Societat 13/10/2014

El fiscal demana 4 anys de presó per al principal acusat del cas Madrid Arena

El ministeri públic també reclama tres anys per onze responsables de seguretat de l'esdeveniment i dos anys i sis mesos per als encarregats d'infermeria del recinte

Efe
2 min

MadridEl fiscal demana 4 anys de presó per a l'empresari Miguel Ángel Flores per cinc delictes d'homicidi per imprudència greu en el cas Madrid Arena, en què van morir cinc joves en una festa de Halloween a 2012, segons les conclusions provisionals fetes públiques aquest dilluns.

Pels mateixos delictes, la Fiscalia reclama una pena de tres anys de presó per a onze acusats més (responsables de la seguretat de l'esdeveniment) i dos anys i sis mesos de presó per als metges Simón Viñals i el seu fill Carles, encarregats de la infermeria del Madrid Arena, així com la seva inhabilitació per exercir la professió durant sis anys.

En el seu escrit, el fiscal demana que s'arxivi la causa respecte l'excap de la policia municipal de Madrid Emilio Monteagudo, que va dimitir al setembre després de la seva imputació pel jutge del cas, i al coordinador de Seguretat del Madrid Espais i Congressos (Madridec), propietària del recinte, José Luis Rodríguez Caamaño, per considerar que no hi ha "indicis suficients per apreciar indicis de responsabilitat criminal".

El ministeri públic també demana que s'indemnitzi als familiars de les víctimes amb quantitats que oscil·len entre els 243.000 i els 338.000 euros, així com el pagament d'altres xifres menors a una trentena de lesionats en l'allau que es va produir a la festa.

La petició del fiscal contra l'organitzador de la festa, l'empresari Miguel Ángel Flores, responsable de Diviertt, coincideix amb les penes reclamades pels advocats de les famílies de les cinc víctimes de la tragèdia. La Fiscalia considera que Flores, amb "un clar ànim de enriquir-se", va vendre més entrades de les que permetia l'aforament ("un mínim" de 22.800 enfront de 10.620 d'aforament), "amb absolut menyspreu de les més elementals normes de cura que li eren exigibles per la seva condició d'empresari dedicat al món de l'espectacle".

En vendre el doble de les entrades de l'aforament autoritzat, assenyala la Fiscalia en el seu escrit, era "fàcilment previsible que amb això es sobrepassés la capacitat màxima del recinte, amb el consegüent risc per als assistents a la festa".

Els metges van fallar a "les normes més elementals de l'assistència mèdica"

Segons relata la Fiscalia, sobre les dues de la matinada es va anar flexibilitzant "de manera progressiva" el control d'accés al Madrid Arena "fins a produir un absolut descontrol" en l'entrada del pavelló, "en permetre als assistents entrar lliurement, sense supervisió de cap tipus, ni lliurament d'entrades".

Pel que fa als doctors Simó Viñals i el seu fill Carles, el fiscal afirma que en atendre a tres de les menors víctimes dels fets "no van ser capaços de reconèixer que", almenys dues d'elles, estaven en parada cardiorespiratòria i "de seguida van diagnosticar erròniament que estaven mortes ". A més, els dos metges van demostrar, segons el fiscal, una "evident falta de destresa" en atendre a les víctimes i van faltar "a les normes més elementals de l'assistència mèdica i sanitària que tenien l'obligació de conèixer".

El passat 1 de setembre, el jutge del cas, Eduardo López-Palop, va imputar en la causa a setze persones, cap d'elles membre de la cúpula de seguretat i emergències de l'Ajuntament de Madrid, a excepció del que era el màxim responsable de la policia Municipal, que va dimitir després de ser imputat.

stats