’un col·lectiu, El Turó en Català, per defensar el projecte educatiu del centre. Un dels pares que en formen part, Adam Isenberg, ha subratllat que a les famílies tampoc els consta que ni que l’infant ni els seus pares hagin rebut cap mena d’assetjament. “Jo estic a tots els grups de WhatsApp, també al del Turó en Català, i ningú sap qui és la família, ni ho volem saber. Els únics comentaris que s’han fet d’ells han sigut per dir que s’ha de protegir el nen de tota la polèmica”, ha subratllat.

300 manifestants contra l’ordre del TSJC

Tot i que fa una setmana que està al centre mediàtic de la polèmica, aquesta tarda hi havia un ambient de gairebé normalitat total a l’Escola Turó del Drac. Quan faltaven pocs minuts per a la sortida dels infants, desenes de pares i mares s’esperaven a les diferents portes habilitades per a cada curs. En un principi s'havia convocat una protesta contra la sentència del TSJC davant del centre, però els pares van demanar traslladar-la.

Finalment, els sindicats SEPC i la Intersindical han convocat la concentració de rebuig al Parc del Turó del Drac i ha aplegat unes 300 persones. Després de recórrer els carrers de Canet de Mar, han acabat davant la biblioteca, on han llegit un manifest per condemnar “l’atac flagrant” comès contra el català. “Generalitat, departament d’Educació: preneu responsabilitats, prou de rentar-vos les mans. Som aquí per exigir-vos que feu tot el possible per desobeir la sentència”, han reclamat, cosa que ha despertat els crits de “dimissió” entre els manifestants. 

De fet, durant la protesta, la crida a la desobediència ha sigut una de les proclames més repetides. No obstant això, l’ordre del TSJC interpel·la personalment la direcció de l’escola, que, si no l’acatés, s’arriscaria a una multa d’entre tres i dotze mesos i a una inhabilitació dels càrrecs públics d’entre sis mesos i dos anys, segons l’article 410 del Codi Penal.

stats