Fas servir fil per tenir les dents netes? Estàs perdent el temps

El govern americà retira el consell de fer-lo servir després que un treball d'investigació hagi demostrat que no hi ha proves científiques que en demostrin la utilitat

Dentistes i autoritats sanitàries aconsellen l'ús del fil dental
Isidre Estévez
03/08/2016
4 min

BarcelonaÉs un invent molt antic. Els arqueòlegs han trobat restes de fils que els primers humans feien servir per netejar-se els espais interdentals. Però en la seva forma actual, l'inventor del fil o seda dental és Levi Spear, un dentista de Nova Orleans que el 1815 ja el recomanava als seus pacients. Des d'aleshores, el fil ha estat considerat de forma unànime com una eina bàsica en la higiene dental, tan important com el raspall. Els dentistes en donen mostres gratuïtes per acostumar la gent a fer-lo servir, les farmàcies en venen amb el suport de potents campanyes de publicitat i les autoritats sanitàries d'arreu del món n'aconsellen l'ús. Com ara la Generalitat de Catalunya, que en el seu canal de salut informa que per prevenir l'aparició de la càries "cal que us passeu el fil dental per tal d'eliminar la placa bacteriana de l'espai interdental". Un consell que no té cap mena de base científica, segons una investigació d'Associated Press que ja ha tingut conseqüències als Estats Units.

Com moltes altres institucions, el govern americà ha recomanat durant dècades als seus ciutadans que facin servir el fil dental. Però les coses han canviat. El motiu? La decisió, per part d'un equip d'investigació d'Associated Press, d'esbrinar què hi ha de cert en l'afirmació que fer servir el fil és útil per prevenir la càries i altres malalties dentals. L'equip de periodistes va demanar al departament de Salut on eren les proves i l'evidència científica que demostri que el fil serveix. Al departament no en tenien gaires, de proves. I les que tenien eren sorprenents. Un estudi s'havia fet analitzant un grup de només 25 persones que havien fet servir el fil una única vegada. Un altre, havia seguit un grup de persones que havien utilitzat el fil durant dues setmanes, un temps del tot insuficient perquè es desenvolupi una càries. "Això és tot el que tenen?", van demanar els periodistes. Doncs sí. Aquesta era tota l'evidència.

Fils dentals

El problema no era que a Salut no tinguessin un bon arxiu. El problema és que els 25 estudis més rigorosos fets sobre el fil dental durant l'última dècada són incapaços d'assegurar que fer servir la seda és útil per eliminar la placa dental i per prevenir la càries. En tot cas, ofereixen resultats contradictoris. Cal tenir present que molts estudis científics tenen una qualitat molt pobra. Les universitats, amb molts problemes financers en època de retallades, pressionen els seus equips de recerca perquè facin públic qualsevol treball amb l'esperança que els mitjans de comunicació se'n facin ressò i, d'aquesta manera, atreure notorietat pública i, per tant, estudiants. Un altre problema és el del finançament: un bon estudi requereix seguir una base de població gran durant molt de temps, i això resulta costós. Justament, les grans empreses s'ofereixen a patrocinar estudis dels seus sectors respectius, però això no ajuda precisament a l'objectivitat. El resultat de tot plegat són desenes i desenes d'estudis científics molt poc rigorosos.

Quan l'equip d'Associated Press va confrontar el departament de Salut dels EUA amb la falta de proves científiques creïbles, els seus responsables van ser incapaços d'explicar per què recomanen l'ús d'un producte sense tenir proves que funciona. Ara fa uns dies, de forma discreta, el departament va retirar el consell de les seves guies i va acceptar, finalment, que no hi ha estudis que en demostrin l'eficàcia. Aquesta setmana ha estat el departament de Salut britànic el que ha informat que revisarà els seus consells sobre el fil.

Raspallets interdentals

Els raspallets interdentals, la millor opció

Sense cap estudi seriós que pugui demostrar que el fil funciona, la qüestió és què han de fer els usuaris que, religiosament, dediquen minuts cada dia a la pràctica de repassar, un per un, els espais interdentals amb l'incòmode fil als dits. Que netejar bé els espais interdentals és important no ho posa en dubte ningú, però els experts apunten que els raspallets interdentals són la millor eina per mantenir nets els espais entre les dents, tal com apunten diferents estudis i acaba de recordar la Societat Britànica de Periodontologia. El problema és que hi ha gent amb les dents tan juntes que no poden fer servir els petits raspallets. En aquests casos, el fil és l'única opció, sempre que es faci servir amb molta cura per evitar danyar les genives i les dents, una pràctica malauradament habitual. Ja se sabia que, fet servir de forma incorrecta, el fil pot ser més un problema que una solució als problemes dentals. Ara, però, és la seva utilitat la que està sota sospita. Serveix per netejar els espais? Sí, en alguns casos. Serveix per evitar la càries i la placa? Els fabricants i les autoritats sanitàries diuen que sí; la ciència, que no.

stats