La promotora de la Fira d'Abril amenaça ara d'endur-se-la de Barcelona
"La ciutadania ha d'estar tranquil·la perquè la Fira d'Abril es quedarà aquí", és la resposta de l'Ajuntament de Barcelona, que ha tret per primer cop l'organització de la fira a concurs públic
BarcelonaLa Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC) ha advertit avui que "pràcticament descarta" organitzar la 45aFira d'Abril al parc del Fòrum de Barcelona, on se celebra des del 2005, perquè l'Ajuntament, diuen, els fa reduir a la meitat les atraccions, una de les principals fonts d'ingressos. "La capital catalana perdria, d'aquesta forma, un altre esdeveniment multitudinari que atrauria centenars de milers de persones", ha deplorat l'entitat en un comunicat. El cas és que per primer cop l'Ajuntament ha tret a concurs públic l'organització de la Fira, que fins ara s'adjudicava a dit a la FECAC a dit.
La queixa arriba per les condicions tècniques i econòmiques que imposa el consistori després d'una època convulsa a la FECAC que ha acabat amb imputacions judicials dels exdirigents pel destí dubtós de quantioses subvencions -l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet n'ha exigit el retorn- diferents institucions esquitxades que han quedat en evidència per l'opacitat al voltant del Fira i trames familiars de negocis monopolístics. Segons ha denunciat la FECAC, les condicions públiques per a l'organització de la fira "suposarien l'asfíxia econòmica de l'entitat organitzadora i per tant de les seves entitats", situació que la FECAC "no està disposada a arriscar". Segons la federació, a més d'assumir unes despeses addicionals xifrades en 140.000 euros, "els ingressos es reduirien dràsticament a l'haver de prescindir de la meitat de les atraccions de fira".
L'entitat que dirigeix Daniel Salinero afirma que "hi ha dos fets que avalen la sospita que l'Ajuntament de Barcelona no té cap interès a celebrar la Fira d'Abril de la mà de FECAC". Parla de l'"entossudiment" l'equip de govern d'Ada Colau, "que no ha rebut l'actual direcció de la Federació malgrat haver planificat contactes polítics després desconvocats", i "les clàusules del concurs de cessió de l'espai on hauria de celebrar-se la Fira".
A concurs per transparència i dèficits de seguretat
"La ciutadania ha d'estar tranquil·la perquè la Fira d'Abril es quedarà aquí". Així s'ha expressat el tinent d'alcalde de ciutadania, participació i transparència, Jaume Asens, com a resposta a l'amenaça de la promotora de la fira. Asens ha explicat que s'ha obert el concurs en la línia de la política de "transparència" del govern i ha afegit que en aquest cas "és especialment important perquè hi ha un procés penal amb moltes persones imputades. A més, ha recalcat que si la fira es queda a Barcelona serà perquè així ho vol l'Ajuntament i no perquè ho diguin "les empreses" que ho gestionen.
Des de l'Ajuntament reconeixen que en el plec de condicions tècniques del concurs s'han reforçat els aspectes de seguretat i limitat la presència d'atraccions després dels accidents de l'any passat i els dèficits de seguretat detectats. El període per presentar ofertes a la licitació es va obrir al desembre i acaba el 15 de gener.
Aquestes condicions, segons l'associació FECAC, passen per reduir l'horari d'obertura de la Fira, assumir la despesa dels generadors elèctrics, consum de gasoil i d'aigua, fil musical comú per a totes les atraccions i personal addicional, com un enginyer que revisi diàriament la zona d'atraccions, i altres persones que controlin l'aforament del recinte i de cadascuna de les casetes, responsabilitats i costos que no volen assumir.
L'enfrontament de fons
"Sembla que la senyora Colau vol perdre la Fira d'Abril, igual que ha fet amb la pista de gel, els nous hotels, la Ryder Cup i, si no vigila, els creuers, el Mobile Congress i la Fórmula 1. Barcelona està perdent oportunitats", ha denunciat Daniel Salinero, president de l'entitat. I adverteix que "la FECAC és la propietària de les marques 'Fira d'Abril de/a Catalunya' i 'Fira d'Abril de/a Barcelona', de manera que qualsevol altre esdeveniment que vulgui imitar-nos i que gaudeixi del favor de l'Ajuntament de Barcelona serà un succedani que no tindrà res a veure amb la Fira d'Abril autèntica.
És una referència velada també a la Fundació FECAC, entitat sota control dels dirigents crítics, ara enfrontats amb l'associació FECAC, que van denunciar les suposades irregularitats gestores en època de Francisco García Prieto, un dels imputats pel suposat desviament de més de 2 milions d'euros. De fet, la Fundació va querellar-se i reclama més de 800.000 euros a l'Ajuntament de Barcelona per haver adjudicat a l'associació FECAC la Fira del 2015, sota mandat de Xavier Trias, incomplint el contracte que Barcelona Serveis Municipals (BSM) tenia signat amb les entitats 'rocieras'.
Per a l'associació FECAC, "és simptomàtic que el contracte citi la celebració d'un esdeveniment de tipus cultural" o "en el marc de la cultura andalusa", sense referir-se específicament a la Fira d'Abril. Si bé la Fundació FECAC també coincideix a considerar "molt dures" les condicions, fonts de l'entitats han assegurat que no descarten presentar oferta. Els conflictes interns, però, han portat al límit de l'agonia la Fira d'Abril catalana.