SOCIETAT

La fiscalia admet dificultats per identificar els policies implicats en el llançament de pilotes de goma

El fiscal Miguel Ángel Aguilar fa públic un informe elaborat per ell mateix que avala la pàgina web per delatar presumptes violents urbans

Efe
03/10/2013
2 min

BarcelonaEl fiscal Miguel Ángel Aguilar ha admès aquest dijous "dificultats" a l'hora d'identificar els policies presumptament implicats en trets de pilotes de goma que han causat greus danys personals, com la pèrdua d'un ull, en el transcurs de manifestacions o celebracions diverses.

D'altra banda, Aguilar ha fet públic un informe elaborat per ell mateix que avala la pàgina web que va impulsar l'anterior conseller d'Interior, Felip Puig, on s'incloïen fotografies de suposats autors de desordres públics per identificar-los, en considerar que no vulnera drets fonamentals.

Miguel Ángel Aguilar ha fet aquestes apreciacions durant la seva intervenció al Parlament de Catalunya, a la comissió d'estudi dels models de seguretat i ordre públic i de l'ús de material antiavalots en esdeveniments de masses.

Amb un llenguatge molt tècnic, el fiscal no ha entrat a valorar si les pilotes de goma s'han d'usar o no per part dels agents policials perquè "no és treball dels fiscals, que no entenem d'ordre públic".

Sí que hi han d'intervenir el jutge i el fiscal quan es considera que hi ha hagut un mal ús d'aquest tipus de mètodes policials i es donen resultats lesius per a les persones.

Aguilar ha reclamat, això no obstant, que l'ús de les pilotes de goma estiguin "protocol·litzades" per part de les autoritats competents, i que els policies estiguin degudament formats i capacitats per utilitzar-les.

A la sessió d'aquest dijous del Parlament hi havia present també Ester Quintana, la dona que va perdre un ull per un tret de bala de goma durant la manifestació de la vaga general del 14 de novembre de l'any passat a Barcelona, a qui Aguilar ha assegurat que "per part de Fiscalia es fa tots els possibles per identificar els autors" del tret que va rebre.

Ha admès que "hi ha dificultats" a l'hora d'identificar els autors dels trets, encara que ha afegit que les múltiples càmeres de seguretat que hi ha a molts espais públics ajuden en aquests casos, en què també és difícil trobar testimonis.

"La Fiscalia ha actuat amb la màxima contundència i rigor", ha dit, i ha afegit que "quan es disposen d'elements probatoris, formulem l'acusació, sigui qui sigui" el possible imputat.

Respecte a la pàgina web del departament d'Interior on es van incloure les fotografies de 68 persones que suposadament haurien participat en diversos desordres públics l'any passat, el fiscal ha informat als diputats que n'ha elaborat un informe que conclou que no es vulneren drets fonamentals.

Segons el seu parer, la web no va vulnerar el dret a la intimitat, ja que no es van difondre dades de caràcter íntim, ni tampoc la presumpció d'innocència, perquè no s'imputaven delictes, sinó que es demanava la identificació d'aquestes persones en disposar d'elements incriminatoris.

En el cas del dret a la pròpia imatge, que seria l'únic que podria veure's afectat per la publicació de les fotos a la web, el fiscal ha indicat que se'n pot autoritzar la difusió si es compleixen una sèrie de requisits, que existeixin elements suficients d'incriminació de delictes greus i quan ja no hi ha una altra forma d'identificar la persona.

El cas dels menors d'edat és diferent, i "no se'n poden difondre fotografies". De fet, les que es van penjar a la web, van haver de ser retirades.

stats