Sense un nivell de First Certificate ja no hi haurà títol universitari

Els estudiants de primer hauran d’acreditar el nivell durant el grau

Els estudiants que aquest curs han començat la universitat tindran ajuts per aconseguir el nivell B2 en llengua estrangera.
Elisabet Escriche
19/02/2015
2 min

BarcelonaEls més de 40.000 estudiants que aquest curs 2014-2015 han començat una carrera hauran d’acreditar que tenen un nivell de B2 de llengua estrangera -l’equivalent al First Certificate en anglès- quan acabin el grau (previsiblement el 2018) si volen obtenir el títol universitari. Segons dades de la Secretaria d’Universitats i Recerca, només un terç dels estudiants han accedit a la universitat amb aquest nivell o superior. Per aconseguir-ho i incentivar als universitaris que estudiïn la llengua estrangera com més aviat millor, el Govern ha impulsat el programa Parla3, en què es preveu concedir d’ajuts tant per a cursos d’idiomes com per a les proves d’acreditació de nivell.

Amb el nou programa, l’estudiant pot comprovar a través d’una prova gratuïta online quin és el seu nivell actual de la tercera llengua (anglès, alemany, italià o francès). Si no arriba al coneixement exigit, el Govern oferirà ajuts de fins a 350 euros per nivell per formar-se. “Tothom pot optar-hi”, va precisar ahir el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà. L’única condició és que l’estudiant es matriculi a les escoles d’idiomes de les universitats, a l’Institut Obert de Catalunya o a les escoles oficials d’idiomes. Només se subvencionarà el curs abans que comenci als universitaris que tinguin una beca Equitat o la MECD (la que concedeix el ministeri d’Educació); la resta rebran l’ajut un cop acabat i aprovat. Per als estudiants que tenen un coneixement més baix, la subvenció dels cursos també va condicionada al fet que els nivells A2 i B1 s’hagin completat el febrer del 2016, una mesura que, segons el director general d’Universitats, Lluís Jofre, és necessària per dir-los “que s’hi posin”.

Els alumnes que ja disposen del nivell exigit només hauran de presentar el certificat a la universitat on cursen el grau. Les titulacions reconegudes són les que s’ajusten al marc comú europeu de referència per a les llengües (MECR). Es tracta dels certificats que s’obtenen a les escoles oficials d’idiomes de les universitats, a les escoles oficials d’idiomes i a l’Institut Obert de Catalunya o els títols de batxillerat i universitaris fets a l’estranger o de batxillerat d’escoles autoritzades d’altres països cursats a Catalunya.

Si l’estudiant no disposa d’un certificat, el podrà aconseguir fent la prova comuna d’acreditació de terceres llengües de les universitats catalanes (CLUC). Per fer-la també podrà demanar una subvenció de 50 euros dels 75 que costa. Durant els quatre anys que de moment es preveu que duri el programa el Govern calcula que destinarà una mitjana anual d’entre 3 i 4 milions d’euros en ajuts, que es preveuen més massius a partir del curs vinent i més dilatats els següents.

Facilitar l’accés laboral

Segons Castellà, l’objectiu del Govern amb el nou programa no és “establir un requeriment més”, sinó que els més de 30.000 estudiants que es preveu que es graduïn el 2018 “s’incorporin” al teixit socioeconòmic amb una tercera llengua. Pel secretari d’Universitats i Recerca l’impacte no només serà per a cada estudiant sinó per a la internacionalització de l’economia catalana i també del seu sistema universitari. Els responsables del projecte han avançat que estan treballant amb Ensenyament per aconseguir que el 2018 el 50% dels joves de 18 anys tinguin el B2.

stats