SOCIETAT

Fiscalia, víctimes i Ajuntament accepten rebaixar a dos anys de presó les penes als proxenetes del Raval

Les defenses diuen que el procés judicial ha tingut "irregularitats" i els acusats celebren l'acord com una victòria

Acn
09/11/2011
3 min

BarcelonaFiscalia, víctimes i Ajuntament de Barcelona han acceptat aquest dimecres penes de dos anys de presó contra els proxenetes romanesos del Raval –alguns s'enfrontaven a 21 anys– i indemnitzacions fins a un màxim de 12.000 euros. Així, s'ha confirmat el que es va començar a negociar aquest dimarts, tot i que encara ha de ser ratificat pels acusats, que, malgrat això, ja han celebrat com si fos una victòria unes penes que suposarà que la immensa majoria dels 45 imputats no hagin d'ingressar a presó. Les irregularitats en el procés i la inconsistència d'algunes proves han fet que les acusacions acceptessin un acord de mínims contra una de les xarxes més importants de proxenetisme al carrer de Barcelona.

L'acord ha comportat que tots els acusats, excepte els que estan fugats de la justícia, hagin acceptat dos anys de presó per un delicte de coaccions a prostitutes o per inducció a la prostitució de menors. Només un acusat serà condemnat a quatre anys de presó. La majoria no ingressaran a cap centre penitenciari perquè és el seu primer delicte o perquè ja van complir dos anys de presó preventiva. Per això, tot i algunes resistències inicials, la majoria han acabat molt contents i ho han expressat obertament en sortir de l'Audiència.

A més, hauran d'indemnitzar les seves víctimes amb entre 3.000 i 12.000 euros, tot i que molts acusats ho pagaran amb les fiances que van dipositar per sortir de presó, que anaven dels 10.000 als 20.000 euros. Del total de 27 víctimes, només una dotzena han estat localitzades, i bona part d'aquestes han renunciat a les indemnitzacions perquè en l'actualitat s'han casat amb algun acusat o formen part dels clans familiars que controlaven la xarxa de prostitució. Igualment, les indemnitzacions seran pagades entre tots els acusats d'abusar d'una víctima, cosa que reduirà l'import que pagarà cada acusat.

Per últim, hauran de pagar multes de poc més de 1.000 euros.

Cal recordar que moltes de les noies explotades durant mesos, havien d'entregar uns 6.000 euros al mes als proxenetes que la controlaven per suposadament pagar els deutes que havien contret amb ells en ser portades des de Romania.

La insòlita rebaixa de les penes es va apuntar aquest dimarts en el moment que la fiscalia va acceptar que moltes proves podien quedar anul·lades perquè no s'havien fet amb les garanties suficients, com molts escorcolls o interrogatoris, i el fet que moltes de les víctimes estan fora del país i no vindrien a declarar i confirmar les versions.

La majoria de defenses van demanar l'anul·lació de detencions de proxenetes fetes després de la declaració de prostitutes, que s'havien fet sense la presència dels advocats defensors. Com que moltes de les prostitutes no han tornat a declarar, no s'han pogut contrastar ni contradir les seves versions, cosa que posa en indefensió alguns dels acusats. Algunes no han estat localitzades, tot i ser suposadament testimonis protegides, i per això es dubta que se les pugui tornar a interrogar.

A més, moltes d'elles només van identificar els proxenetes a través de fotografies i no directament en roda de reconeixement o al jutjat. Finalment, només dues d'elles han ratificat que volen ser indemnitzades. Bona part de les altres ara formen part dels clans familiars acusats i haurien canviat la seva versió. Es dóna la circumstància que 12 de les víctimes eren testimonis protegits, però moltes d'elles no han estat localitzades per la policia i d'altres només han parlat un cop per telèfon amb els seus advocats durant cinc anys.

Per tot això, el procés instruït pel Jutjat d'Instrucció número 2 de Barcelona ha estat criticat per la seva inconcreció i falta de garanties. D'aquesta manera, la fiscalia, les acusacions particulars i l'acusació popular exercida per l'Ajuntament, han preferit arribar a condemnar mínimament tots els acusats que arriscar-se a començar el judici i perdre'l estrepitosament per la multitud de proves anul·lades.

Tant els advocats de la defensa com els de l'acusació han coincidit en criticar el procés i han opinat que hagués estat millor dividir-lo en diverses parts, per agilitzar-lo i poder-lo controlar més de prop.

stats