Un canvi polèmic en el pes de la filosofia en la selectivitat

Formarà part de la fase específica i serà ponderable per a l'accés a alguns graus

Alumnes, abans d'entrar a l'aula per fer la selectivitat
Núria Martínez / Marta Valls
07/09/2017
2 min

BarcelonaHistòria de la filosofia passarà a avaluar-se a la fase específica de la selectivitat, en la qual els alumnes poden decidir de quines matèries s’examinen i de quines no. Fins ara, l’assignatura era dins de la fase general i obligatòria, encara que els estudiants havien d’escollir entre la història de la filosofia i la història contemporània de Catalunya i Espanya. El canvi ja s’aplicarà a la selectivitat d’aquest curs vinent, tal com va anunciar ahir el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). Per a l’organisme, la intenció és que la matèria tingui més pes en la nota global per als alumnes que vulguin estudiar graus universitaris d’humanitats o ciències socials.

Per als professors de filosofia dels instituts consultats pel diari ARA, en canvi, la mesura farà que molts estudiants que fins ara s’examinaven de filosofia a la selectivitat deixin de fer-ho, especialment els que vulguin estudiar carreres de ciències o enginyeries, ja que la matèria no els ponderarà. “És una mala notícia per a la filosofia. Si no és obligatòria a la selectivitat, alguns alumnes ja no se la prendran tan seriosament perquè no els afectarà”, va considerar Jordi Buch, professor de filosofia a l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès. El mateix opina Jordi Ordi, professor de filosofia de l’Institut Guinovarda de Piera: “La formació filosòfica és bàsica perquè et dona eines per viure i connecta les preguntes pròpies amb les que s’ha plantejat la humanitat al llarg de la història; hauria de ser avaluable per a tothom”, va dir.

La presidenta del CIC, Mercè Jou, va defensar que aquesta reforma forma part de la transformació de les PAU cap a unes proves que tinguin més en compte les competències i no pas els coneixements. Per aquest motiu, també ponderaran les matèries de fonaments de les arts, història de l’art, disseny i dibuix artístic als estudiants que vulguin entrar a arquitectura.

A partir d’ara, les assignatures de les proves d’accés a la universitat (PAU) de la fase general i obligatòria seran els exàmens de llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera, història i una matèria a escollir entre matemàtiques, llatí, fonaments de les arts i matemàtiques aplicades a les ciències socials.

En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els estudiants podran examinar-se de fins a tres matèries de modalitat entre més d’una vintena d’assignatures. És en aquest llistat on, a partir de la selectivitat del 2018, també figurarà història de la filosofia. Amb les dues millors qualificacions -un cop ponderades i obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar- es calcula la nota d’admissió, que pot arribar fins als 14 punts.

stats