"El meu fill amb cadira de rodes també té dret a veure la cavalcada dels Reis"
Els recorreguts dels seguicis reials incorporen trams per a persones amb mobilitat reduïda o autisme, però les famílies creuen que són insuficients
BarcelonaA poc a poc, els ajuntaments catalans ideen activitats festives pensades per a totes les criatures. Amb aquesta visió cada cop més inclusiva, les cavalcades dels tres reis d'Orient que el dia 5 de gener recorreran els carrers de tot el país, es dissenyen tenint en compte les necessitats dels menors amb problemes de mobilitat reduïda o que tenen autisme i hi distribueixen punts específics per garantir la visibilitat del seguici reial a aquests col·lectius.
El problema, però, és que fins i tot quan hi ha oferta "l'incivisme" d'alguns deixa aquests nens i nenes sense la il·lusió de veure passar la màgia per davant seu, perquè famílies senceres sense cap necessitat específica ocupen impunement l'espai reservat, es queixa Marie Pierre Caire, que fa de l'aspiració d'una ciutat inclusiva —sobretot en els espais infantils— la seva lluita personal. El seu fill Bruno té diverses discapacitats i necessita una cadira de rodes per moure's, així que el sol fet de sortir de casa ja és tot un suplici. "Només falta que un cop estiguem a l'espai reservat ens trobem amb la poca solidaritat i empatia de famílies que, sense necessitar-ho, ens ocupen els espais reservats asseient-se a davant de tot", recrimina. "El meu fill que va amb cadira de rodes i també té dret a veure la cavalcada dels Reis", reclama.
A Barcelona, l'Ajuntament amplia de tres a cinc els espais per a persones amb mobilitat reduïda: al pla de Palau, al Portal de la Pau, a la plaça de les Drassanes, al Mercat de Sant Antoni i a l'avinguda Maria Cristina. Tots, tret d'aquest últim punt, tindran unes tarimes per millorar la visibilitat, com ja va passar a la cavalcada de l'any passat. Tot i això, Caire afirma que aquests punts s'omplen de seguida i són massa pocs per cobrir la demanda. Això obliga les famílies a sortir de casa amb molt de temps, coincideix l'Ana Karen, la mare del Carlitos, que pateix displàsia distròfica amb artrogriposi múltiple congènita, que li provoca la rigidesa de les articulacions. Des de l'Ajuntament asseguren que hi haurà controladors a cada espai i que s'exigirà l'acreditació de discapacitat per accedir-hi.
Dificultats al transport públic
De fet, els dies de grans aglomeracions de gent al carrer també són un suplici per a aquestes famílies. Els taxis adaptats són escassos i si hi ha carrers tallats pel pas de cercaviles o cavalcades, es dificulten els viatges, i el transport públic és, directament, impracticable. "Anar-hi caminant molts cops no és una opció", assenyala Caire, que com l'Ana Karen fa "esforços" perquè les criatures no es perdin esdeveniments especials.
Al setembre, Caire va adreçar-se al síndic de greuges de Barcelona per queixar-se que Barcelona podria millorar en la cavalcada inclusiva. En la resolució, David Bondia valora les mesures aplicades per afavorir l'experiència de les criatures amb discapacitat, però alhora reclama a l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub), l'organisme encarregat de la cavalcada, que faci tot el possible per garantir que el col·lectiu "pugui gaudir amb comoditat" de l'espectacle.
Cavalcades inclusives
Aquestes són algunes de les cavalcades que incorporen punts inclusius:
Barcelona
- Espais reservats al Portal de la Pau, al pla de Palau, a la Carbonera (plaça Drassanes), al Mercat Sant Antoni (cantonada del carrer Manso amb Urgell) i a Maria Cristina.
- El pregó dels Reis comptarà amb interpretació de llengua de signes.
Girona
- Espais reservats al carrer Santa Eugènia número 17, davant de l’Estació Jove, i a la plaça de Catalunya, al vial central, als primers aparcaments situats davant del parc infantil. A l’acte final de la plaça de l’U d’Octubre del 2017 aquest espai estarà situat a la cantonada a tocar de la plaça Josep Pla.
- Perquè els nens i nenes amb sensibilitat acústica puguin gaudir del recorregut de la cavalcada, també s’ha reservat un punt silenciós situat a la plaça Joan Brossa amb el carrer Poeta Marquina just a sota de les vies del tren.
Lleida
- Espais reservats senyalitzats i custodiats per agents cívics a la rambla Ferran 32-34 (a la vorera davant de l'OMAC) i a l’avinguda de Blondel 16 (davant de l’edifici Sant Francesc).
- Al final del recorregut els parlaments dels Reis d’Orient es podran seguir a través d'un intèrpret de llengua de signes.
Badalona
- Espai amigable al carrer Sant Bru, entre Martí i Julià i la riera de Canyadó, amb reducció d’estímuls i interpretació en llengua de signes.
Viladecans
- Punt inclusiu a l'avinguda Josep Tarradellas amb el carrer d'Àngel Arañó i a l'avinguda Francesc Macià (davant de la plaça del Trenet). S’hi podrà accedir des de 30 minuts abans.
Martorell
- A partir de les 19.30 hores, hi haurà una àrea lliure de sorolls forts i aglomeracions al carrer Sant Antoni Maria Claret, entre les places Verge de Núria i Sant Jaume.
Manresa
- A la plaça Major, per al lliurament de la carta al Príncep Assuan:
- 2 de gener. Accés preferent per a infants amb diversitat funcional i infants que fan ús de la llengua de signes.
- 3 i 4 de gener, de les 17:30 h a les 18:00 h. Accés preferent per a infants amb diversitat funcional.
- Cavalcada del 5 de gener:
- A partir de les 18:30 h, a l'avinguda Bertrand i Serra, tram tranquil a l'avinguda Bertrand i Serra (davant de la Fàbrica Nova) de la cavalcada per a infants amb diversitat funcional i infants amb mobilitat reduïda.
- A partir de les 19:30 h, a la plaça Major, espai preferent per a infants amb mobilitat reduïda i infants que fan ús de la llengua de signes.
Vic
- Al carrer Molí d'en Saborit hi haurà l’Espai Calma, un tram amb menys estímuls sonors. A més, a la plaça Santa Teresa també hi haurà un espai adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, que se situaran a primera fila.
Tortosa
- Es repartiran caramels aptes per a celíacs i sense lactosa
Mataró
- Hi haurà sis espais adaptats a les necessitats de les persones amb trastorns autistes i persones amb mobilitat reduïda al llarg del trajecte.