TRIBUNALS

La Fiscalia francesa vol jutjar Orange per desenes de suïcidis

Els sindicats parlen “d’extrema brutalitat” en la gestió de personal

France Telecom es va convertir en Orange el 2013, però els fets van passar durant el procés de reestructuració iniciat el 2006.
Ara
09/07/2016
2 min

BarcelonaLa Fiscalia francesa vol dur Orange i set exdirigents de l’empresa -incloent-hi Didier Lombard, que en va ser president- a judici. Considera que hi ha proves que demostren que el 2007 va posar en marxa una política de gestió dels treballadors que es pot qualificar d’assetjament moral. De fet, el ministeri públic fins i tot la relaciona amb el suïcidi de 60 treballadors en tan sols tres anys.

L’escrit de la Fiscalia, amb data del 22 de juny, indica que el cas és en una de les últimes fases d’instrucció. Segons l’agència Efe, en poques setmanes el jutge haurà de decidir si hi ha judici, tal com pretén la Fiscalia, o si arxiva el procés i el deixa estar.

La investigació es va obrir el 2009 a partir de les denúncies dels sindicats de la teleoperadora de telefonia mòbil. Es queixaven d’uns mètodes de gestió de personal “d’una extrema brutalitat” i els relacionaven amb els prop de 60 suïcidis que hi havia hagut en tres anys. La Fiscalia retreu a Orange haver creat un clima d’ansietat per al personal i fa referència directament a 39 víctimes, 19 de les quals es van suïcidar, 12 ho van intentar i 8 més van patir algun episodi de depressió.

Les causes

En l’origen del cas hi ha la reestructuració anunciada el 2006 per la direcció de l’empresa estatal de telefonia, France Telecom, que preveia que en tres anys 22.000 treballadors sortissin de la companyia a causa d’una privatització parcial. El pla també incloïa traslladar-ne 14.000 més. La xifra significava una sagnia important: una cinquena part del total dels treballadors: 110.000. France Telecom es va convertir en Orange l’any 2013.

Entre els exdirigents que la Fiscalia vol asseguts al banc dels acusats hi ha a més de Lombard el que va ser el seu número dos, Louis-Pierre Wenes, i el que estava al capdavant dels recursos humans, Olivier Barberot. Tots estan encausats per assetjament moral. Els altres exdirectius estan processats per complicitat amb l’assetjament moral.

Segons els mitjans francesos un document intern de l’empresa indica que Lombard va dir en una reunió d’alt nivell que executaria la reestructuració “d’una manera o altra, per la finestra o per la porta”. L’ex número dos admet que la reestructuració va afectar els treballadors però nega que els portés a treure’s la vida.

La taxa de suïcidis a France Telecom era similar a la de la societat francesa, però en molts casos els que decidien morir deixaven notes criticant la pressió de la direcció. Segons informa la BBC, per exemple, una dona es va matar quan va saber que la traslladarien per tercera vegada el mateix any. Segons la legislació francesa, qui assetgi algú altre per degradar-ne les condicions laborals s’arrisca a una condemna d’un any entre reixes.

stats