Pandèmia

La justícia avala que les discoteques reobrin amb certificat covid

Els locals podran aixecar la persiana aquesta mateixa nit i alguns ja han venut entrades anticipades

BarcelonaEls magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) autoritzen l'ús del certificat covid en l'oci nocturn, l'últim pas perquè les discoteques puguin tornar a aixecar les persianes aquesta mateixa mitjanit. El Govern va autoritzar la reobertura de l'espai interior dels locals, sempre que puguin regular l'entrada a través del certificat de vacunació. L'ús d'aquest document, però, requeria l'aval judicial, perquè afecta drets fonamentals. Tant el TSJC com la Fiscalia s'han posicionat a favor de la mesura, que consideren "necessària, idònia i proporcionada".

En la seva resolució, els magistrats també argumenten que l'ús del passaport covid resulta "idoni per la lluita contra la propagació del virus", tenint en compte que les discoteques són espais tancats i que per la seva pròpia essència és difícil "mantenir la distància social amb mascareta" i s'hi pot generar "més risc de contagi per la relaxació d'algunes precaucions". Precisament per aquests mateixos motius, i tenint en compte que encara "es manté la incidència del virus a Catalunya", el tribunal considera "necessari" l'ús del document per garantir la seguretat en el funcionament dels establiments.  

Cargando
No hay anuncios

El Govern ja havia permès que els locals que tenen una zona exterior poguessin tornar a obrir-la unes hores, però molt pocs establiments en disposen. Ara es permetrà el ball a l'interior de les discoteques, tot i que amb una sèrie de condicions: la mascareta serà obligatòria menys per beure i l'aforament màxim als locals serà del 70%. El departament de Salut confia en l'ús del certificat covid per evitar el descontrol epidemiològic, ja que bona part de la clientela potencial de les discoteques ja està vacunada i les condicions són més favorables que l'últim cop que l'oci nocturn va intentar reobrir, al juny. Les autoritats sanitàries, però, segueixen veient "necessària i justificada" l'adopció de mesures de prevenció que permetin mantenir sota control la corba de contagis.

Cargando
No hay anuncios

De moment, però, els indicadors epidemiològics permeten ser optimistes, sobretot pel que fa a la franja d'edat que habitualment surt de nit. La incidència acumulada de l'última setmana en el grup que va dels 15 als 29 anys és la més baixa de totes, amb 20 casos cada 100.000 habitants, i el col·lectiu de 30 a 49 anys, on també hi ha molts usuaris de discoteques, s'estan detectant 30 casos cada 100.000 habitants. A més, només l'1,89% de les proves de covid que es fan a Catalunya donen positiu -el 2,25% si només es tenen en compte els tests d'antígens que es fan a persones amb símptomes-, molt per sota del llindar fixat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que és del 5%, per considerar que un govern té la pandèmia sota control. També els hospitals continuen buidant-se: aquest dijous hi ha 399 ingressats (un 23,4% menys d'hospitalitzats que fa quinze dies), dels quals 111 tenen un estat crític (-40%).

El precedent

El sector confiava en l'autorització judicial i alguns dels establiments fins i tot han començat a vendre entrades per a aquesta nit mateix. A més del vistiplau del Govern, l'oci nocturn comptava des de fa unes setmanes amb un precedent judicial important, la sentència del Tribunal Suprem que va avalar l'ús del passaport covid a Galícia. De fet, la resolució del TSJC es basa precisament en aquesta jurisprudència del Suprem. De la mateixa manera que ja va fer l'alt tribunal, el TSJC considera que l'aplicació del certificat covid és una mesura "proporcionada".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el tribunal posa a la balança "la mínima restricció de drets [fonamentals] que suposa mostrar la documentació exigida" a les portes de la discoteca, amb "la protecció de la salut individual i pública". També té en compte el fet que molts establiments "han estat tancats" durant molt de temps, amb el perjudici que això els ha suposat econòmicament. La Fiscalia també comparteix la mateixa opinió i en el seu informe subratlla que l'afectació en l'exercici de les llibertats individuals és d'"escassa entitat".

6.000 milions de pèrdues

La Federació Catalana d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha valorat positivament la reobertura immediata dels locals, però ha criticat el "dany irreparable" que les mesures del Govern han suposat per al sector. Els locals han estat tancats 535 dies, subratllen en un comunicat, i això els ha fet acumular uns 6.000 milions d'euros en pèrdues. El sector preveu que aquesta nit només obrin el 40% dels locals perquè és dijous i perquè els propietaris han tingut "poc marge" per preparar-se. "De cara a divendres i dissabte obriran un 70% dels locals, i la resta, a excepció dels de temporada, ho aniran fent progressivament en les setmanes que venen, especialment els locals més grans", apunten en la mateixa nota. També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha qualificat de "molt bona notícia" la reobertura de l'oci nocturn després d'un any i mig tancat per la seva "funció social".

Cargando
No hay anuncios

Segons el pla dissenyat pel Govern, les persones vacunades hauran de presentar el certificat a l'entrada dels locals. Si no poden acreditar que porten la pauta completa, podran entrar després d'ensenyar un document que acrediti que han passat el virus o que han donat negatiu en una PCR –feta durant en les últimes 72 hores– o en un test d'antígens –fet en les últimes 48 hores–. Ara bé, no valdrà qualsevol document, sinó que s'haurà d'haver obtingut en laboratoris i farmàcies homologades. La llista dels centres homologats es pot consultar en els següents enllaços: laboratoris i farmàcies.

El fet que només es puguin presentar proves negatives fetes en espais acreditats per Salut molesta especialment el sector de l'oci nocturn, que demana al Govern concrecions sobre el motiu pel qual no es poden presentar tests fets ad hoc, tal com han sol·licitat en altres ocasions. Però també ho critica la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), que assegura que el perfil dels usuaris de l’oci nocturn és els que menys certificats digitals té perquè formen part de la franja d’edat menys vacunada i que "cal habilitar urgentment" totes les farmàcies a poder realitzar els tests de diagnòstic i que siguin elles les que notifiquin els resultats a les autoritats. Per exemple, destaquen, en el cas de persones d’altres comunitats autònomes, estrangers no europeus o residents no regularitzats que no disposin de targeta sanitària.