MEDI AMBIENT

El fiscal veu delicte ecològic en l’obra de la canonada de Blanes

L’exdirector de l’ACA declara a Arenys com a imputat

Joan Compte, exgerent d’ATLL (esquerra); Manuel Hernández, exdirector de l’ACA (dreta), i l’advocat Francesc Jufresa (centre) entrant ahir al matí al jutjat d’Arenys de Mar.
Albert Solé
01/07/2014
2 min

Arenys de MarManuel Hernández, exdirector de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i expresident d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), i Joan Compte, exgerent d’ATLL, van anar ahir als jutjats d’Arenys de Mar per declarar com a imputats per delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, per delicte sobre l’ordenació del territori i per falsedat documental en la construcció de la canonada entre la dessalinitzadora de Blanes i la potabilitzadora i distribuïdora de Cardedeu, que es va fer en el marc de la sequera del 2007 i el 2008. Després d’escoltar les declaracions de Compte i Hernández, que van defensar la seva actuació en aquell moment davant la jutge Natàlia Fernández, i després de llegir tota la documentació aportada per l’acusació, el fiscal Jordi Casas veu indicis clars de delicte ecològic.

Segons ha pogut saber l’ARA, Casas demanarà altre cop als Mossos d’Esquadra una prova pericial sobre aquests suposats danys ecològics per fonamentar la seva acusació. Antonio Pelegrín, fiscal de medi ambient de Barcelona, que supervisarà la feina de Jordi Casas, ja va demanar aquesta prova en una providència el 24 de març.

Era una obra d’urgència?

En la seva declaració, Manuel Hernández va explicar que ell va encarregar l’obra i en va signar l’acta d’urgència -pel decret de sequera-, però després se’n va desentendre. Joan Compte, en canvi, sí que va reconèixer que la gestió d’obres era la seva tasca, i va defensar la seva actuació, però també va subratllar que no recordava exactament el dia a dia d’aquella construcció. Compte i Hernández només van respondre a les preguntes dels seus advocats, però la jutge va permetre que l’advocada de l’acusació -la Coordinadora de Salvaguarda del Montseny- fes en veu alta les preguntes que els volia fer. Un dels aspectes que la Coordinadora sospita, i que no va poder preguntar, és si en realitat el projecte d’aquesta canonada ja estava en un calaix de l’ACA des de feia temps i que es va aprofitar el decret de sequera per fer les adjudicacions sense concurs públic i de manera accelerada. L’ARA ha tingut accés a uns documents que demostren que una de les empreses que va redactar un dels quatre trams del projecte, Sener Ingenieria y Sistemas S.A., va fer una gestió en nom de l’ACA amb Acesa sobre el traçat de la canonada el gener del 2007, tot i que el decret no es va aprovar fins a l’abril d’aquell any.

La declaració d’ahir estava fixada per al 5 de maig, però l’advocat d’ATLL en aquell moment, Francesc Jufresa, va aconseguir un ajornament perquè va argumentar que havia de preguntar si ATLL encara comptava amb ell com a advocat. Jufresa va notificar que deixava de ser el representant de l’empresa pública, però ahir va aparèixer al jutjat d’Arenys com a advocat d’un dels imputats, Joan Compte. La jutge Natàlia Fernández, com que no sabia si els imputats es presentarien ni si portarien advocat, havia demanat la presència d’un advocat d’ofici per si de cas. Si s’hagués hagut d’ajornar la declaració altre cop, hi havia el perill que el delicte prescrivís. Amb la declaració feta, el comptador s’ha posat a zero.

stats