La fiscalia investiga les pensions dels exdirectius de Caixa Penedès
El president i el director han hagut de plegar a petició del consell d'administració. Tenien un pla de jubilació de més de 20 milions
BarcelonaLa Fiscalia Superior de Catalunya ha anunciat avui que obrirà diligències per investigar les remuneracions de l'alta direcció de Caixa Penedès, que ahir va haver de cessar en els seus càrrecs a petició del consell d'administració.
La Fiscalia assenyala en un comunicat que ha pres aquesta decisió en tenir coneixement dels plans de pensions que s'havien assignat directius de Caixa Penedès a favor seu, per la qual cosa intentarà "determinar una possible responsabilitat penal".
Ahir es van veure forçats a dimitir el president de Caixa Penedès, Ricard Pagès, i el director general de la caixa, Manuel Troyano, que van abandonar els seus càrrecs a petició del consell d'administració, després que aquest organisme "tingués coneixement" que els dos directius i dos ex-alts càrrecs més comptaven amb un pla de pensions de més de 20 milions.
En el seu comunicat s'assenyala que les diligències s'han remès a la Fiscalia Provincial de Barcelona perquè "el servei especial pertinent procedeixi a la investigació d'aquests fets".
Caixa Penedès ha convocat un nou consell d'administració per a dijous que ve, 1 de desembre, segons que han explicat a Efe fonts financeres pròximes a les caixes.
S'espera que en aquest nou consell es prengui una decisió sobre la presidència, que ahir, de forma provisional, va ser assumida per Albert Vancells.
També es preveu que CCOO, que forma part del consell de la caixa, demani que s'investiguin les responsabilitats dels directius implicats.
A més de Pagès i Troyano, els altres dos alts càrrecs beneficiats pel pla de pensions són l'ex-director general Joan Caellas i l'ex-director de recursos humans Jaume Jorba.
El pla de pensions es va constituir fa un any, amb una entitat aliena a Caixa Penedès i fora del control del consell d'administració i de la comissió de remuneracions, als quals presumptament es van ocultar les circumstàncies d'aquests nous compromisos financers de la caixa d'estalvis.
El repartiment dels 20 milions és asimètric, segons han assenyalat diverses fonts consultades, ja que la quantitat assignada a Pagès ronda els 11 milions, mentre que la resta es repartia entre els altres tres directius.
A més, Pagès i Troyano s'havien assignat sous de més de mig milió d'euros pels seus càrrecs a Caixa Penedès, que després d'haver traspassat el seu negoci financer al grup BMN, on compta amb el 21% del capital, només té deu persones de plantilla.
En la seva nota d'ahir el consell d'administració de la caixa va instar els seus dos màxims directius a dimitir després d'expressar la seva "desaprovació al contingut, mètode d'instrumentació, falta de transparència, excepcionalitat i desproporció dels paquets de caràcter remuneratori i de previsió social de quatre alts directius que estan o han estat vinculats a l'entitat fins a dates molt recents".
"Aquest consell d'administració manifesta que no ha comptat fins al moment del seu mandat", a la sessió d'ahir, "amb informació suficient, veraç i detallada d'aquestes remuneracions i prestacions", assegura el comunicat de l'entitat.
Va afegir que el consell "estudiarà la manera de corregir aquesta situació, acordarà les mesures més favorables per als interessos socials i protegirà en tot moment els interessos generals i la reputació social d'una caixa d'estalvis d'enorme tradició i profund arrelament social.